24.5.2013 10:04

Καστρομηνάς σε σμίκρυνση

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ

Τη δυναμική του πιο περιζήτητου θερινού δημοτικού χώρου εκδηλώσεων αφαιρεί από το Θέατρο «Μ. Θεοδωράκης» στον Καστρομηνά η απόφαση της διοίκησης της ΔΗ.Κ.Ε.Χ. να εφαρμόσει πιστά τους όρους λειτουργίας του. Έτσι, ενώ ο αριθμός των θέσεων στις εξέδρες υπολογίζεται γύρω στις 800 και με την προσθήκη καρεκλών μπορούσε να διευρυνθεί σημαντικά, πλέον στις εκδηλώσεις που θα διοργανώνονται θα επιτρέπεται η είσοδος μόλις 475 θεατών, όσοι αναγράφονται στην άδεια λειτουργίας.
Μέχρι σήμερα η άδεια είχε παραβιαστεί κατά συρροή σε μια σειρά από εκδηλώσεις, κυρίως συναυλιακές. Η διοίκηση της διαχειρίστριας ΔΗ.Κ.Ε.Χ., έπειτα από το σήμα που έλαβε από την Πυροσβεστική ότι δεν θα κάνει ξανά τα στραβά μάτια, καθώς κρίνει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές έξοδοι ασφαλείας, φέρεται αποφασισμένη να παραχωρεί τον πολιτιστικό χώρο για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, θα θέτει όμως ανώτατο όριο θεατών τους 475.
Με τον τρόπο αυτό εξ’ ορισμού αποκλείονται συναυλίες από σχήματα πανελλήνιας αναγνώρισης, καθώς ο αριθμός των θεατών δεν επιτρέπει έσοδα που να καλύπτουν το μεγάλο εξοδολόγιο τους. Εξ’ αντανακλάσεως στερεί από τη ΔΗ.Κ.Ε.Χ. σημαντικά έσοδα από τα συμβόλαια εκμίσθωσης του χώρου και επομένως καθιστά οικονομικά προβληματική τη συντήρηση του. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η διοίκηση της ΔΗ.Κ.Ε.Χ. εξετάζει τρόπους να απαλλαγεί από την υποχρέωση διαχείρισης του Καστρομηνά, που της ανατέθηκε με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, διαπιστώνοντας ότι τα έξοδα συντήρησης του χώρου θα είναι πολλαπλάσια των εσόδων του.

Τόσο δύσκολη η επέκταση;

Ο κίνδυνος ο Καστρομηνάς να … στερέψει για μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις αυτό το καλοκαίρι δημιουργεί το ερώτημα γιατί η δημοτική αρχή δεν επιδιώκει την επέκταση της άδειας λειτουργίας για περισσότερους θεατές. Εφόσον το πρόβλημα περιορίζεται μόνο στην έλλειψη εναλλακτικών εξόδων ασφαλείας, η υποβολή αιτήματος εκ μέρους του Δήμου και η δέσμευση εφαρμογής και τήρησης μιας σειράς επιπλέον απαιτήσεων ίσως λύσει το πρόβλημα και επιτρέψει να παρακολουθούμε στον ειδυλλιακό χώρο πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλών απαιτήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο όρος των 475 θέσεων έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά ήδη και τέλος Μαΐου δεν έχει προγραμματιστεί καμία συναυλία ή θεατρικό έργο πέρα από αυτές των τοπικών σχημάτων.

Ούτε το κυλικείο!

Μπρος στο σημαντικό πρόβλημα αμελητέο φαντάζει ίσως το γεγονός ότι ούτε ο χώρος του κυλικείου που υπάρχει στην είσοδο του θεάτρου είναι αδειοδοτημένος, επεκτείνοντας το σοβαρό πρόβλημα νομιμοποίησης των δημοτικών κτισμάτων. Απορίας άξιο είναι γιατί η Τεχνική Υπηρεσία δεν κινείται για τη συνολική νομιμοποίηση του χώρου, δίνοντας λύση στο πρόβλημα. Αν και οι ενδείξεις φανερώνουν ότι ελάχιστα ενδιαφέρεται για το χώρο, που με δικές της ενέργειες κατά το παρελθόν αναδείχθηκε, για αυτό και επέλεξε να μην κατατεθεί ο φάκελος βελτιωτικών επεμβάσεων στον Καστρομηνά στο «Πράσινο Ταμείο». Η δημοτική αρχή δεν αντιλαμβάνεται όμως την αναγκαιότητα να επισπευσθούν οι διαδικασίες;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ