23.9.2015 16:57

Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε ειδικό δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο

Άμεσες προσλήψεις στο ειδικό δημοτικό σχολείο και στο ειδικό νηπιαγωγείο Χίου ζητάει με παρέμβασή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών χτυπώντας και πάλι καμπανάκι κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή στο νησί μας.

«Οι ελλείψεις είναι μεγάλες, η κατάσταση με το νέο μνημόνιο θα χειροτερέψει.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η έναρξη του διδακτικού έτους βρίσκει τις ιδιαίτερα ευαίσθητες μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης του νομού μας, απροετοίμαστες όσον αφορά την κτηριακή υποδομή και το έμψυχο στελεχιακό δυναμικό», αναφέρει ο Σύλλογος Δασκάλων.

Εξηγώντας το πρόβλημα που έχει ανακύψει σημειώνει αναλυτικά ότι:

  • «Το ειδικό δημοτικό σχολείο είναι εξαθέσιο  με Ολοήμερο τμήμα και χρειάζεται άμεσα 4 δασκάλους/λες ειδικής αγωγής για να λειτουργήσει όπως πέρυσι ενώ πρέπει να στελεχωθεί με ειδικότητες όπως: Φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ψυχολόγου, κοιν. λειτουργού και νοσηλευτή διότι προβλέπεται να φοιτήσουν παιδιά που θα χρειαστούν ιδιαίτερη φροντίδα.
  • Το Ειδικό Νηπιαγωγείο που συστεγάζεται με το  Ειδικό Δημοτικό μοιράζεται, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο τις ειδικότητες ανάλογα με τις ανάγκες που εμφανίζονται. Παρόλα αυτά απαιτείται δεύτερη ειδική νηπιαγωγός διότι τα παιδιά είναι αρκετά και ελλοχεύει κίνδυνος για την ασφαλή υποστήριξη και επίβλεψή τους. Για τον ίδιο λόγο ζητείται η αποκλειστική διάθεση στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.
  • Το κτηριακό πρόβλημα είναι κοινό για τις δύο μονάδες…

Φιλοξενούνται 5 χρόνια τώρα σε κτήριο του κρατικού νοσοκομείου Χίου (κτήριο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ)  και θα πρέπει οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης να επισπεύσουν τις διαδικασίες οικοδόμησης νέου κατάλληλου διδακτηρίου με όλες εκείνες τις προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε να καταστεί η φοίτηση των παιδιών μας ασφαλής, λειτουργική και αποτελεσματική.

Αυτή τη στιγμή πολλές από τις δραστηριότητες που θα μπορούσε να έχει η μονάδα μας, συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται λόγω έλλειψης χώρου ή ακαταλληλότητας του τελευταίου (όροφος κτηρίου, συνύπαρξη τμημάτων στην ίδια αίθουσα κ.λ.π.)

Επισημαίνουμε ότι τα προβλήματα είναι ο καθρέπτης συνολικά της Ειδικής Αγωγής στη χώρα μας αλλά και αυτής της οικονομίας. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θεωρεί τα ΑμεΑ «κόστος», σπρώχνει τους γονείς σε ιδιωτικά κέντρα (αυξάνοντας και  το ΦΠΑ από 13 σε 23%), τα στέλνει στα σχολεία της Γενικής Εκπαίδευσης χωρίς καμία υποδομή (εξειδικευμένο προσωπικό, κτιριακή αναβάθμιση κλπ).

Οι εκπαιδευτικοί που με περίσσιο φιλότιμο έρχονται αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις καθημερινά δεν μπορεί να περιμένουν σωτήρες για να σωθούν.

Είναι απαραίτητο να συσπειρωθούμε στο Σωματείο απέναντι στη νέα λαίλαπα που έρχεται. Απέναντί μας δεν είναι μια «λάθος πολιτική» ή «ανίκανοι πολιτικοί» αλλά συνειδητές πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη των λίγων. Δεν έχουμε ένα σύστημα που χωρά βελτιώσεις… πολύ περισσότερο δεν μπορούν να πιστέψουν σε αυταπάτες για φιλολαϊκούς τρόπους εφαρμογής των μνημονίων.

Έχουμε ένα ισχυρό αντίπαλο που λέγεται ΕΕ, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην εκπαίδευση, που κυνηγούν το κέρδος σε βάρος των αναγκών των ΑμεΑ, των οικογενειών τους, της Εκπαίδευσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με το νέο μνημόνιο μειώνονται κατά 900 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο τα προνοιακά επιδόματα, ενισχύεται η υποχρηματοδότηση στα Νοσοκομεία! Συζητούν ακόμα και να επαναφέρουν το 5ευρω στα Νοσοκομεία ή να βρουν «ισοδύναμα» για να μας τα πάρουν από αλλού.

Μόνος δρόμος για εμάς είναι η συσπείρωση για την απόκρουση αυτών των μέτρων και η ανατροπή αυτής της κατάστασης για να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στην υγεία, την εκπαίδευση, τη ζωή», καταλήγει. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ