6.7.2016 18:21

Το καλό παράδειγμα των επαγγελματιών της Αμανής

• ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΙΔΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

Αποδέκτες της μεγαλύτερης πίεσης από την καταστροφική τουριστική σεζόν, 20 επαγγελματίες του τουρισμού στην Αμανή δίνουν ένα μάθημα στους συναδέλφους τους όλης της υπόλοιπης Χίου για το ιδανικό αντίδοτο στην κρίση. Με σύνθημα «Λύνουμε τα χέρια» και διαπιστώνοντας ότι οι προσδοκίες για τουρισμό από την Ευρώπη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα – ελέω προσφυγικού και οικονομικής κρίσης – είναι ελάχιστες, προετοίμασαν σειρά δράσεων για να γίνει πιο ελκυστική η περιοχή τους για τους Χιώτες και όσους τελικά βρεθούν στο νησί.

Συμβάλλοντας ο καθένας σε ένα κοινό ταμείο με συμμετοχή 200 ευρώ και με την αρωγή φορέων του νησιού δημιουργούν κινητικότητα στα μικρά χωριά της Αμανής, με μπαράζ εκδηλώσεων γνωριμίας με την περιοχή, πολιτιστικές δράσεις και διαφημιστική προβολή.

«Μοιραίοι και άβουλοι είναι προδιαγεγραμμένη η τύχη μας. Μέσα από τις δράσεις μας δίνουμε πλήθος ερεθισμάτων στους κατοίκους του νησιού, που κι αυτοί δυσκολεύονται πια να κάνουν διακοπές εκτός Χίου, να περάσουν λίγες μέρες διαμένοντας στα καταλύματα της Αμανής, έχοντας ταυτόχρονα πολλαπλές δημιουργικές επιλογές, δίχως αντίστοιχα το κόστος του ακτοπλοϊκού ή αεροπορικού εισιτηρίου», σημειώνει ο Νίκος Γεωργούλης. 

«Μέχρι τώρα ατομικά ο καθένας προσπαθούσε να προβάλλει την επιχείρησή του. Συνεργαζόμενοι πετυχαίνουμε πολλά περισσότερα. Αποδεικνύεται ότι μπορούμε να προσφέρουμε σε όσους επιλέξουν την Αμανή εμπειρίες υψηλού επιπέδου, εκμεταλλευόμενοι τον πολιτισμό, τα μνημεία και τη φύση μας. Εμείς από την πλευρά μας, οι επαγγελματίες, δίνουμε στην προσπάθεια αυτή τον καλύτερο μας εαυτό», προσθέτει ο Βαγ. Ζήκος.

5 μέρες αφηγήσεις και παραμύθια

Εκ μέρους των επαγγελματιών ο Β. Κατόπης παρουσίασε την κορωνίδα των δράσεων, το 2ο Αντάμωμα Παραμυθιών και Αφηγήσεων, το οποίο φέτος επεκτείνεται στην Αμανή. Από τις 15 – 19 Ιουλίου οι επισκέπτες της Αμανής μπορούν να παρακολουθούν πρωινές, απογευματινές και βραδινές εκδηλώσεις. Από εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, εμψυχωτικά προγράμματα και παιχνίδια, μέχρι αφηγήσεις και παραμύθια από επαγγελματίες αφηγητές.

Οι εκδηλώσεις προγραμματίστηκαν μία εβδομάδα πριν της Αγίας Μαρκέλλας, σε μια προσπάθεια να ανοίξει η σεζόν από τα μέσα Ιουλίου. Το 2ο Αντάμωμα επιμελείται η Χιώτισσα Αφρ. Χαραλαμπάκη και θα συμμετάσχουν συνολικά 5 εμψυχωτές (Στ. Αρβανίτη, Σ. Δούρη,  Ηλιόπη – Πόπη Θραψανιώτη, Βιολ. Σολιδάκη, Κ. Στοφόρος), 4 μουσικοί (Στ. Αγιόπουλος, Νατ. Κωτσάνη, Αλ. Μακρής, Γ. Ρασούλης) και 9 αφηγητές (Ειρ. Δερβέναγα, Μ. Ζουράρη, Ανθ. Θάνου, Ακρ. Καλδίρη, Ταξ. Μπελιγιάννης, Ερμ. Ντέτσικα, Ν. Οικονομοπούλου, Δεσπ. Παπίτσα, Αφρ. Χαραλαμπάκη).

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε Παρπαριά, Βολισσό και Άγιο Γάλας, ενώ μέσα στον Αύγουστο θα ακολουθήσουν κι άλλες, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών.

«Επιδιώκουμε να ταυτίσουμε την Αμανή με τα παραμύθια και τις αφηγήσεις, καθώς, ούτως ή άλλως είναι ένα ορθάνοιχτο κουτί με ιστορίες, τις οποίες οι λιγοστοί ντόπιοι τις διηγούνται με χαρά σε κάθε επισκέπτη», συμπληρώνει ο Ν. Γεωργούλης. Καθοριστική είναι η συμβολή στη διοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και των Πολιτιστικών Συλλόγων Βολισσού «Ο Όμηρος» και Παρπαριάς.

 

 

Ο κύκλος ξεναγήσεων

Μια δεύτερη δραστηριότητα των επαγγελματιών είναι η διοργάνωση του «Κύκλου ξεναγήσεων στην Αμανή». Πρόκειται, όπως εξήγησε η Αν. Λαγού, για τη διενέργεια 10 διαφορετικών ξεναγήσεων από τον Θωμά Καραμουσλή σε επιλεγμένα σημεία αρχαιολογικού και μνημειακού ενδιαφέροντος της περιοχής. Συγκεκριμένα ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πιτυός, στη Μονή Μουνδών, στην Κέραμο και στα Αγιάσματα, στο Άγιο Γάλας, στην Πιραμά, 4 σε διαφορετικά σημεία της Βολισσού και μια στον «δρόμο του κρασιού».

Το κόστος των ξεναγήσεων αναλαμβάνει να καλύψει η Αντιδημαρχεία Τουρισμού του Δήμου Χίου και η συμμετοχή για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Δράσεις προβολής

Μέσα στις ερχόμενες μέρες, όπως τόνισαν οι επαγγελματίες, θα κυκλοφορήσει ένα δίλεπτο διαφημιστικό μήνυμα για την Αμανή, ενώ στα μέσα Ιουλίου στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς θα προβληθεί ωριαία εκπομπή για την Αμανή και τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.

Μεμονωμένες πολιτιστικές δράσεις

Από μόνες, τέλος, οι επιχειρήσεις της Αμανής διοργανώνουν καλοκαιρινές εκδηλώσεις, όπως η συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου (Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ) και της Γιάννας Φαφαλιού στα Λημνιά, με διοργάνωση από το Hook και το Barouzo. «Είναι η πρώτη φορά που ο μεγάλος ροκ καλλιτέχνης θα βρεθεί στη Χίο», επισημαίνει ο Σωτ. Θεοδώρου.

Ανάλογη δράση εμφανίζουν κι άλλες επιχειρήσεις. Το εστιατόριο «Για ουζάκι» προετοιμάζει ήδη έκθεση με τη λαογραφική συλλογή του Θ. Τσολάκη, ο «Αριούσιος» δημιούργησε και λειτουργεί από φέτος μπαρ γευσιγνωσίας στο οινοποιείο, ο πολυχώρος στο Άγιο Γάλας την έκθεση της Αντ. Αγά για τις πεταλούδες, το Barouzo φιλοτέχνησε το «κάστρο των Λημνιών», μια δημιουργία του Κώστα Κοντού κ.α..

«Συμφωνήσαμε μεταξύ μας να επιδοθούμε σε μια άμιλλα βελτίωσης. Να προσφέρουμε στον επισκέπτη της Βολισσού και της Αμανής πολλά περισσότερα από τις κλασικές μας υπηρεσίες. Να του δώσουμε τροφή να διαβάσει την περιοχή μας με το μάτι που την είδαμε εμείς, μας γοήτευσε και μας κράτησε κοντά της», εξηγεί ο Ν. Αγραφιώτης.

Από την πλευρά του Δήμου η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Β. Ποταμούση συμπλήρωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες για την εφετινή διοργάνωση της «Αμανιάδας», του τουρνουά ποδοσφαίρου 5 Χ 5 για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Λέοντα Αφροδισίων, και εκθέσεις με έργα του Νίκου Γιαλούρη στα Αγιάσματα και το Άγιο Γάλας.

Ένα πρόπλασμα ιδιωτικού φορέα

«Δεν συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις της περιοχής, είμαστε περίπου οι μισές. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το αποτέλεσμα της δουλειάς μας θα φέρει κοντά κι άλλους συναδέλφους, με τους οποίους έτσι κι αλλιώς συνεργαζόμαστε. Η ομάδα είναι ανοιχτή για όλους», εξήγησε η Άνα Στρατάκια.

Οι 20 συμμετέχουσες επιχειρήσεις είναι: καφεγλυκοπωλείο της Άννας (Πιτυός), ταβέρνα «ο πεύκος» (Διευχά), ταβέρνα «Αγιάσματα» (Αγιάσματα), οινοποιητική μονάδα «Αριούσιος» (Εγρηγόρος), πολυχώρος «Άγιο Γάλας» (Άγιο Γάλας), παραδοσιακό καφενείο Πιπεράκη (Παρπαριά) και από τη Βολισσό τα εστιατόρια «Αγία Μαρκέλλα», El Sueno, Ammos, «Για ουζάκι», οι επιχειρήσεις αναψυχής «Βολίσκος», Sail In, Hook, Μαύρο Πρόβατο, Υπερίων, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια «Porto Limnia» και «Λυδία Λίθος», ο πολιτικός μηχανικός – real estate Ματθ. Φαφαλιός.

Στην ουσία οι επαγγελματίες της Αμανής συνέστησαν ένα μικρό πρόπλασμα ιδιωτικού φορέα τουρισμού στο νησί μας, που ήδη, όπως ανακοινώθηκε, διαθέτει τη χορηγία των mastihashop. Δεν αποκλείεται μάλιστα σύντομα να ακολουθήσουν κι άλλες ηχηρές χορηγίες. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ