5.9.2014 12:10

Καλή αρχή από τη Χίο

ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Το πρωί του Σαββάτου ξεκινάει στο ξενοδοχείο Χανδρή της Χίου η ημερίδα με θέμα «Βγάλε γλώσσα στον Καρκίνο του Στόματος», υπό την οργανωτική ευθύνη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Το α’ μέρος της ημερίδας [10:00 – 12:15] απευθύνεται σε Οδοντιάτρους, Ιατρούς και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ το β’ μέρος [12:45 – 13:30] απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για το ευαίσθητο αυτό θέμα.

Το νέο πρόγραμμα της Ε.Ο.Ο με πλήρη τίτλο «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας», ξεκινάει από τη Χίο και την ημερίδα επιμόρφωσης σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Χίου και τον πρόεδρο Δρ. Ανδρέα Καραμούζο. Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο κος Παπαδογεωργάκης Νικόλαος, Καθηγητής Στοματικής και Γναθοχειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στο πλαίσιο του έργου, θα υλοποιηθούν δράσεις δημοσιότητας με σκοπό την επιμόρφωση Οδοντιάτρων και Ιατρών αλλά και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη κατά του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας.

Ο καρκίνος του στόματος είναι μια από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα / κάθε μέρα. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Στην Ελλάδα έχουμε 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, κύρια αιτία είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Σε μικρότερες ηλικίες ενοχοποιητικός παράγοντας είναι ο ιός θηλωμάτων HPV που μεταδίδεται κυρίως με στοματογεννητική επαφή. Ο χρόνιος τραυματισμός από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια είναι επίσης προδιαθεσιακός παράγοντας της νόσου.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ