29.1.2016 18:01

Ιωάννα Κουτσουράδη: «Ο Φιλόσοφος οφείλει να είναι απαθής»!

Η ζωή και το έργο της έχουν γίνει ντοκιμαντέρ. Η ίδια συνεχίζει να αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την επίτευξη μιας παγκόσμιας ειρήνης. Η κα. Ιωάννα Κουτσουράδη υπήρξε η πρώτη και μοναδική γυναίκα που επιτέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσόφων. 

Ίδρυσε το πρώτο τμήμα Φιλοσοφίας στην Τουρκία, δίδαξε στα Πανεπιστήμια Χατζέτεπε της Αγκυρας και στο Μάλτεπε της Ισταμπούλ, συνεχίζει να γράφει βιβλία με θέμα την ηθική φιλοσοφία και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Όπως μου αποκάλυψε, η πρώτη της συγγραφική προσπάθεια ήταν ένα βιβλίο με ελληνικά ποιήματα και τον τίτλο«Από το παραπέτασμα πίσω». Έχει άλλωστε ελληνική καταγωγή, βέρα Κωνσταντινουπολίτισσα...

Συνέντευξη στην Φανή Πλατσατούρα

- Σας ικανοποίησε το τελικό αποτέλεσμα του 23ου Παγκόσμιου συνεδρίου Φιλοσοφίας;

«Δεν περίμενα κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι να φέρνει τους φιλοσόφους ανά τον κόσμο πιο κοντά, να εμπνέουν ο ένας τον άλλον. Η φιλοσοφική γνώση ενώνει όσους πραγματικά επωφελούνται από αυτήν. Δυστυχώς, τα πάθη των περισσοτέρων μας δεν μας αφήνουν να έρθουμε κοντά στη φιλοσοφία».

- Δηλαδή ο αληθινός φιλόσοφος δεν πρέπει να διακατέχεται από πάθη;

«Ναι, ο φιλόσοφος θα πρέπει να είναι απαθής. Η φιλοσοφία σε βοηθά να βρεις ένα νόημα, κάποιες αξίες, μιαν αλήθεια. Αν δεν επιτελεί αυτούς τους σκοπούς είναι ένα επάγγελμα και μόνον. Δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν σπουδάσει φιλοσοφία είναι απαραίτητα και φιλόσοφοι. Ο πραγματικός φιλόσοφος δεν πρέπει να διακατέχεται από πάθη. Ας μην ξεχνάμε τον Σωκράτη. Έδωσε τη ζωή του για τις ιδέες του. Ο Σωκράτης είναι ο μεγαλύτερος φιλόσοφος που πέρασε ποτέ».

- Οι πολιτικοί οφείλουν να λειτουργούν έχοντας ως βάση τους την ηθική φιλοσοφία;

«Χρειαζόμαστε φιλοσοφούντες - διοικητές που δεν ξεχνούν, δεν παραβλέπουν τα ηθικά στοιχεία των αποφάσεών τους. Και η φιλοσοφική παιδεία βοηθάει σ΄ αυτό, να υπάρχουν μυαλά ανοιχτά. Όποιος τυραννεί, καταστρέφει την ανθρώπινη αξία. Πρέπει να αποσκοπούμε στην ηθική φιλοσοφική γνώση. Ηθική είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι συνέπειές τους».

- Καταπατώνται σε μεγαλύτερο βαθμό τα ανθρώπινα δικαιώματα σε περιόδους οικονομικής λιτότητας;

«Δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Την κοινωνική αδικία μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, μοιράζοντας με ίσο τρόπο τα αγαθά σε φτωχά και πιο ανεπτυγμένα κράτη. Γίνονται αξιόλογες προσπάθειες σε ό, τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατ΄ εμέ πρέπει να απαγορευθεί πλήρως η θανατική ποινή, για παράδειγμα. Έχουμε όλοι δικαίωμα στη ζωή». 

- Ποια είναι η γνώμη σας για τα βίαια επεισόδια που έλαβαν μέρος στην Τουρκία και την πλατεία Ταξίμ;

«Με βρίσκουν αντίθετη τέτοιου είδους διαδηλώσεις γιατί φέρουν το στοιχείο της μαζικότητας. Σκοτώθηκαν άνθρωποι στις συγκεκρικέμενες διαδηλώσεις. Κάποιοι προσπάθησαν να επωφεληθούν από αυτές. Δεν έχουν όλοι καλές διαθέσεις. Θα προτιμούσα να γίνει πιο παρεμβατικός ο Τύπος, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους διαδηλώσεις. Και οι αστυνομικοί δεν μπορούν παρά να εκτελούν τις διαταγές που παίρνουν, έστω και αν στην πλειονότητά τους είναι εναντίον αυτών». 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ