21.7.2016 13:17

Ήρθαν, μας είδαν, μας συγχάρηκαν και... έχει ο Θεός

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

Αντιμέτωποι με το προσφυγικό πρόβλημα, πέρα από αριθμούς πολιτικές και μεγέθη αλλά με βάση τη δυναμική της εικόνας στους καταυλισμούς και σε ολόκληρο το νησί. ήρθαν τα μέλη της επιτροπής των Περιφερειών που βρέθηκαν στη Χίο, αυτές τις μέρες.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ)  Αμφικτυονία, και σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου, μέλος του ΕΟΕΣ, και την Πλατφόρμα των ΕΟΕΣ, ύστερα από πρόσκληση σε αξιωματούχους αξιωματούχους της Επιτροπής των Περιφερειών.

Η αποστολή

Αξιοποιώντας την ευκαιρία, ο ΕΟΕΣ Αμφικτυονία και ο Δήμος Χίου απηύθυναν κάλεσμα στον Πρόεδρο της Πλατφόρμας, κ. Raffaele Cattaneo, να επισκεφτεί τη Χίο και τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και να σχηματίσει ίδια αντίληψη για τις προκλήσεις που θέτει η έξαρση της προσφυγικής κρίσης, ως αποτέλεσμα του πολέμου και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Η αποστολή αποτελούνταν από τους κκ. Raffaele Cattaneo (IT/EPP), Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Λομβαρδίας και Προεδρεύοντα της Επιτροπής COTER (Territorial Cohesion and coordinator of the Platform of European Groupings of Territorial Cooperation), François Decoster (FR/ALDE), Δήμαρχο του Δήμου Saint Omer και Προεδρεύοντα της Επιτροπής CIVEX (Citizenship, Governance, Institutional and External Affairs), Petr Osvald (CS/PES), Δήμαρχο του Δήμου Plzeň και α΄ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής COTER, Olgierd Geblewicz (PL/EPP), Πρόεδρο της Περιφέρειας Δυτικής Πομερανίας και α΄ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής CIVEX, υπεύθυνο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Alfonso Alcolea-Martínez, Συντονιστή της Πλατφόρμας των ΕΟΕΣ., οι οποίοι μαζί με τον δήμαρχο Μ. Βουρνού και τον Δημοτικό Σύμβουλο Στ. Καμπούρηως μέλος του ΕΟΕΣ  παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.

Τον ΕΟΕΣ Αμφικτυονία εκπροσώπησαν ο  Σωτήρης Ντούρος, Ταμίας και ο Βασίλης Ξένος Γαβριέλης, Διευθυντής.

Οι εντυπώσεις

Εντυπωσιασμένοι από τη φιλοξενία, την αλληλεγγύη που έχει δείξει η τοπική κοινωνία αλλά και το έργο που έχει επιτελέσει ο Δήμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι.

Στο σύνολο τους μίλησαν για τις πολιτικές που πρέπει να αναπτύξει η ΕΕ για το προσφυγικό, για επιστροφή στις περιφερειακές πολιτικές αλλά όλα σε θεωρητικό επίπεδο, αφού όπως τόνισαν οι ίδιοι δεν είναι ούτε κομισιόν ούτε μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα εισηγηθούν και θα καταθέσουν εκθέσεις σχετικά με το θέμα.

Ασφαλής η Χίος

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πάντως για πιο άμεσες πράξεις στήριξης της Χίου και των νησιών που βάλλονται από το προσφυγικό, υποστήριξαν πως θα προτείνουν τη Χίο ως προορισμός διακοπών με τη επιστροφή τους τις χώρες τους, αφού διαπίστωσαν ότι δεν συντρέχει θέμα ασφάλειας και ότι είναι ένα πολύ όμορφος τόπος.

Ασφαλής η Χίος

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πάντως για πιο άμεσες πράξεις στήριξης της Χίου και των νησιών που βάλλονται από το προσφυγικό, υποστήριξαν πως θα προτείνουν τη Χίο ως προορισμός διακοπών με τη επιστροφή τους τις χώρες τους, αφού διαπίστωσαν ότι δεν συντρέχει θέμα ασφάλειας και ότι είναι ένα πολύ όμορφος τόπος.

Στα δυο

Και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ήταν ξεκάθαρο ότι οι εκπρόσωποι των δήμων σε χώρες που βιώνουν από πρώτο χέρι το προσφυγικό, όπως η Ιταλία, χώρα προέλευσης του προέδρου Raffaele Cattaneo και η Ελλάδα είχαν πιο ευαίσθητη στάση για το θέμα χωρίς την πολυτέλεια της εκ του ασφαλούς ρητορικής.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ