25.1.2016 17:42

Κάστρο Χίου: Και μετά τι;

Κάθε έργο που πραγματοποιείται στο Κάστρο της Χίου μας γεμίζει με συναισθήματα ικανοποίησης και χαράς. Έτσι έγινε και πριν λίγες εβδομάδες με την πεζοδρόμηση ενός μέρους της οδού Μπεκριδάκη, όπου πράγματι φαίνεται να έγινε όμορφη και προσεγμένη δουλειά, καθώς και με την ανάπλαση του αύλειου χώρου του Αγίου Νικολάου του Μώλου. 


Η οδός Μπεκριδάκη μετά την ανάπλαση.


Ο αύλειος χώρος του Αγίου Νικολάου κατά τη διάρκεια της ανάπλασης.

Τα παραπάνω έργα, ήταν ενταγμένα στον προϋπολογισμό των πόρων που διατίθεντο για τις αστικές αναπλάσεις. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω όμως  θυμόμαστε ότι υπάρχουν και άλλα έργα που ενώ  είχαν ενταχθεί  στον προϋπολογισμό των αστικών προγραμμάτων, δυστυχώς δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, όπως: 

1)    Κατασκευή Παιδικής Χαράς – Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου μεταξύ των 3 δημοτικών κτιρίων.  

2)   Ανάπλαση της Δυτικής πύλης οικισμού Φρουρίου Χίου, αλλιώς Επάνω Πορτέλο. 


Η Δυτική Πύλη, Επάνω Πορτέλο όπως είναι σήμερα. Φωτογραφία Δήμητρα Μιχαλα

Αδιαμφισβήτητα, τα έργα που έγιναν, καθώς και η συνέχεια των έργων αυτών θα βοηθήσουν τόσο στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του παραδοσιακού οικισμού, αλλά και της εμπειρίας των επισκεπτών στο Κάστρο της Χίου. Παρόλα αυτά, η μη εκτέλεση όλων των προγραμματισμένων έργων, και η μη ανακοίνωση ένταξης νέων έργων σε προγράμματα, μας προβληματίζει. Ενώ από τη μία πλευρά αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες της εποχής, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα τρέχουν ακόμη και σήμερα για τη χρηματοδότηση έργων. Ιδίως τη σημερινή εποχή της κρίσης η ανάδειξη μνημείων και οικισμών τουριστικού ενδιαφέροντος είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου μας, καθώς αυτά πρέπει να αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο για τον επισκέπτη κι όχι μεμονωμένα διάσπαρτα κομμάτια ενός παζλ. 

Τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε λοιπόν τη νέα χρονιά για το Κάστρο της Χίου και τον οικισμό του από τη Δημοτική Αρχή, η οποία μπορεί και οφείλει να μας εκπλήξει ευχάριστα ;

Με μια πρώτη σκέψη εύκολα αναδύεται στην κορυφή της μνήμης μας  η ολοκλήρωση των όποιων προπαρασκευαστικών διαδικασιών απαιτούνται για την υλοποίηση του κατάλληλου φωτισμού εντός και εκτός του Φρουρίου.


Από τον καλοκαιρινό Καστροπερίπατο της ομάδας μας. Μπορεί να φαντάζει ρομαντικό, όμως για τους κατοίκους είναι επικίνδυνη η απουσία κατάλληλου φωτισμού στα στενά του οικισμού!

 Άλλο έργο μείζονος σημασίας πριν κατασκευαστεί η όποια πλακόστρωση των δρόμων του οικισμού, είναι η σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο όσων οικιών παράνομα διοχετεύουν τα απόβλητα τους στο δίκτυο ομβρίων υδάτων. 

Επίσης, σημαντική για την αναβάθμιση της αισθητικής στο Κάστρο είναι η εδώ και χρόνια “προγραμματισμένη” υπογειοποίηση των δικτύων κοινής ωφέλειας, αλλά και η αποκατάσταση της χιλιομπαλωμένης ασφάλτου, καθώς και η σωστή πλακόστρωση τουλάχιστον των κύριων οδών του Κάστρου. 


Σωστή πλακόστρωση, υπογειοποίηση καλωδίων… πόσο μπορεί να αλλάξει ο οικισμός;

Ένα από τα κύρια προβλήματα του κάστρου που απαιτούν άμεση – επιτακτική λύση είναι η καθαριότητα από τα σκουπίδια (οι ξεχειλισμένοι κάδοι μπροστά από το Ιερό του Ναού του Αγίου Γεωργίου αποτελούν καθημερινή εικόνα).  


Υπερχειλισμένοι κάδοι σκουπιδιών εντός του οικισμού. Ένα συνηθισμένο φαινόμενο…

Τέλος, η επισκευή συγκεκριμένων δημοτικών κτιρίων εντός του οικισμού για διαφορετικές χρήσεις (π.χ. βιβλιοθήκη) θα έδινε νέα πνοή στον οικισμό. Συγκεκριμένα, στα αστικά προγράμματα προβλεπόταν έργο που τελικά δεν εντάχθηκε στον προϋπολογισμό για την «επισκευή δημοτικού κτιρίου εντός του παραδοσιακού οικισμού Φρουρίου και μετατροπή του σε δομή στήριξης της επιχειρηματικότητας». Με αυτό το έργο προβλεπόταν η επισκευή και αποκατάσταση ισόγειας ερειπωμένης οικίας εντός του Φρουρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον πιο πάνω σκοπό σε συνεργασία με το Επιμελητήριο.  

Αυτές είναι μόνο μερικές σκέψεις μας που αναδύθηκαν μέσα στο χρόνο κατά την ενασχόλησή μας με το Κάστρο της Χίου. Πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμη. Το Κάστρο μας μπορεί να σταθεί επάξια πλάι σε φημισμένα αντίστοιχα μνημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το μόνο που ζητά είναι να το βοηθήσουμε!

Συντάχθηκε από την Ευφημία Παππά & Λουκά Γλύπτη, Μέλη της Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ