21.4.2015 21:14

Και δεύτερο «όχι», αυτή τη φορά από τη Λαγκάδα

ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΥ «ΣΕΝΤΑ» ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΟΕΤΑΞΑΝ ΟΙ ΛΑΓΚΑΔΟΥΣΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΚΙΑΔΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Στη δεύτερη συνεχή άρνηση, αυτή από τους κατοίκους της Λαγκάδας, σκοντάφτει προς το παρόν η μετατροπή του γηπέδου του Σέντα σε εφεδρικό χώρο προσωρινής διαμονής μεταναστών.

Με επιχειρηματολογία που στράφηκε προς δύο κατευθύνσεις, αυτή της ανάδειξης των κυβερνητικών ευθυνών ως προς την κατασκευή οργανωμένου κέντρου διαμονής μεταναστών στο νησί αλλά και της ακαταλληλότητας του γηπέδου ως χώρου φιλοξενίας, η λαϊκή συνέλευση του παραλιακού οικισμού, βάδισε στα χνάρια της Συκιάδας, απαντώντας αρνητικά στο αίτημα του Νομικού Προσώπου του Δήμου για παραχώρηση του γηπέδου, αυστηρά μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Οι παριστάμενοι

Στη δίωρη περίπου Λαϊκή Συνέλευση το «παρών» έδωσαν ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης ο υποδιοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου Δ. Αυγερινός καθώς και ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Παντελής Καμπούρης.

Αναλύοντας το σκεπτικό των προθέσεων της Αστυνομίας ο Δ. Αυγερινός σημείωσε ότι ουσιαστικά πρόκειται να δημιουργηθεί εφεδρικός χώρος φιλοξενίας μεταναστών που θα λειτουργήσει μόνο σε περίπτωση που το Κέντρο του Μερσινιδίου μαζί με την αναμενόμενη επέκτασή του είναι πλήρες από άποψη κάλυψης της δυναμικότητας των 300 θέσεων.

Από την πλευρά του ο Π. Καμπούρης μετέφερε την κατηγορηματική δέσμευση του Δήμου  ότι ο χώρος θα δεσμευθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου και μετά θα παραδοθεί στην «Ένωση» για τις προπονήσεις της.

Οι εναλλακτικές λύσεις

Ερωτώμενος από τους κατοίκους για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιούνται άλλοι χώροι όπως το ελικοδρόμιο στο Θόλος, ή τα Στρατόπεδα σε Καλαμωτή και Τρυπατέ ο κ. Αυγερινός ανέφερε: «Το Στρατόπεδο της Καλαμωτής έχει μετατραπεί σε οικίες στρατιωτικών ενώ ο Τρυπατές έχει διαλυθεί εξ ολοκλήρου οπότε το κόστος επισκευής είναι απαγορευτικό. Από την άλλη δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τους μετανάστες στα Σκλαβιά διότι πρόκειται για δασική έκταση και πιθανά να προκληθεί φωτιά από κάποιο ατύχημα».

Από την πλευρά του Δήμου πάντως κατέστη σαφές ότι η δημιουργία υποδομών στο ελικοδρόμιο του Θόλου σκοντάφτει στην παντελή έλλειψη ακόμα και των πιο απαραίτητων στοιχείων για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών.

Η πλευρά των κατοίκων

Η ρητορική των αντεπιχειρημάτων από την πλευρά των κατοίκων εστιάστηκε κυρίως στο γεγονός ότι το γήπεδο του «Σέντα» δεν προσφέρεται για εγκατάσταση μεταναστών καθώς αφενός οι καιρικές συνθήκες (έντονος αέρας, συνεχής ήλιος και αυξημένη θερμοκρασία) δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ανθρώπινη, έστω και μικρή, διαμονή των μεταναστών, αφετέρου ο χώρος χρησιμοποιείται για τις αθλητικές δραστηριότητες των δύο χωριών.

«Το καλοκαίρι ο αριθμός των κατοίκων σε Συκιάδα, Λαγκάδα και Αγρελωπό πολλαπλασιάζεται. Πώς εγώ ως πρόεδρος θα πάρω την ευθύνη και θα πω στη νέα γενιά να μην αθληθεί;» διερωτήθηκε ο πάρεδρος της Λαγκάδας Στ. Τσίγκος.

Παράλληλα από την πλειονότητα των παρισταμένων εκφράστηκε η ανησυχία ότι ακόμα κι αν παραχωρούταν ο χώρος για το διάστημα που ζητά το Νομικό Πρόσωπο, αυτό θα είχε χαρακτήρα μόνιμης κατάστασης κι όχι προσωρινού μέτρου.

«Δεν είμαστε ρατσιστές»

Απαντώντας πάντως στα σχόλια κυρίως μέσω των μέσω κοινωνικής δικτύωσης για την αρνητική στάση των κατοίκων των δύο χωριών οι παρευρισκόμενοι σημείωσαν ότι έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με όλους τους υπόλοιπους Χιώτες.

«Αν αρνούμαστε την παραχώρηση του γηπέδου είναι ακριβώς επειδή πρώτιστα νοιαζόμαστε γι’ αυτούς τους ανθρώπους και τις συνθήκες στις οποίες θα κληθούν να μείνουν», διεμήνυσαν.

Μάλιστα αντιπρότειναν, όπως και η Συκιάδα, την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου, καθώς και την πραγματοποίηση των δυναμικών συλλαλητηρίων ώστε το νησί να απαιτήσει γενναία χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών.

«Δεν είναι θέμα των τοπικών κοινωνιών να δώσουν λύση. Απαιτούμε άμεσα ανθρώπινες συνθήκες για τους μετανάστες γιατί είναι πάνω από όλα άνθρωποι που δεν αποφάσισαν να έρθουν στην πατρίδα μας επειδή δεν τους άρεσε η Συρία. Έφυγαν επειδή έχουν πόλεμο, επειδή ήθελαν να σωθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους», είπαν λίγο πριν το τέλος για να ανακοινώσουν λίγα λεπτά αργότερα στην αντιπροσωπεία των τοπικών αρχών την αρνητική τους στάση στο αίτημα παραχώρησης του «Σέντα». 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ