30.1.2013 12:43

Και με τον νόμο η επικοινωνία παππούδων με τα εγγόνια

Δεν μπορεί να αποκοπεί η επικοινωνία των παππούδων με τα εγγόνια τους, ακόμα και αν δεν επιθυμούν τις συναντήσεις τους οι γονείς των παιδιών ή τις αποφεύγουν τα ίδια.
Ο Αρειος Πάγος, κάνοντας δεκτή σχετική αγωγή που είχαν ασκήσει ο παππούς και η γιαγιά δύο νεαρών κοριτσιών, έκρινε ότι είναι επιβεβλημένη η επικοινωνία τους (παρά τις επιφυλάξεις του πατέρα και των παιδιών), κρίνοντας ότι η αποκοπή των μεταξύ τους σχέσεων και δεσμών αίματος είναι αντίθετη προς το συμφέρον των παιδιών και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχισμό τους.
Για να αποκρούσει τις όποιες αντιρρήσεις, εμπόδια και επιφυλάξεις που διατυπώνονταν ενδοοικογενειακά, ο ΑΠ έλαβε υπόψη του όχι μόνο τη μεγάλη αγάπη των παππού - γιαγιάς για τα εγγόνια τους αλλά και το γεγονός ότι είναι νέοι (65 και 60 ετών), καλλιεργημένοι, μορφωμένοι, διαβιώνουν σε υγιές και ευχάριστο περιβάλλον.
Ο ΑΠ ξεπέρασε τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις επικοινωνίας που είχαν προβάλει και τα παιδιά, θεωρώντας ότι η άρνησή τους προέρχεται προφανώς κατά ένα μέρος από την καθοδήγηση του πατέρα τους και της νέας συζύγου του.
Η υπόθεση
Τα κορίτσια μετά τον χωρισμό των γονέων τους διέμεναν με τη μητέρα τους (στο σπίτι των παππούδων) και μετά τον πρόωρο θάνατό της το 2004, όταν εκείνα ήταν 5 και 8 ετών, τη φροντίδα τους ανέλαβε ο πατέρας τους παίρνοντας τα σπίτι του.
Οι αρμονικές σχέσεις με τους παππούδες συνεχίστηκαν για ενάμιση χρόνο, οπότε σταδιακά άρχισαν να προβάλλονται εμπόδια στην επικοινωνία. Τριάμισι χρόνια μετά τον θάνατό της, ο πατέρας παντρεύτηκε ξανά την ξένη γυναίκα που φρόντιζε τα παιδιά του και στο σπίτι άρχισε να διαμένει και η μητέρα της νέας συζύγου, απασχολούμενη ως οικιακή βοηθός. Ο συνεχής περιορισμός της επικοινωνίας ανάγκασαν τους παππούδες να αξιώσουν δικαστικά την αποκατάσταση της επικοινωνίας.
Ο ΑΠ τούς δικαίωσε κρίνοντας ότι είναι αναγκαίο να μην αποκοπούν και από την οικογένεια της μητέρας τους, αφού το περιβάλλον δεν είναι καταθλιπτικό, ούτε επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία. Ετσι ορίστηκε δικαστικά να επικοινωνούν τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα, διαμένοντας για δύο Σάββατα στο σπίτι των παππούδων, με αντίστοιχη επικοινωνία από 3 ημέρες στις γιορτές Χριστουγέννων - Πάσχα και μία εβδομάδα καλοκαιρινών διακοπών τον Αύγουστο.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ