14.3.2015 16:49

Ημερίδα… προθέσεων για τις νέες φυλακές

ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΟ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ 5 ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Να κερδίσουν χρόνο από τα ήδη εκπρόθεσμα χρονικά περιθώρια επιχείρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι υπάλληλοι των φυλακών του νησιού που μέσα από τη διοργάνωση ημερίδας θέλησαν να λάβουν δημόσια τη δέσμευση της δημοτικής αρχής ότι είναι υπέρ της ανέγερσης του νέου σωφρονιστικού καταστήματος ανεξάρτητα από το οικόπεδο που τελικά θα επιλεγεί.

Τα επιχειρήματα

Όπως σημείωσαν οι διοργανωτές της ημερίδας με βάση τις υπάρχουσες δομές οι φυλακές προσφέρουν στην τοπική οικονομία πάνω από 1,5 εκ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που αναμένεται να διπλασιαστεί αφού το νέο σωφρονιστικό κατάστημα θα είναι δυναμικότητας 320 κρατουμένων από 120 που είναι σήμερα.

Οι ίδιοι αναφερόμενοι στα επιπλέον οφέλη υπογράμμισαν ότι οι θέσεις εργασίας από 69 που είναι σήμερα θα ανέρχονται στις 175, ενώ χαρακτήρισαν ως αστείο το επιχείρημα ότι οι φυλακές θα λειτουργήσουν ενάντια στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

«Επισημοποιείστε την θετική σας πρόθεση»

Τον κίνδυνο, η διαδικασία επιλογής κατάλληλου οικοπέδου να γίνει η αφορμή για να εξακοντιστεί το κατάστημα κράτησης από το νησί επεσήμανε με τη σειρά της η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου τονίζοντας ότι όλοι αναμένουν την αποφασιστική διάθεση της δημοτικής αρχής ώστε το έργο να ξεκινήσει να υλοποιείται παρά τον χαμένο χρόνο.

Διπλό «ναι» από Μηταράκη- Βουρνού

Την ίδια ώρα με ταυτόσημες τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του νησιού Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης τάχθηκαν σαφέστατα υπέρ της πρόθεσης δημιουργίας νέων φυλακών, με τον πρώτο να εστιάζει στην κυβερνητική πρόθεση ώστε οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου καταστήματος να ξεκινήσουν άμεσα.

«Είναι δεδομένο ότι η μη δημιουργία φυλακών στη Χίο θα είναι μία σημαντική απώλεια για το νησί. Είναι ένα έργο ώριμο το οποίο δεν θα πρέπει να χάσουμε όπως και πολλά άλλα», είπε από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης.

«Χρειάζεται σοβαρός χειρισμός»

Τη λαθεμένη εικόνα που δόθηκε προς της κοινωνία μέσα από συνέντευξή του επιχείρησε να ανατρέψει ο Μ. Βουρνούς εξηγώντας ότι λαθεμένα επικράτησε η άποψη ότι «ο δήμαρχος δεν θέλει τις νέες φυλακές».

«Η άποψη που έχω για το Θόλος κι όχι μόνο είναι ότι σε περιοχές που υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις αξιοποίησης κανένας νοήμων άνθρωπος δεν δημιουργεί νεκρές ζώνες. Γιατί η φυλακή δημιουργεί μία νεκρή ζώνη κι ορθώς τη δημιουργεί διότι δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά.

Όμως να σκεφτούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν πριν από 50 χρόνια το αεροδρόμιο δεν γινόταν εκεί που έγινε, συνεπώς δεν θα υπήρχε πρόβλημα επέκτασης, ο βιολογικός δεν γίνονταν στη βιτρίνα της πόλης και το εργοστάσιο της ΔΕΗ δεν γίνονταν πάνω από τη νούμερο ένα τουριστική περιοχή του νησιού», δήλωσε ο κ. Βουρνούς.

Πάντως ο ίδιος σε μία προσπάθεια να διαλευκάνει τις σκιές γύρω από τις προθέσεις του ανέφερε ότι: «Το Δημοτικό Συμβούλιο στο βαθμό που εκφράζει πρόθεση για ανέγερση νέων φυλακών, μπορεί να συνεδριάσει άμεσα και να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση».  

Γεγονός πάντως αποτελεί ότι ακόμα κι αυτή η συζήτηση έγινε χωρίς προηγουμένως να έχει διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 5 περιοχών που έχουν επιλεγεί από το κλιμάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ