9.1.2015 15:00

Η καρδιά της ορθοδοξίας χτυπάει ξανά στον Τσεσμέ [ΒΙΝΤΕΟ]

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΙΣΤΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΣΕΣΜΕ, ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ 1922

Ιστορικές στιγμές για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, θα ζήσουν όσοι βρεθούν στον Τσεσμέ στις 10 Φεβρουαρίου ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαράλαμπου, της πάλαι ποτέ ιστορικής Μητρόπολης της Κρήνης Μικράς Ασίας.

Για πρώτη φορά μετά το 1922 ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκαλείται επίσημα από τις αρχές της Σμύρνης και του Τσεσμέ ώστε να παρευρεθεί και να λειτουργήσει, συνοδευόμενος από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δηλαδή τους 12 Αρχιερείς από τον Παναμά, την Αμερική, τον Καναδά, την Κρήτη και την Ελλάδα.

Σε αυτά τα πλαίσια το πρωί της Παρασκευής ο εφημέριος της μοναδικής ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Σμύρνης, της Αγίας Φωτεινής, ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής επισκέφθηκε τον Μ. Βουρνού προκειμένου να τον ενημερώσει για το πρόγραμμα του Παναγιωτάτου και να τον προσκαλέσει στην ιστορική Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία.

Όπως είπε ο ίδιος σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ της Χίου, στόχος είναι ο Πατριάρχης να βρεθεί σε τόπους που παλιά ήταν τα κέντρα της Χριστιανοσύνης και του Ελληνισμού.

«Θα βρεθεί τόσο στον ανακατασκευασμένο Άγιο Βουκόλο της Σμύρνης όσο και στον Μητροπολιτικό Ναό της Μητρόπολης Κρήνης Μικράς Ασίας τον Άγιο Χαράλαμπο που θα τελέσει πατριαρχική συνοδική Θεία Λειτουργία.

Η επίσκεψη του Πατριάρχη είναι ένα μνημόσυνο στους προγόνους μας, σε αυτά τα αγιασμένα κι αιματοπότιστα μέρη και ταυτόχρονα είναι μία παρουσία στις σύγχρονες συνθήκες που ζούμε».

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό μετά τη Θεία Λειτουργία στον Τσεσμέ, θα υπάρξει συνάντηση του Παναγιωτάτου με τα προεδρεία των Μικρασιατικών Συλλόγων.

Η επίσημη επίσκεψη ξεκινάει την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου με την άφιξη του Πατριάρχη στη Σμύρνη και τελειώνει την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου με τη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ.

Κατά την πενθήμερη επίσκεψη του Πατριάρχη στη γη της Ιωνίας, θα πραγματοποιηθεί Αγιολογικό Συνέδριο για τους Αγίους της Σμύρνης και της Ιωνίας υπό την Αιγίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, ενώ θα γίνει αναγόρευση του Πατριάρχη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης σε επίσημο διδάκτορα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ