5.6.2014 15:46

Η κρίση «τρώει» τα κοινόχρηστα και στη Χίο

- ΑΠΟ 50 ΕΩΣ ΚΑΙ... 1000 ΕΥΡΩ ΟΙ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΝΟΙΚΩΝ

Την εντύπωση ότι η Χίος αντιστέκεται στην κρίση έρχεται να καταρρίψει ένα ακόμη περιστατικό, αυτή τη φορά, γύρω από την είσπραξη των κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες της πόλης.

Το φαινόμενο που μέχρι πρότινος εντοπίζονταν μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη ή η Πάτρα αισίως έκανε την εμφάνισή του και στη Χίο με δεκάδες συμπολίτες μας αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των κοινόχρηστων με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αλαλούμ μεταξύ των ενοίκων που πολλές φορές καταλήγει σε εντάσεις.

Η κατάσταση άρχισε να επιβαρύνεται από την περίοδο που το πετρέλαιο θέρμανσης εξισώθηκε με το πετρέλαιο κίνησης με αποτέλεσμα πολλοί από τους ενοίκους να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αυξήσεις στο κόστος των κοινοχρήστων.

Ενδιαφέρον στοιχείο του ρεπορτάζ αποτελεί το γεγονός ότι το πρόβλημα της συγκέντρωσης των κοινοχρήστων δεν κάνει ταξικές διακρίσεις αφού παρόμοιες δυσκολίες πληρωμής αντιμετωπίζουν τόσο οι κάτοικοι σε περιοχές της πόλης όπως η Ευαγγελίστρια και η Μουσείου, όσο και περιοχές εκτός πόλης όπυο υπάρχουν συγκροτήματα διαμερισμάτων.

 «Τα κοινόχρηστα είναι η πρώτη υποχρέωση που σταματάει να πληρώνει κάποιος όταν «τρέχουν» οι λογαριασμοί του ρεύματος, του τηλεφώνου ή οι δόσεις από τα δάνεια και τις κάρτες», εξηγεί στον «π» ο Κ. Τσακός εκ μέρους της εταιρίας είσπραξης κοινοχρήστων «Λύσις».

«Είναι υποχρέωσή μας»

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακός, τα κοινόχρηστα αποτελούν θεσμοθετημένο μέτρο από την πολιτεία και η μη καταβολή τους μπορεί να επιφέρει από αγωγή μέχρι και προσωπική κατάσχεση περιουσίας του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος.

«Η Χίος πλέον μπαίνει και αυτή στην κόκκινη ζώνη των κοινόχρηστων. Το πρόβλημα έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και 1 χρόνο. Τα ποσά που συνήθως οφείλουν οι ενοικιαστές ή οι ιδιοκτήτες ξεκινούν από 50 και φθάνουν μέχρι και τα 300 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου είχαμε άτομο που χρωστούσε 1000 ευρώ σε κοινόχρηστα. Το παν είναι η ενημέρωση και ο αλληλοσεβασμός. Να κατανοήσει δηλαδή ο κόσμος ότι τα κοινόχρηστα είναι απαραίτητα έξοδα ώστε να λειτουργήσει μία πολυκατοικία», είπε ο κ. Τσακός.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι εταιρίες διαχείρισης κοινοχρήστων θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα όταν ο κάτοικος του διαμερίσματος ξεφύγει από το ποσό των 300 ευρώ και άνω.

«Φυσικά η αντιμετώπισή μας δεν είναι ίδια προς όλους. Πράττουμε ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχουν άτομα που είναι συνεπέστατα απλά για κάποιο διάστημα δεν μπόρεσαν να πληρώσουν. Εκεί είμαστε αρκετά ελαστικοί, όμως φροντίζουμε να μην μετακυλύεται το βάρος σε τρίτους», εξήγησε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως σύμφωνα με τον κ. Τσακό το τελικό ανεξόφλητο ποσό σε περίπτωση ενοικίασης του διαμερίσματος από τρίτο βαραίνει τον ιδιοκτήτη που πολλές φορές έρχεται προ τετελεσμένων γεγονότων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ