4.11.2013 10:27

Ίχνη αστέγου στα τείχη του Κάστρου (ΦΩΤΟ)

ΜΙΑ ΚΟΛΑΣΜΕΝΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ «π»

Τo κοινωνικό πρόβλημα των αστέγων ήταν αναμενόμενο ότι αργά ή γρήγορα θα χτυπούσε και την πόρτα μας.

Μέχρι πριν από λίγες μέρες ένας μεσήλικας είχε εγκατασταθεί στην παραλία κάτω από τα επιθαλάσσια τείχη του κάστρου και προσπαθούσε να επιζήσει σε ένα άθλιο μικρό και χαμηλό ετοιμόρροπο παράπηγμα που έμπαινε μόνο έρποντας. Ένα κατασκεύασμα που σίγουρα δεν τον προφύλασσε τις κρύες νύχτες. Υπέμενε στωικά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τον καιρό και τους κινδύνους που παραμονεύουν όλους όσους έχουν εκτεθεί στις φοβερές κακουχίες που τους επιφύλαξαν η οικονομική κρίση ή ενδεχομένως κάποιες άστοχες επιλογές ζωής.

Άγνοια

Από την Παρασκευή όμως κάτι έχει αλλάξει, γιατί δεν δίνει σημεία ζωής. Πιθανότατα έχει εγκαταλείψει το χώρο προσωρινά για κάποιο λόγο, ή φεύγει πολύ πρωί και γυρίζει στο κατάλυμα του πολύ αργά, προσπαθώντας να εξασφαλίσει με κάποιο τρόπο τον επιούσιο. Η λογική λέει ότι, αν είχε εγκαταλείψει μόνιμα το χώρο, θα είχε πάρει και τα πενιχρά του υπάρχοντα, όσο μπορεί να υπάρχει λογική βέβαια σε τέτοιες καταστάσεις.

Το σίγουρο είναι ότι δεν τον έχει περιθάλψει κάποια δημόσια υπηρεσία. Η Αστυνομία δεν γνωρίζει τίποτα, άλλωστε, αν είχε επιληφθεί, θα τον είχε παραδώσει στην Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, η οποία, όπως μας διαβεβαιώνει η υπεύθυνη Λένα Τσεκούρα, δεν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση. Άγνοια για το θέμα δηλώνουν και οι άλλοι δημόσιοι φορείς κοινωνικής προστασίας, όπως αποδέχονται η Λίτσα Λύκου από την δημοτική υπηρεσία Πρόνοιας, η Ελένη Αμέντα από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι της ΔΗ.ΚΕ.Χ και στέλεχος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υγιεινής.

Ελπίζουμε την επόμενη φορά που θα επισκεφθούμε το χώρο, όλα να είναι καλύτερα για τον άνθρωπο. Αν έχει επιστρέψει οι αρμόδιες υπηρεσίες τώρα δεν μπορούν να αδιαφορήσουν. Έχουν ενημερωθεί και οφείλουν να ενδιαφερθούν.

Η σκηνή

Είναι εγκαταστημένη κολλητά με το τείχος και πίσω από ένα ανάχωμα από χώματα και σκουπίδια, γι’ αυτό δεν είναι ορατή από την πλευρά της ιχθυόσκαλας. Είναι, κατασκευασμένη από χαρτόκουτα, ξύλα, υφασμάτινες ταπετσαρίες, μαξιλάρια καθισμάτων και πλαστικές σακούλες. Τα κύματα και ο χειμωνιάτικος βορριάς θα την σαρώσουν σύντομα.

Το καρότσι και τα ρούχα

Στην αριστερή πλευρά της σκηνής βρίσκεται επιμελημένα τοποθετημένο και σκεπασμένο ένα καινούριο καρότσι σούπερ μάρκετ, που προφανώς τον βοηθούσε στη συλλογή και μεταφορά τροφίμων και άλλων χρήσιμων πραγμάτων. Μπροστά του είναι πεταμένα κάποια παλιόρουχα, τα οποία, πριν προλάβουμε να αντιδράσουμε, έγιναν παιχνίδι στο στόμα δύο αδέσποτων σκύλων που βγήκαν από τα χαλάσματα του τείχους του κάστρου.

Το στρώμα

Ένα κόκκινο στρώμα που προεξέχει από τη σκηνή, είναι το μόνο εφόδιο που του εξασφαλίζει κάποιες στοιχειώδεις συνθήκες ξεκούρασης και ύπνου.

Η … κουζίνα

Μερικές καπνισμένες πέτρες δεξιά έξω από τη σκηνή,  στημένες σε σχήμα μικρής πυροστιάς, δείχνουν ότι μαγείρευε ό,τι του έδιναν ή εξασφάλιζε.

Το τηγάνι

Πίσω από τη σκηνή, είναι ένα τηγάνι καλά τυλιγμένο σε πλαστικό, πολύτιμο σκεύος για την επιβίωση του.

Τα ξύλα

Μπροστά από τις καπνισμένες πέτρες είναι μαζεμένα μερικά καυσόξυλα, με τα οποία άναβε φωτιά για να ζεσταθεί και να μαγειρέψει το φαγητό του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ