22.9.2015 10:23

Και τώρα που θα βρέξει;

Την έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξης της πολιτείας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στηλιτεύει μέσα από ανακοίνωσή της η επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Χίου «Λάθρα;» σημειώνοντας μάλιστα ότι η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη χωρίς την βοήθεια του κράτους.

«Η παροχή του μοναδικού γεύματος έχει περιοριστεί στο ελάχιστο και δεν αρκεί για να συντηρηθεί κανείς. Κάθε απόγευμα, με δικά μας έξοδα, καθαρίζονται οι τουαλέτες, οι οποίες όμως ξεμένουν από νερό κάθε λίγες ώρες, χωρίς κανείς να αισθάνεται αρμόδιος γι αυτό εκτός από την ομάδα των εθελοντών. Η καθαριότητα που καλύπτεται από τον Δήμο δεν επαρκεί για την τήρηση των βασικών συνθηκών υγιεινής και η ομάδα των εθελοντών αναγκάζεται να καλύψει οικονομικά την καθαριότητα του χώρου πέραν του πρωινού ωραρίου.

Με πολλή προσωπική ανιδιοτελή εργασία, άνθρωποι που πιστεύουν ότι κανείς δεν είναι λαθραίος και ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη, περιθάλπουν από τα τέλη Αυγούστου εκατοντάδες συνανθρώπους μας, ταλαιπωρημένους και κουρασμένους, σε μία σύντομη στάση, πριν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την αναζήτηση μιας νέας γης» εξηγεί η «Λάθρα;» θέλοντας να δείξει με ποιο τρόπο λειτουργεί το σύστημα φιλοξενίας μεταναστών στη Χίο.

Όπως μάλιστα σημειώνει όλα αυτά αφορούν τον «Κήπο» και την «καλή πλευρά» μίας σκληρής πραγματικότητας.

«Όλοι οι υπόλοιποι χώροι λειτουργούν χωρίς μέριμνα ούτε για τα στοιχειώδη. Ο χώρος στο δημοτικό νεκροταφείο του Μερσινιδίου λειτουργεί εδώ και μήνες χωρίς καμία μορφή διαχείρισης, χωρίς μέριμνα για καθαριότητα (ότι γίνεται μόνο με την συνδρομή των εθελοντών και οικονομική κάλυψη ενός συμπολίτη μας), με κακές συνθήκες υγιεινής, χωρίς στέγη (εκτός από 8 σκηνές), με ανεπαρκείς μερίδες φαγητού και μόνο μία καντίνα που φαίνεται ότι επωφελείται από το δράμα των προσφύγων – καθώς, σύμφωνα με αναφορές τους, αγοράζουν σε υπερτιμημένες τιμές φαγητό και νερό. Ούτε λόγος για ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτό τον χώρο, και, καθώς δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται», αναφέρει.

Καταλήγοντας στην παρέμβασή της η «Λάθρα;» υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να γίνει σωστή διαχείρισης του μεγαλύτερου προσφυγικού κύματος μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο χωρίς την ουσιαστική εμπλοκή της τοπικής και κεντρικής διοίκησης.

«Είναι εκείνοι που οφείλουν να έχουν τον πρωταρχικό ρόλο και η κοινωνία να συνεπικουρεί - όχι το αντίθετο. Οι τοπικές αρχές αντιμετωπίζουν την κατάσταση σπασμωδικά και χωρίς συντονισμό, ενώ δεν φαίνεται να λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα -όπως οφείλουν να κάνουν σε μία οργανωμένη κοινωνία-, προφασιζόμενοι τυπική αναρμοδιότητα και επιλέγοντας να αγνοήσουν την ουσιαστική ευθύνη που έχουν, τόσο απέναντι στους πρόσφυγες όσο και στους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων δεν μπορεί παρά να μας αφήνει με την απορία για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, όταν έρθουν οι βροχές», καταλήγει. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ