22.6.2016 17:27

Ιστορική απόφαση Βαρθολομαίου: Οριστικά στην Εκκλησία της Ελλάδος οι Νέες Χώρες

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκλεισε οριστικά το θέμα των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών. 

Στη σημερινή συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και στο πλαίσιο της εξέτασης του θέματος του αυτόνομου της Εκκλησίας, ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, δηλαδή Ηπείρου, Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Βορείου Αιγαίου υπάγονται μεν στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου, αλλά έχουν παραχωρηθεί επιτροπικώς με την Πατριαρχική Συνοδική Πράξη του 1928 στην Εκλλησία της Ελλαδος για λόγους που σχετιζόταν με την αποτελεσματική διαποίμανσή του, αλλά ούτε ο ίδιος ούτε το Πατριαρχείο ούτε τώρα ούτε στο μέλλον προτίθενται να ζητήσουν επιστροφή. Δηλαδή, οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών θα παραμείνουν για πάντα στη διοικητική δικαιοδοσία της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η σημερινή εξέλιξη αποτελεί προσωπική επιτυχία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αλλά, όπως τόνιζαν και συνεργάτες, προσωπική δικαίωση του Μακαριστού Χριστόδουλου. 

Ο Αρχιεπίσκοπος με ηρεμία και διπλωματικό τρόπο εξισορρόπησε όλες τις τάσεις μέσα στην Εκκλησία και οδήγησε τον Πατριάρχη σε μία διαβεβαίωση που κανείς δεν φανταζόταν πριν από την Πανορθόδοξη Σύνοδο στην Κρήτη, ενώ παράλληλα έκλεισε τα μέτωπα με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Θυμίζουμε ότι το θέμα αυτό είχε δημιουργήσει οξύτατες αντιπαραθέσεις, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να επιβάλει στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο την ποινή της ακοινωνησίας, της διακοπής δηλαδή κάθε επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ παράλληλα θεώρησε άκυρη την εκλογή μητροπολιτών των Νέων Χωρών από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ταυτόχρονα για πρώτη φορά, ο Πατριάρχης δήλωσε ότι η Εκκλησία της Κρήτης και οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου δεν είναι ολιγότερο Ελλάδα από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Δώδεκα χρόνια μετά, με τον τρόπο αυτό ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φαίνεται οτι χτίζει συμμαχίες με την Ελλάδα και κλείνει μέτωπα.

Πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ