27.9.2016 10:53

Ημερίδα με θέμα το "Μουσείο Μαστίχας" από το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Ημερίδα με θέμα «Μουσείο Μαστίχας Χίου, από την Έρευνα στην Κατασκευή – Κοινωνικές και Οικονομικές Προεκτάσεις» διοργανώνει η  Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΤΕΕ/ Τμήμα ΒΑ Αιγαίου την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Σχίνος» του Μουσείου Μαστίχας(10:00-18:00).   Η ημερίδα έχει ως στόχο  την παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών του και τη διερεύνηση των κοινωνικών και οικονομικών προεκτάσεων που έχει η λειτουργία ενός θεματικού μουσείου.

Στις 11 Ιουνίου 2016 άνοιξε τις πόρτες του και παρουσιάστηκε στο κοινό ένα έργο το οποίο αποτελεί σημαντικό επίτευγμα σε επίπεδο μελέτης-κατασκευής και λειτουργίας για τα δεδομένα του νησιού. Η σύνθεση ενός πολύπλοκου έργου στη φάση κατασκευής αλλά και η λειτουργία αυτού αποτελεί για όλους τους μηχανικούς μια  ενδιαφέρουσα επιστημονική πρόκληση. Η σημασία του για την κοινωνία και την ανάπτυξη της περιοχής, η προοπτική  συνεργασίας των φορέων για την περαιτέρω προβολή και αξιοποίησή του και η ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης των μηχανικών  για τα σημαντικά τεχνικά έργα, συνιστούν το πλαίσιο και τη θεματολογία της Ημερίδας.

Τρεις θεματικές ενότητες

Η Ημερίδα θα αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες. Στις πρωινές εισηγήσεις θα δοθεί βάρος στο τεχνικό σκέλος του Έργου όπου θα παρουσιαστούν τα αμιγώς τεχνικά θέματα σχετικά με το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός σύνθετου έργου και θα αναλυθούν οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με το σχεδιασμό, τα υλικά, τις δυσκολίες στην κατασκευή, κτλ. Επίσης θα υπάρχει ειδική ενότητα για την έρευνα και το μουσειολογικό έργο που θα συνοδευτεί με ξενάγηση στο Μουσείο. Στο δεύτερο (απογευματινό) σκέλος με τη συνεργασία επιστημόνων και φορέων του νησιού (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΜΧ, ΕΤΑΧ, Επιμελητήριο, κ.α.), θα διερευνηθεί η ομαλή ένταξη του έργου στην τοπική κοινωνία, οι παρακείμενες δράσεις και η συμβολή του στην ανάπτυξη και τουριστική προβολή του Προϊόντος και της Χίου. Η ενότητα θα πραγματεύεται την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου στην περιοχή της Νότιας Χίου.

Πλήθος προσωπικοτήτων θα δώσει το παρόν

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν καθηγητές του Ε.Μ.Π., εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Ιδρύματος της τράπεζας Πειραιώς, εκπρόσωποι της Αναδόχου εταιρείας του Έργου ΚΑΣΤΩΡ ΑΕ, οι επιβλέποντες του Έργου και  εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, της Διαχειριστικής Αρχής, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χίου, της ΕΤΑΧ ΑΕ και ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ