3.9.2012 15:57

Και η πυροπροστασία στους δήμους

 
Αν την πατήσεις, όπως συνέβη με εμάς, και οι φλόγες τσουρουφλίσουν το κορμί της γης σου, αρχίζεις να συναισθάνεσαι ότι όλα πιθανά θα ήταν διαφορετικά, αν απέδιδες τη σημασία που πρέπει στην πυροπροστασία, την πρόληψη των πυρκαγιών. Στη χώρα μας, ακόμα και το μόνο όργανο τοπικής κλίμακας με ανάλογη ευθύνη, το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, όπως μας έχει μείνει γνωστό από παλιά, το είχαμε καθαρά για διακόσμιση, απλά και μόνο για να ξεπλένονται οι αμαρτίες των ολιγωριών μας επί του θέματος.
Ήδη ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη – κι από τα πιο δραστήρια κυβερνητικά στελέχη μέχρι σήμερα – διείδε το πρόβλημα κι αποφάσισε ότι από την επόμενη αντιπυρική περίοδο η ευθύνη της πρόληψης από τις πυρκαγιές θα ανατεθεί στους δήμους.
Πανάκεια, πιθανά να διερωτηθείτε. Όχι φυσικά. Ειδικά την τρέχουσα περίοδο, με το ψαλίδι στους πόρους της Αυτοδιοίκησης να έχει φτάσει ως το μεδούλι της, ίσως ακούγεται ως ανέκδοτο. Οι δήμοι, όμως, δεν παύουν να είναι οι εγγύτεροι σε μια κοινωνία βαθμοί εξουσίας και οι απευθείας συνεργαζόμενοι με μια σειρά εθελοντικών ομάδων.
Αν αυτό το ρόλο αναλάβει η δημοτική αρχή, η οποία επί του παρόντος στηρίζει το έργο των ομάδων πυρασφάλειας, και πετύχει να καλύπτει τις ανάγκες τους και κυρίως να τις συντονίζει σωστά, δεν αποκλείεται να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της πρόληψης. Με την απαραίτητη προϋπόθεση να μην επιχειρήσει να καπελώσει τη δράση τους, να τους αφήσει πλήρη περιθώρια αυτενέργειας, ώστε να μην υποβαθμιστεί ο εθελοντικός ρόλος τους.
Δύσκολο το έργο κι ακόμα δυσκολότερος θα είναι εκ μέρους του δημάρχου Χίου ο εντοπισμός του εκπροσώπου του Δήμου, που θα λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος. Τουλάχιστον του χρόνου, με την ευθύνη της πυροπροστασίας δική του, να ακούει τα σχολιανά ή να εισπράττει τα θετικά δικαίως ο Λαμπρινούδης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ