12.6.2013 18:17

Και νέες και αναβαθμισμένες

ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ, ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Θετικές, χαρακτηρίζει ο διευθυντής των φυλακών Χίου Κώστας Βαγιάνος τις εξαγγελίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναβάθμιση σε Γενικό Κατάστημα και την μετεγκατάσταση των φυλακών της Χίου, αν και όποτε κατασκευαστεί το νέο συγκρότημα.

Σε θεσμικό επίπεδο, δεν υπάρχει καμία σχεδόν διαφορά, αφού ήδη λειτουργεί σα Γενικό, όπως εξηγεί. Απλά με τη δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων θα αυξηθεί η χωρητικότητα από 80 που είναι τώρα - και φιλοξενεί 165 - σε 320 έως 400 κρατούμενους, με αποτέλεσμα να διαθέτει και τα τυπικά προσόντα της κατηγορίας.

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Χωροταξίας και Υποδομών της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Κώστας Ανεστάκος, στην εισήγηση που κατάθεσε στην ημερίδα για τα σωφρονιστικά καταστήματα, που διοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», επεσήμανε ότι ένας από τους σοβαρότερους λόγους που τους οδήγησαν να επιλέξουν τη λύση της μεταφοράς και όχι της μετεγκατάστασης, είναι και η εντοπιότητα του υπαλληλικού προσωπικού.

Μεταξύ άλλων τόνισε τα παρακάτω:

«Αναμφίβολα δεν θα ήταν ρεαλιστικό,  να μην ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό οι υφιστάμενες σήμερα κτιριακές υποδομές, τόσο γιατί δεν μπορούν βεβαίως να καταργηθούν δια μιας τα υπάρχοντα κτίρια,  όσο και για το ότι το κάθε κατάστημα κράτησης υποστηρίζεται από ένα ανθρώπινο δυναμικό το οποίο δεν είναι δυνατόν να μετεγκατασταθεί βιαίως. Έτσι προβλέπεται μια σταδιακή κατάργηση, ή μετεγκατάσταση εκείνων των φυλακών των οποίων η λειτουργία κρίνεται ασύμφορη,  είτε λόγω παλαιότητας και μεγέθους,  είτε λόγω χωροθέτησης εντός οικιστικού ιστού. Στην περίπτωση της Χίου η μετεγκατάσταση εκτός οικιστικού ιστού είναι επιθυμητή, εφόσον εξευρεθεί κατάλληλο γήπεδο».

Την παράμετρο αυτή έχουν επισημάνει στα υπομνήματα και οι δύο σύλλογοι των Σωφρονιστικών και των Εξωτερικών υπαλλήλων.

«Αφού όλοι είμαστε ντόπιοι, θα ήταν λάθος να μεταφερθούμε σε άλλο νησί, γιατί θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά υπηρεσιακά και οικογενειακά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό των θαλασσίων συγκοινωνιών», επισημαίνει ο Κ. Βαγιάνος

«Αυτό αφορά το σύνολο του πληθυσμού των νησιών και ούτως ή άλλως πρέπει να αντιμετωπισθεί με ουσιαστική βελτίωση των συνδέσεων», συμπληρώνει ο Κ. Ανεστάκος.

«Εξετάζοντας όλα αυτά τα δεδομένα κρίναμε αδύνατη τη μετεγκατάσταση του προσωπικού, που υπηρετεί στη Χίο και επιλέξαμε την  κατασκευή του νέου αναβαθμισμένου συγκροτήματος στο νησί».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ