20.10.2014 16:18

Η «μισή» Χίος μαθαίνει την Τουρκική !

Αποκορύφωμα του ενδιαφέροντος να γίνεται πιο άνετη η επικοινωνία με τους γείτονες το εκρηκτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται ως πρώτη ένδειξη στις αιτήσεις για συμμετοχή στα ανάλογα προγράμματα που προκήρυξε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Χίου.

Έχοντας κατηγοριοποιηθεί περίπου το 65% των αιτήσεων, μέχρι τώρα οι 214 αφορούν την εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας, σε πρώτο ή δεύτερο επίπεδο. Υπολογίζεται δε ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα υπερβεί τους 300, αν ενσωματωθούν στο τελικό αποτέλεσμα όλες οι αιτήσεις παρακολούθησης των μαθημάτων, που συνολικά προβλέπεται να πλησιάσουν τις 700.

Εκτοξεύτηκε

Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης εκτοξεύει το ενδιαφέρον συμμετοχής στους κύκλους του. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων να παρακολουθήσουν τα προγράμματα του έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι, αποτέλεσμα το οποίο αποδίδεται στον θετικό απόηχο από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του αλλά και στη σωστή επιλογή των προγραμμάτων τοπικής εμβέλειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σχεδόν όλα τα προγράμματα του θα δημιουργηθούν τμήματα (όπου το όριο συμμετοχής είναι κατ’ ελάχιστο τα 15 άτομα), ακόμα και σε προγράμματα καινοτομικά για τα ενδιαφέροντα του μέσου Χιώτη.

Και στα χωριά

Ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο στοιχείο ότι τα μαθήματα εφέτος δεν θα περιοριστούν σε σχολικές αίθουσες εκπαιδευτηρίων της πρωτεύουσας, θα υπάρχει … εξαγωγή τους και στην περιφέρεια του νησιού. Τοπικοί σύλλογοι από χωριά όπως τα Αρμόλια, τα Καρδάμυλα, η Λαγκάδα ή τα Θυμιανά ενημέρωσαν εγκαίρως τα μέλη τους και πέτυχαν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό εγγεγραμμένων για τη δημιουργία τμημάτων.

Από μελισσοκομία μέχρι πρώτες βοήθειες

Η ατζέντα των προγραμμάτων έχει ανοίξει σε ένα ευρύ πεδίο θεματικών αντικειμένων. Τμήματα δημιουργούνται για την επιχειρηματικότητα και την τουριστική ανάπτυξη, το e- επιχειρείν, πεδία όπως οι αστικοί λαχανόκηποι, η υγιεινή διατροφή, η διακόσμηση, οι νέες τεχνολογίες, πρώτες βοήθειες, οι διαπροσωπικές σχέσεις και μια ομάδα ξένων γλωσσών όπως τα αγγλικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά.

Πολλές εθελοντικές ομάδες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα εθελοντισμού, ενώ λίγο μεγαλύτερης ηλικίας είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα οικιακής μελισσοκομίας, που, μαζί με τη λέσχη λογοτεχνίας και την εκμάθηση τοπικών παραδοσιακών χωρών, έχουν ενταχθεί στα προγράμματα τοπικής εμβέλειας.

Το χρονικό περιθώριο εγγραφών έχει ολοκληρωθεί ήδη από την περασμένη Δευτέρα, αν και αναμένεται νέα πρόσκληση γύρω στον Ιανουάριο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ