27.5.2016 10:27

Η οικονομική δυσπραγία και το μπερδεμένο πλάνο απωθούν από το Φεστιβάλ Μαστίχας

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΒΑΔΙΖΕΙ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ

Αρνητικά όσον αφορά στην συμμετοχή του στο φετινό Φεστιβάλ Μαστίχας, αλλά και με ιδιαίτερο σκεπτικισμό για την διοργάνωση κάποιας άλλης έκθεσης τοποθετείται το Επιμελητήριο Χίου, που για πρώτη φορά και με ομόφωνη απόφαση των μελών του μένει μακριά από το θεσμό, που δυστυχώς δεν θυμίζει σε τίποτα την αρχική στόχευση που είχε.

Οι συνθήκες μπορεί να μην ευνοούν στο οικονομικό σκέλος την διοργάνωση, ωστόσο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου αυτό δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα.

Περιφέρεια και Δήμος δείχνουν να επιθυμούν την συμμετοχή τους με το ελάχιστο δυνατό κόστος, περιοριζόμενοι σε ένα πλάνο που δεν καλύπτει το εύρος και την δυναμική του Φεστιβάλ Μαστίχας, τουλάχιστον όπως αυτό είχε συστηθεί στο κοινό του νησιού στην πρώτη του διοργάνωση. Από τη μία κάποιες διάσπαρτες εκδηλώσεις, κυρίως χορευτικές στα χωριά, από την άλλη οι συνεχόμενες ενστάσεις για το γεγονός πως οτιδήποτε περισσότερο ή και ποιοτικότερο, θα ανέβαζε το κόστος, λειτούργησε αποτρεπτικά για τα μέλη του Επιμελητηρίου, προτού λάβουν την τελική απόφαση της μη συμμετοχής τους.

«Δεν μπορούν από τη μια να διαθέτουν ελάχιστους πόρους και από την άλλη να επιθυμούν ένα μικρό εύρος εκδηλώσεων να ενταχθούν σε ένα Φεστιβάλ», τόνισαν οι μετέχοντες στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να αποτελεί ελκυστικό παράγοντα για την συμμετοχή των επιχειρήσεων.

 

Ενστάσεις για την διοργάνωση

Στη σύσκεψη κατατέθηκαν ανοικτά ξεκάθαροι προβληματισμοί. Από τη μια πλευρά καταγράφεται η ανάγκη να βρεθεί σαφές πλαίσιο για το Φεστιβάλ, τι είναι, σε ποιους απευθύνεται, που θα διοργανωθεί, σε τι αποσκοπεί και αποβλέπει.

Από την άλλη, έγιναν και αναφορές για το γεγονός ότι κανένα Φεστιβάλ ή τα περισσότερα έστω, δεν διοργανώνονται από μεμονωμένους δημόσιους φορείς που συνήθως ανακυκλώνουν τις ίδιες σκέψεις. «Στη Μυτιλήνη το Φεστιβάλ το διοργανώνουν επαγγελματίες. Πληρώνονται για να φέρουν την ιδέα, την διοργάνωση, το αποτέλεσμα. Εδώ προσπαθούμε με λάθος τρόπο να κάνουμε κάτι απλά για να καταγραφούν οι παρουσίες μας. Δεν είναι σωστό να λειτουργούμε σε τέτοια πλαίσια που αγγίζουν τον ερασιτεχνισμό μας», δήλωσαν τα μέλη, με τον Γιώργο Γεωργούλη να αντιπροτείνει την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας από το Επιμελητήριο προκειμένου να βρεθούν άλλοι τρόποι για την διοργάνωση μιας μαζικής έκθεσης.

 

Ενστάσεις και από τους εμπόρους

Αρνητικοί για άλλη μια φορά στην διοργάνωση έκθεσης όπου θα λειτουργήσει λιανεμπόριο ήταν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου. «Δεν συμφωνούμε σε καμία περίπτωση με οποιαδήποτε συμμετοχή εκθετών που θα πουλάνε προϊόντα» τόνισε ο Μικές Κιριμιζής, αν και οι μεγαλύτερη ένσταση για τον εμπορικό κόσμο είναι το σημείο όπου θα «στηθεί’ η όποια έκθεση ή το όποιο φεστιβάλ, με τον Δημοτικό Κήπο να βρίσκεται πιο κοντά στον πνεύμονα της αγοράς.  Αυτό βέβαια, δεν βρίσκει απόλυτα σύμφωνα τα υπόλοιπα μέλη που δείχνουν διάθεση να δοκιμαστούν σε κάτι καινούργιο που δεν θα ταυτίζεται με χώρους, επαγγέλματα και λογικές, καθώς θα απευθύνεται είτε στους πολίτες του νησιού, είτε στους επισκέπτες.

Μένει να δούμε τι επιπτώσεις θα καταγράψει η απουσία του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου του νησιού από το Φεστιβάλ Μαστίχας, γεγονός που σίγουρα θα οδηγήσει, ίσως και στην ανάγκη Περιφέρεια και Δήμος να μην προχωρούν σε «ευκαιριακές» ενέργειες, αλλά σε ουσιαστικές δράσεις που θα τονώνουν την οικονομία του νησιού. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ