16.5.2013 10:52

Η Χίος κατακτά το διαδίκτυο

• ΟN-LINE ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ SMARTPHONES ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΑ PROJECTS

Με στόχο την υποστήριξη της τουριστικής προβολής της Χίου και την παροχή αξιόπιστης, ελκυστικής και επικαιροποιημένης πληροφόρησης του χρήστη, η Π.Ε. Χίου ανέλαβε την πρωτοβουλία αφενός να ανανεώσει την ιστοσελίδα της chios.gr μετατρέποντας το ήδη υπάρχον domain name σε διαδικτυακό τουριστικό οδηγό της Χίου αφετέρου να δημιουργήσει ένα νέο ιστότοπο chioswalking.gr που παρέχει πληροφορίες για τις περιπατητικές διαδρομές στο νησί.

Όπως επεσήμανε στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Κ. Γανιάρης, η εργασία για το chios.gr υλοποιήθηκε από ομάδα υπαλλήλων της Π.Ε. Χίου η οποία απαρτίζεται από μηχανικό Η/Υ, αρχαιολόγο, ιστορικό και επικοινωνιολόγο.

«Ο λόγος που επιλέξαμε όλο αυτό το πρότζεκτ να υλοποιηθεί από μόνιμο προσωπικό της Π.Ε. Χίου ήταν για να διασφαλιστεί από τη μία η συνέχεια του εγχειρήματος, από την άλλη το χαμηλό κόστος κατασκευής.

Δεν είναι τυχαίο ότι το μοναδικό ποσό που εκταμιεύθηκε από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας ήταν αυτό της μετάφρασης στα τουρκικά που κόστισε 2.952 ευρώ. Ο ανάδοχος για τη μετάφραση επιλέχθηκε κατόπιν διαγωνισμού με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή», σημείωσε ο ίδιος. 

«Η Χίος παντού»

«Στόχος όσων ασχοληθήκαμε με την υλοποίηση του chios.gr είναι ο χρήστης να πάρει μια γεύση των εμπειριών που μπορεί να αποκτήσει ερχόμενος στα νησιά μας. Είναι σημαντικό μέσω διαδικτύου να λάβει ερεθίσματα που θα τον ωθήσουν να ονειρευτεί, να σχεδιάσει και εν τέλει να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στη Χίο.

Το chios.gr πρέπει και μπορεί να αποτελέσει μέσο διάχυσης της εικόνας της Π.Ε. Χίου παντού», σημείωσε κατά την παρουσίαση των ιστοσελίδων η Ε. Κωστάλα υπάλληλος της Περιφέρειας.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Στο τεχνικό σκέλος των ιστοσελίδων αναφέρθηκε με τη σειρά του ο υπάλληλος Μ. Τέττερης. Όπως σημείωσε το chios.gr αναπτύχθηκε μέσω της πλατφόρμας ανοιχτού κώδικα Joomla σε σύγχρονα σχεδιαστικά πρότυπα του 2012.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε πολυγλωσσικό περιεχόμενο αφού η ιστοσελίδα είναι μεταφρασμένη σε αγγλικά και τουρκικά ενώ υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης εναλλαγής γλώσσας.

Μάλιστα ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι είναι συμβατή με συσκευές tablet ενώ το κάθε κείμενο μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τα κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook και το twitter.

Η Χίος στην οθόνη των smartphones

Σημαντικό επίτευγμα αποτελεί και η δημιουργία εφαρμογής για κινητά με λογισμό Android που μέσω του Google Play οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν στις συσκευές τον πλήρη τουριστικό οδηγό της Χίο. Η συγκεκριμένη εφαρμογή αναπτύχθηκε μέσω της πλατφόρμας Pajap με μηδενικό κόστος ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο οδηγός θα είναι συμβατός και με το λογισμικό iOS για iPhone και iPAD.

Αξιοποίηση των περιπατητικών διαδρομών

Στην πρώτη σοβαρή προσπάθεια για προβολή των δυνατοτήτων που παρέχει η Χίος στο θέμα των περιπατητικών διαδρομών υλοποιεί η περιφέρεια μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος i4walker.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται και η δημιουργία της ιστοσελίδας chioswalking.gr που περιλαμβάνει πλήθος περιπατητικών διαδρομών και χρήσιμες πληροφορίες για τους λάτρεις του φυσιολατρικού τουρισμού.

Το υλικό της σελίδας σχετίζεται με το υλικό του πληροφοριακού οδηγού, ενώ περιλαμβάνει και τη χαρτογραφική αποτύπωση 8 νέων διαδρομών αλλά και όσων άλλων έχουν χαρτογραφηθεί, από προηγούμενα έργα της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, με γεωγραφικές συντεταγμένες.

Oι χάρτες  είναι σε εκτυπώσιμη μορφή, σε έκδοση “laser/inkjet printer friendly”ενώ η  ιστοσελίδα  είναι δίγλωσση (Ελληνικά-Αγγλικά) και  αποτελεί πλέον την επίσημη ηλεκτρονική πύλη για την ανάδειξη του φυσιολατρικού τουρισμού στο νησί.

Στις ενότητες περιλαμβάνεται σύντομη περιγραφή της Χίου, παρουσίαση των σημαντικότερων φυσικών και πολιτιστικών πόρων, παρουσίαση των περιπατητικών διαδρομών, χαρτογραφική απεικόνιση των διαδρομών, φωτογραφικό υλικό από ενδιαφέροντα στοιχεία των διαδρομών (photo gallery), κέντρα εστίασης και αναψυχής στην ευρύτερη περιοχή κάθε διαδρομής.

Επίσης  περιλαμβάνει λαογραφικές πληροφορίες και παραδόσεις, τοπωνύμια,  και  σχετική βιβλιογραφία.

Και οι δύο ιστοσελίδες www.chios.gr και www.chioswalking.gr είναι από χθες διαθέσιμες στο κοινό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ