31.1.2013 17:38

Η σύντομη ιστορία του έφιππου ανδριάντα του Πλαστήρα

To 1999 διοργανώθηκε στη Χίο διημερίδα από το Μικρασιατικό Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου «Ο Φάρος» με θέμα τα ιστορικά γεγονότα του 1922 και το ρόλο που διαδραμάτισε ο στρατηγός Ν.Πλαστήρας.

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας αυτής, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αιγαίου, αποφασίστηκε η δημιουργία έφιππου ανδριάντα εις μνήμη του στρατηγού και η τοποθέτησή του στην πόλη της Χίου.

Η δαπάνη κατασκευής του ανδριάντα έγινε με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου , με δωρεές από τη ΔΕΗ και τη ΛΑΡΚΟ.

Με απόφαση του τότε Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Ν.Σηφουνάκη συγκροτήθηκε επιτροπή για την παρακολούθηση κατασκευής αντιγράφου έφιππου ανδριάντα του Στρατηγού Ν.Πλαστήρα, πιστό αντίγραφο του αγάλματος που κοσμεί την γενέτειρα του στρατηγού, την Καρδίτσα, έργο του γλύπτη Σ.Τριάντη και την τοποθέτησή του στο Δήμο Χίου.

Την υλοποίηση του έργου ανέλαβε ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου «Ο Φάρος».

Το Δεκέμβριο του 2012 ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του ανδριάντα στον επιλεγμένο χώρο του Δήμου Χίου.

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013 στο Δήμο Χίου διοργανώνεται εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα.

Η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ