Κοινωνία

24/4/15 17:35

τελ. ενημ.: 24/4/15 17:35

Η ιστορία της Πέρα Παναγιάς Καρδαμύλων, δια χειρός μαθητών του Λιβάνειου

ΕΞΕΔΩΣΑΝ 16ΣΕΛΙΔΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΟ ΣΤΗΝ ΧΙΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ

Δεκαεξασέλιδο βιβλίο με την Ιερά Μονή Πέρα Παναγιάς εξέδωσαν οι μαθητές της Β’ Τάξης του Λιβάνειου Γυμνασίου Καρδαμύλων στα πλαίσια του μαθήματος των βιωματικών δράσεων υπό την καθοδήγηση του Θεολόγου Κ. Καρατζά.

Το αποτέλεσμα της συλλογικής αυτής προσπάθειας των παιδιών έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε στην χιακή εκκλησιαστική ιστοριογραφία. Για πρώτη φορά συντάχθηκε αυτοτελές βιβλίο, που αφορά την Ιερά Μονή Πέρα Παναγιάς Καρδαμύλων, η οποία σήμερα δεν είναι σε λειτουργία και είναι παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Άνω Καρδαμύλων.

Για το μοναστήρι μέχρι σήμερα υπήρχαν σποραδικές μόνο αναφορές σε διάφορα συγγράμματα, άρθρα χιώτικων εφημερίδων και περιοδικών.

Από τις βιβλιογραφικές αυτές αναφορές, κάποιες από τις οποίες είναι εκτενείς, και από μια συνέντευξη που πήραν στους χώρους της Μονής από τον π. Παντελεήμονα Βώλο, εφημέριο του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Ράχης Καρδαμύλων, άντλησαν οι μαθητές το απαραίτητο υλικό για τη σύνταξη της παρούσας εργασίας τους. Η έρευνα και η σύνταξη της εργασίας ξεκίνησε με το χωρισμό σε τέσσερις ομάδες των δεκαπέντε συνολικά μαθητών της τάξης και πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου μέσα στην σχολική αίθουσα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η ενασχόληση με την Ιερά Μονή Πέρα Παναγιάς ήταν επιλογή των ιδίων των παιδιών, μιας και τα περισσότερα απ’ αυτά κατοικούν στα Καρδάμυλα. 

Την εκτύπωση και βιβλιοδεσία των βιβλίων ανέλαβε ο εκδοτικός οίκος άλφα πι του Γιάννη Ν. Παληού.   

Όσον αφορά τώρα στο κόστος έκδοσης αυτό καλύφθηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Ράχης Καρδαμύλων και από τον Σύλλογο Γονέων του Σχολείου.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η παρούσα ομαδική εργασία θα αποτελέσει παράδειγμα και πηγή έμπνευσης και θα ενθαρρύνει κι άλλες τέτοιου είδους μαθητικές δράσεις, που αποσκοπούν στη διατήρηση της παράδοσής μας και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα μνημεία του τόπου τους. Θα συμβάλει, επίσης, στην ενίσχυση των προσπαθειών που γίνονται για την προβολή της ιστορικής παράδοσής του νησιού μας και το άνοιγμα του δημοσίου σχολείου στην κοινωνία», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο Διευθυντής του σχολείου Γ. Κοντός και ο καθηγητής Κ. Καρατζάς.  

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση