3.3.2016 18:53

Η πείνα του τεχνικού κόσμου «καταβροχθίζει» την ποιότητα των έργων

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΟ 60% ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Σοβαρές επιφυλάξεις εγείρονται πλέον από τον αλληλοσπαραγμό μεταξύ εργοληπτών για τα μετρημένα στα δάχτυλα δημόσια έργα. Η εντυπωσιακή καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια και η ροή με το σταγονόμετρο δημοσίων έργων έχουν εκτινάξει στα ύψη τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργοληπτών, σε βαθμό επικίνδυνο πια για την ποιοτική αρτιότητα των δημοπρατημένων έργων.

Έκπτωση 58%

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η δημοπράτηση του έργου «Εκρίζωση θάμνων σε πρανή του επαρχιακού οδικού δικτύου Βόρειας Χίου για την αποκατάσταση ορατότητας» της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Για ένα έργο προϋπολογισμού 53.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) εμφανίστηκε στα γραφεία της Περιφέρειας όλος ο εργοληπτικός κόσμος της Χίου. Κατατέθηκαν 12 προσφορές και τελικά το  έργο δημοπρατήθηκε με έκπτωση 58%, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες κατά  πόσο το ποσό που απομένει είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες καθαρισμού του οδικού δικτύου σε μήκος 38 χλμ..

Το έργο φυσικά δεν έχει την ανάγκη προμήθειας υλικών, πέραν όσων διαθέτουν οι ανάδοχοι, ωστόσο σχεδόν εκμηδενίζεται το όποιο εργολαβικό όφελος και ουσιαστικά οι ανάδοχοι εργολήπτες θα το δουλέψουν οι ίδιοι για ένα απλό μεροκάματο.

Η τακτική του ανελέητου ανταγωνισμού μεταξύ των  εργοληπτών δυσχεραίνει κι άλλο την ήδη δύσκολη κατάσταση τους και πολλοί εκτιμούν  ότι, αν το συλλογικό τους όργανο δεν επέμβει για να τον περιορίσει, σύντομα η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και θα κατατίθενται προσφορές που με την ολοκλήρωση των  έργων θα δημιουργούν νέες ζημίες στους εργολήπτες

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ