30.6.2014 10:48

Καλό παιδικό Καλοκαίρι στη Βιβλιοθήκη "Κοραής"

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Δημιουργικό, παραγωγικό και γεμάτο παιδικά χαμόγελα θα είναι το φετινό καλοκαίρι στη Βιβλιοθήκη "Κοραής" μέσα από τα Εκπαιδευτικά προγράμματα που ξεκινούν για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Δυο μήνες γεμάτοι παραμύθια ιστορίες, βιβλία, διασκέδαση γεμίζουν τα πρωινά των παιδιών και παράλληλα γεμίζουν την καρδιά και το μυαλό τους.

Κάθε μέρα της εβδομάδας από τις 10.00-12.00 ανάλογα με την ηλικία τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν και το πώς θα περάσουν την ώρα τους. Δέκα διαφορετικές επιλογές τους περιμένουν.

Πληροφορίες - Δηλώσεις Συμμετοχής: στη Βιβλιοθήκη, (τηλ.: 2271044246, εσωτ. 2).

Οικονομική συνεισφορά το συμβολικό ποσό των 5 € ανά παιδί, ανεξάρτητα από τα προγράμματα που θα παρακολουθήσει.

Το πρόγραμμα:  «Μύθοι Αισώπου»

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας | Δευτέρα, 10.00 - 12.00

Επιμέλεια - Διδασκαλία: Κυριακή Καραμούζου, Ιστορικός - Αρχαιολόγος

Τα παραμύθια ιστορώ / Τους μύθους ξεδιαλέγω

Στολνώ το ψέμα όσο μπορώ / Και την αλήθια λέγω.  (Ιωάννης Βηλαράς)

Μύθοι που έχουν ιδιαίτερη χάρη, θαυμαστή απλότητα κι άφταστη διδακτικότη­τα, παρμένοι από την καθημερινή ζωή και τη φύση με χαρακτήρα ηθικοδιδακτικό, συμβολικό κι αλληγορικό. Ας μάθουμε, λοιπόν, διαβάζοντας και παίζοντας!

 

2. «Νικηφόρος Βρεττάκος, ο ποιητής της αγάπης»

Για παιδιά Ε´, Στ´ Δημοτικού και Γυμνασίου | Δευτέρα, 10.00 - 11.30

Επιμέλεια - Διδασκαλία: Παναγιώτα Γαλάτουλα, Εκπαιδευτικός

Ξενάγηση στο αρχειακό υλικό (οπτικοακουστικό, έντυπο και φωτογραφικό) της Βιβλιοθήκης της Σπάρτης, που αφορά στο Λάκωνα ποιητή του εμβλημα­τικού στίχου «αγαπώ, άρα υπάρχω». Εξοικείωση με τη δημιουργική ανάγνω­ση-ερμηνευτική των ποιημάτων του και γνωριμία με τις έννοιες αγάπη, ειρήνη, μητέρα, Πα­ναγιά, φύση - Ταΰγετος κ.α. Θα γίνουν μικροί δημιουργοί και θα νιώσουν την πλημμύρα των συναισθημάτων με τα οποία κατακλύζονται οι ποιητές κατά τη διάρκεια της έμπνευσής τους.

 

3. «Μαθαίνουμε να ζούμε μαζί»

Για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου | Δευτέρα, 11.30 - 13.30

Επιμέλεια - Διδασκαλία: Ελευθερία Μπινίκου, Ψυχολόγος

Τι σημαίνει να νιώθεις διαφορετικός; Πώς αισθάνεται κάποιος που οι άλλοι τον αντιμετωπίζουν σαν διαφορετικό; Και όμως όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, αλλά ταυτόχρονα μοναδικοί! Το ζήτημα της διαφορετικότητας και της αποδο­χής από τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά και από τις κοινωνικές ομάδες που ανήκουμε, προσεγ­γίζεται μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, θεατρικής έκφρασης και αξιοποίησης χαρακτη­ριστικών που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

 

4. «Οι πίνακες μιλούν με τα παιδιά»

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Α´ Δημοτικού | Τρίτη, 10.00 - 12.00

Επιμέλεια - Διδασκαλία: Ελευθερία Μπινίκου, Ψυχολόγος

Στους χώρους της Πινακοθήκης της Βιβλιοθήκης τα παιδιά του σήμερα ανακα­λύπτουν μέσα στους πίνακες τα πρόσωπα των παιδιών του χθες. Οι μικροί περι­ηγητές εξερευνούν και εξοικειώνονται με τους χώρους της. Με αφορμή τα θέ­ματα και το περιεχόμενο των έργων, τα παιδιά παρακινούνται σε μίμηση, σε βιωματική ανα­κάλυψη των διαφορών της εποχής από τη δική μας, καθώς και σε εικαστικές δραστηριότητες. Με το παιχνίδι ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τα ενδιαφέροντά τους.

 

5. «Τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου»

Για παιδιά Δημοτικού | Τρίτη, 10.00 - 11.30

Επιμέλεια - Διδασκαλία: Κυριακή Καραμούζου, Ιστορικός - Αρχαιολόγος

Ας γνωρίσουμε μαζί με τα παιδιά μέσα από οπτικοακουστικό υλικό «Τα 7 θαύ­ματα του αρχαίου κόσμου», σημαντικά μνημεία που καταγράφηκαν σαν μεγα­λουργήματα της εποχής. Μέσα από διαφάνειες και συζήτηση θα ταξιδέψου­με στο χρόνο κατασκευής τους, ακμής τους, παρακμής τους, μα και καταστροφής τους. Όλα αυτά μέσα από το πλούσιο υλικό της Βιβλιοθήκης μας.

 

6. «Το γεράκι ο Κωνσταντής και ο γάιδαρος ο Φώτης»

Για παιδιά Δ´, Ε´, Στ´Δημοτικού και Γυμνασίου | Τρίτη, 11.30 - 13.30

Επιμέλεια - Διδασκαλία: Ξένια Φύλλα, Συγγραφέας

Έχει περάσει από τότε μισός αιώνας! Όμως δεν έχω καταφέρει να βρω ποιος άραγε είναι ο φταίχτης για τη συμφορά που βρήκε το γάιδαρο τον Φώτη. Μπο­ρεί να φταίνε τα ψηλά βουνά που δίνουν καταφύγιο στα άγρια γεράκια; Μπο­ρεί να έφταιξαν οι φίλοι του πατέρα που τον μέθυσαν ένα βράδυ; Μπορεί… Ποιος αλήθεια να είναι ο ένοχος; Παιδιά βοηθήστε με να τον βρω. Με αφορμή τη διήγηση της ιστορίας τα παι­διά θα «μεταφερθούν στην ύπαιθρο του νησιού, που διαδραματίστηκε η ιστορία πριν 50 χρό­νια», θα μοιραστούν σκέψεις και ιδέες και συνθέτοντας θα εξελίξουν το μύθο με την ανα­τρεπτική σκέψη τους. Στην προσπάθεια να ανακαλύψουν τον ένοχο, καλούνται να δώσουν λύσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στην καταστροφική παρέμβαση του αν­θρώπου στους νόμους της φύσης.

 

7. «O θαυμαστός κόσμος των παραμυθιών»

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας | Τετάρτη, 10.00 - 11.30

Επιμέλεια - Διδασκαλία: Αργυρώ Γεωργαρούδη, Βιβλιοθηκονόμος

Με το χαμόγελό σας, ελάτε να ταξιδέψουμε στον κόσμο των παραμυθιών της Βιβλιοθήκης μας με μουσικές, ζωγραφιές και παιχνίδια, σε ένα πρόγραμμα με στόχο την παιδική φιλαναγνωσία.

 

8. «Γνωριμία με τον κόσμο μιας ξεχωριστής Βιβλιοθήκης»

Για παιδιά Α´, Β´, Γ´ Δημοτικού | Τετάρτη, 10.00 - 12.00

Επιμέλεια - Διδασκαλία: Πολυξένη Βαράκλα, Εκπαιδευτικός

Καλλιτεχνική επιμέλεια υλικού: Μαρία Βαστιάνου, Bιβλιοθηκονόμος

Στόχος η εξοικείωση των παιδιών με τη Βιβλιοθήκη μας. Ξενάγηση στο Μουσείο Αργέντη, περίπατος γνωριμίας με τις βοτσαλωτές αυλές και το πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται με ποικίλες δραστηριότητες.

 

9. «Περιβαλλολογώντας»

Για παιδιά Δημοτικού | Τετάρτη, 11.30 - 13.30

Επιμέλεια - Διδασκαλία: Σταύρος Σπυράκης, Εκπαιδευτικός, Ηθοποιός

Σε συνδυασμό αφήγησης, παιχνιδιού και δράσεων τα παιδιά γνωρίζουν τα δάση και τις πολλαπλές περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές λειτουργίες τους.

 

10. «Δημιουργώ την πόλη που θα ήθελα να ζω»

Για παιδιά Δημοτικού | Πέμπτη, 10.00 - 11.30

Επιμέλεια - Διδασκαλία: Ευριδίκη Κατσάλα, Οικονομολόγος

Πώς βλέπουν, άραγε, την πόλη μας τα παιδικά μάτια; Την πόλη που ζουν, παί­ζουν, μαθαίνουν, κινούνται; Τα παιδιά διαμορφώνουν το περιβάλλον που θα ήθελαν να ζήσουν και να μεγαλώσουν αναπτύσσοντας το αισθητήριο της κριτι­κής και την ικανότητα της αντιμετώπισης αισθητικών αλλαγών. Μέσα από δραστηριότητες θα αποτυπώσουν οράματα στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα για μια ιδανική πόλη.

 

11. Κουκλοθέατρο: «Γλυκόξινη αγάπη»

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας | Πέμπτη, 10.00 - 12.00

Επιμέλεια - Διδασκαλία: Μαρία Φαφαλιού, Συγγραφέας

Η συγγραφέας μέσα από ένα κουκλοθεατρικό δρώμενο θα παρουσιάσει στα παιδιά το παραμύθι της «Γλυκόξινη αγάπη», μια γλυκιά ιστορία αγάπης που θα τη χαρούν πολύ! Θα ακολουθήσουν εργαστήρια και παιχνίδια!

 

12. «Το λιλαδωτό»

Για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου | Πέμπτη, 11.00 - 12.30

Επιμέλεια - Διδασκαλία: Αλεξάνδρα Σταματουλάκη, Εκπαιδευτικός

Ελάτε να προσεγγίσουμε το λαϊκό μας πολιτισμό, μέσα από τις βοτσαλωτές αυ­λές, να συναντήσουμε, στοιχεία που απόμειναν στο χώρο και μαρτυρούν την αί­σθηση του μέτρου και της αρμονίας. Να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε την αξία τους, να προτείνουμε πρακτικές για την ανάδειξη και προστασία τους και να εκφραστού­με καλλιτεχνικά μέσα από το παιχνίδι, τη ζωγραφική, αλλά και την κατασκευή βοτσαλωτού.

 

13. «Παραμυθογραφίες»

Για παιδιά Α´, Β´, Γ´ Δημοτικού | Παρασκευή, 10.00 - 12.00

Επιμέλεια - Διδασκαλία: Μαρία-Άννα Φυριππή, Ιστορικός

Μαγικό ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών, που συνδυάζει αφήγηση και ζω­γραφική με διαδραστικά στοιχεία και ενεργή συμμετοχή των παιδιών. Στόχος η κοινωνικοποίηση και η καλλιέργεια της φαντασίας των παιδιών. Ας ταξιδέψου­με με όμορφες ιστορίες ζωγραφίζοντας με τα πιο φωτεινά και καλοκαιρινά χρώματα.

 

14. «Αφηγούμαι με το σώμα»

Για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου | Παρασκευή, 10.00 - 12.00

Επιμέλεια - Διδασκαλία: Αρκαδία Ψάλτη, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης

Χρησιμοποιώντας το σώμα μας ως βασικό σκηνικό αντικείμενο σχηματίζουμε έναν ολόκληρο χώρο που μέσα του φτιάχνουμε μια μικρή ιστορία. Μέσα από σωματική έκφραση, ρυθμό και φαντασία, δράσεις και αντιδράσεις, δημιουρ­γούμε, συνθέτουμε εικόνες που επικοινωνούν την ιστορία μας στους θεατές. Ένα ταξίδι ανα­ζήτησης μιας κοινής ιστορίας και η χαρά της αφήγησής της.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ