5.3.2017 10:27

Η ουσία του μεταναστευτικού ζητήματος, στο κατάμεστο Ομήρειο

Η σκακιέρα των παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής για το μεταναστευτικό, αναλύθηκαν σε μία συζήτηση ουσίας που διοργάνωσε η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα στο Ομήρειο με ομιλητές τον καθηγητή Γεωπολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ι. Μάζη και τον Δημοσιογράφο και Συγγραφέα Σταύρο Λυγερό.

«Κύριες οι ευθύνες της Γερμανίας»

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου, ο Στ. Λυγερός ανέλυσε το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης από την αρχή του μέχρι σήμερα, εντοπίζοντας αρχικά τις ευθύνες της Γερμανίας, κατηγορώντας την ότι με το κάλεσμά της για 1,5 εκ. εργατικά χέρια, ουσιαστικά ήταν αυτή που έστρεψε τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

«Όταν αυτός ο αριθμός ικανοποιήθηκε τότε μη έχοντας άλλη λύση, ενάντια στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες, μετέφεραν τα σύνορα της Ευρώπης από το Αιγαίο στην Ειδομένη, μετατρέποντας την Ελλάδα σε αποθήκες ψυχών», ανέφερε.

«Έπρεπε να στείλουμε νωρίτερα το μήνυμα»

Χαρακτηρίζοντας τους κυβερνώντες ως ιδεοληπτικούς ο κ. Λυγερός επεσήμανε πολλάκις τον κίνδυνο μετατόπισης των πολιτών προς την ακροδεξιά όσο η Κυβέρνηση επιμαίνει να αγνοεί τις συνθήκες που επικρατούν ιδιαίτερα στα νησιά.

«Το προσφυγικό – μεταναστευτικό έχει δύο όψεις. Η μία όψη είναι η ανθρωπιστική. Και είναι εξαιρετικά σημαντική. Όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που άπτεται τις εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας. Και όποιος επιμαίνει να την αγνοεί κάνει κακό στην πατρίδα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου ο κ. Λυγερός τόνισε ότι θα έπρεπε πολύ νωρίτερα να είχε σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι η Γη της Επαγγελίας.

«Ο γρήγορος επαναπατρισμός των οικονομικών μεταναστών θα έστελνε ένα μήνυμα σε όσους ετοιμάζονται να έρθουν από χώρες όπως η Αλγερία, το Μαρόκο ή το Αφγανιστάν ότι εδώ δεν είναι η Γη Της Επαγγελίας. Ο εγκλωβισμός των ανθρώπων  αυτών και μάλιστα σε άθλιες συνθήκες θα οδηγήσει σε εγκληματικές συμπεριφορές και σε υιοθέτηση του τζιχαντισμού», κατέληξε.

Αλλάζουν τα πάντα γύρω μας

Στις νέες καταστάσεις που διαμορφώνονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και στο Αιγαίο ανέλυσε μέσα από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία ο καθηγητής Γιάννης Μάζης. Ο ίδιος αφού αναφέρθηκε στο Ισλάμ και προσδιόρισε ιστορικά την εξέλιξη των ισλαμικών κρατών, εστίασε στη σχέση τους με τη δύση και στα συμφέροντα που εξυπηρετούνται διαχρονικά στις παραπάνω περιοχές.  

Στην ομιλία της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, έδωσαν το παρόν και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Επιτροπής του Δήμου για το Προσφυγικό, όπως οι Στ. Καμπούρης και Βασίλης Μυριαγκός. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ