14.4.2014 15:52

Η χιώτικη γαστρονομία στην Πολωνία μέσω ΕΠΑΛ

ΣΥΜΜΕΤOΧΗ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ ΣΤΟ COMENIOUS

Τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην κουζίνα, ανακαλύπτοντας παράλληλα τον πολιτισμό και τη γαστρονομία των άλλων γνωρίζουν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων μέσα από τη συμμετοχή τους στο δεύτερο σκέλος του προγράμματος Comenius «Η Ευρώπη σερβίρεται».
Από τις 1- 4 Απριλίου, μια αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών του EΠΑΛ Καρδαμύλων μετέβη στην Πολωνία για τα η 2η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Szkol Zespol της Zdzieszowiche, μια πόλη στη νότια Πολωνία, κοντά στην Katowice.

Comenius «Η Ευρώπη σερβίρεται
Το έργο περιλαμβάνει σχολεία από πέντε διαφορετικές χώρες (Ιταλία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα) και έχει ως στόχο την ανταλλαγή μαθητών και καθηγητών, τη δημιουργία δικτύων μεταξύ των σχολείων, την ενσωμάτωση του διαφορετικού, τον πολιτισμό της ανοχής και συνεργασίας και την ανακάλυψη της ποικιλομορφίας της κουλτούρας των Ευρωπαϊκών χωρών μέσω της Γαστρονομίας.
Κατά τη συνάντηση στην Πολωνία, οι μαθητές των Καρδαμύλων παρουσίασαν στους εταίρους το ΕΠΑΛ Καρδαμύλων, τα Καρδάμυλα, τη Χίο και τη μαστίχα. Mία βασική παράμετρος του έργου μας είναι η παρουσίαση και προβολή των Χιακών γαστρονομικών προϊόντων στους εταίρους, καθώς επίσης και η ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα του νησιού μας. Οι μαθητές συμμετείχαν σε επιτόπιες επισκέψεις, εργαστήρια και δοκίμασαν τις σπεσιαλιτέ της Σιλεσίας. Οι καθηγητές και διευθυντές των σχολείων διεξήγαγαν συντονιστικές συναντήσεις για την ολοκλήρωση των στόχων του έργου και τις επόμενες συναντήσεις το 2014 - 2015.Κύριος στόχος μας είναι η δημιουργία και παρουσίαση ενός μενού που να περιλαμβάνει υλικά και τοπικά προϊόντα από τις πέντε συμμετέχουσες χώρες την ημέρα της Ευρώπης 2015 στο Στρασβούργο, Γαλλία.
Έπεται συνέχεια
Την επόμενη χρονιά, το 2015 η συνάντηση θα λάβει χώρα στη Ρουμανία, όπου εκεί οι μαθητές από τις πέντε χώρες θα χωριστούν σε τρεις ομάδες, με κάθε ομάδα να δημιουργεί ένα πρωτότυπο ευρωπαϊκό μενού με τοπικά προϊόντα. Το καλύτερο από τα 3 θα επιλεγεί ως το το επίσημο μενού του προγράμματος «L’Europe est servie».
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ