16.11.2012 11:00

Η μάχη του Αίπους στο Καστέλι

ΤΟ ΗΡΩΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Στις 15 του Νοέμβρη άρχισε η ατυχέστερη πολεμική επιχείρηση του Ελληνικού απελευθερωτικού στρατού στις μάχες του 1912, όπως την αποκαλούν οι ιστορικοί και οι εφημερίδες της εποχής. Ήταν η  μάχη του Αίπους, που στοίχησε τη ζωή περίπου 40 ναυτών, μαζί με τον ανθυποπλοίαρχο Ν. Ρίτσο και το διμοιρίτη Ι. Παστρικάκη, ο οποίος είχε απομείνει μόνος επικεφαλής του Σώματος μετά τον τραυματισμό του αρχηγού της αποστολής, υποπλοίαρχου Δεμάστιχα.
 
Το Καστέλι
Η μάχη χάθηκε από την υπέρμετρη σιγουριά και την παράτολμη ορμητικότητα του Δεμέστιχα, που έστειλε μικρό Σώμα ναυτών με μπλε στολή στα λευκά βράχια του Αίπους να πολεμήσουν ένα πολυπληθέστερο και σε πλεονεκτική θέση εχθρό, που ήταν καλά οχυρωμένος όχι μόνο στα βράχια, αλλά και στο μικρό ερειπωμένο κάστρο που υπήρχε εκεί ακριβώς στο σημείο που έχει στηθεί το Ηρώο των πεσόντων της μάχης, γι’ αυτό η περιοχή ονομαζόταν Καστέλι.
Όπως γράφει στο καταχωρημένο στο ιστορικό αρχείο της ΠΕΚΕΒ βιβλίο του « Η μάχη του Αίπους» ο  δάσκαλος Μάρκος Αγαπητού Βασιλάκης,  στην τσέπη σκοτωμένου ναύτη βρέθηκε σημείωμα που ανάφερε: «Εθυσιάσθημεν υπό του υποπλοιάρχου κ. Δεμέστιχα. Β. Ναυτικόν».
 
Το ταφικό μνημείο
Λίγα μέτρα βορειότερα, πίσω από το Ηρώο, υπάρχει το ταφικό μνημείο που φυλάσσονται τα οστά  των ανώνυμων πεσόντων της μάχης  με φροντίδα του Ναού του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.
Η επιγραφή «τους πρώτους επι του Αίπους πεσόντας ελευθερωτάς ο Άγιος Γεώργιος Βροντάδου έθαψε κατά χώρας» θα θυμίζει πάντα τη θυσία των αφανών παραδίδοντας τους στην ιστορική αιωνιότητα, όπως και τα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ