19.11.2015 16:15

Ισχυρό πλήγμα στο χιώτικο κρασί η επιβολή Ειδικού Φόρου κατανάλωσης

ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ

Αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι από την προχειρότητα με την οποία οι κυβερνώντες λαμβάνουν αποφάσεις που εν μια νυκτί δύναται να γκρεμίσουν τους κόπους και τις προσπάθειες χρόνων δηλώνουν οι Χιώτες οινοποιοί αναφορικά με την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο εμφιαλωμένο κρασί.

Παράλογη και καταστροφική για τον οινοποιητικό κλάδο χαρακτηρίζει την πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κρασιά ύψους 0,30 ευρώ ανά φιάλη ως ισοδύναμο μέτρο για την αποφυγή επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ο Δ. Κεφάλας από την «Αριούσιος ΑΕ».

«Επιβάλλουν ένα φόρο σε ένα εθνικό προϊόν το οποίο αντιμετωπίζει διεθνώς αυξημένο ανταγωνισμό  και ήδη έχει να παλέψει με διάφορα προβλήματα. Ο φόρος θα είναι άλλο ένα χτύπημα που θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις. Ο κόσμος δεν κάθεται να υπολογίσει την τιμή. Ακούει αύξηση και κάνει πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά στον «π» ο κ. Κεφάλας.

Ο ίδιος ως παραγωγός μην έχοντας τη στήριξη της πολιτείας σε κανένα στάδιο της παραγωγής και προσπαθώντας να «σταθεί» όρθιος κάτω από αντίξοες συνθήκες (πλέον δεν υπάρχει ούτε νερό στο φράγμα για τα αμπέλια του), βλέπει το ένα χτύπημα να διαδέχεται το άλλο. «Έρχεται ο ένας φόρος πάνω στον άλλο. Δεν ξέρουμε πόσο πια θα αντέξουμε. Είναι ηρωική η προσπάθεια που κάνει ο ιδιωτικός τομέας αλλά δυστυχώς οι αποσπασματικές και μη σοβαρές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν θα αποδώσουν πουθενά. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να καταστρέψουν κι εμάς», καταλήγει προβλέποντας πως η συγκεκριμένη απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου θα πλήξει γενικότερα τις πωλήσεις του κρασιού την επόμενη χρονιά. «Δεν έχουν καταλήξει ακόμη τι θα ισχύσει. Φορολογούν τη φιάλη. Τι θέλουν, να γυρίσουμε πίσω στην εποχή του χύμα;»

Πλήγμα στον πρωτογενή τομέα

Είναι λες και έχουν βάλει στόχο κάθε παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα. Το κρασί είναι ένα από τα αγροτικά προϊόντα της  χώρας μας που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και ειδικά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονταν και πλασάρονταν επάξια στις αγορές του εξωτερικό.

Η πλειονότητα των οινοποιητικών επιχειρήσεων είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, εκσυγχρονισμένες στο μέγιστο με επενδύσεις οι οποίες είχαν την προοπτική της ανάπτυξης πριν την περίοδο της κρίσης και όπου όλος ο σχεδιασμός τους έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο καλύτερος πελάτης των ντόπιων κρασιών είναι η τοπική και η εγχώρια αγορά κι εκεί θα είναι και το μεγαλύτερο πλήγμα υποστηρίζει ο Δ. Κεφάλας από το άλλο οινοποιείο της Χίου, το «Κτήμα Κεφάλα». «Ο κόσμος είναι μαγκωμένος ήδη. Στην κρίση και στην ακρίβεια αυτό που ζητάς είναι το τι θα φας όχι το τι θα πιεις. Θα μείνει απούλητο το προϊόν στα βαρέλια μας, ο κόσμος δεν θα πίνει κρασί και οι πωλήσεις μας θα καταρρακωθούν, αυτό το αποτέλεσμα θα έχει η επιβολή επιπλέον φόρου».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ