2.8.2014 16:41

Καλλιεργούνται ξανά

Τροπολογία του Κ. Τριαντάφυλλου για τους αγρούς που δασώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου κατατέθηκε και ψηφίστηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, τροπολογία για τη νόμιμη καλλιέργεια των αγρών που έχουν δασωθεί στο πέρασμα του χρόνου. Με την παραπάνω τροπολογία, λύνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και εκατοντάδες κάτοικοι των χωριών της Χίου. Για την γεωργική και δενδροκομική  εκμετάλλευση των αγρών που η αεροφωτογραφία του 1945 ή του 1960 έδειχνε ότι ήταν χωράφια, από εδώ και στο εξής, θα απαιτείται μόνο τίτλος δεκαετίας.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με τίτλο: «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση-βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών-ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας».

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι στους μικρούς οικισμούς της Ελλάδας, που εγκαταλείφθηκαν μετά τη δεκαετία του 1940, ως επί το πλείστον, λόγω μετανάστευσης, εμφυλίου ή αστυφιλίας, παρατηρείται η γενικευμένη αλλαγή στη μορφή των παλαιών αγρών. Ο μικρός κλήρος των συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, στο πέρασμα των δεκαετιών, που ακολούθησε την εγκατάλειψη τους, δασώθηκαν. Ωστόσο, αυτοί οι μικροί κλήροι, ήταν αγροτικά ιδιωτικά ακίνητα, τα οποία καλλιεργούσαν οι κάτοικοι των εγγυτέρων οικισμών.

Με την ψήφιση της τροπολογίας,  όσες από τις εκτάσεις αυτές έχουν σήμερα μορφή δασικής έκτασης και στερούνται των παραπάνω τίτλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αποκλειστικά και μόνο για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, κατόπιν αίτησης στον οικείο δασάρχη και σε περίπτωση ελλείψεως αυτού στην οικεία δασική υπηρεσία, του προσώπου που προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επ’ αυτών, δυνάμει τίτλου ιδιοκτησίας μεταγενέστερου μεν της 23ης Φεβρουαρίου 1946, μέχρι δέκα ετών από την δημοσίευση του παραπάνω νόμου. Στην περίπτωση που η συγκεκριμένη έκταση, έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, η πράξη αναδάσωσης ανακαλείται.

Με την προσθήκη αυτή, ενισχύεται ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική καλλιέργεια και αποκαθίσταται ένα σημαντικό κομμάτι του αγροτικού ιστού της χώρας μας, ειδικά στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ