29.1.2013 15:21

Η Χίος εμπνέει τους τούρκικους γάμους

ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ

Ο δεύτερος τούρκικος γάμος μέσα σε λίγους μήνες προετοιμάζεται να γίνει στη Χίο καθώς το τελευταίο διάστημα αποτελεί τον γαμήλιο προορισμό των γειτόνων που σπάνε τα ταμπού και πρωτοτυπούν, ενισχύοντας παράλληλα το τουριστικό ρεύμα προς το νησί μας.

Είτε ως μόδα και ξεχωριστή εμπειρία, είτε ως συνειδητή επιλογή, τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι επιλογές των γειτόνων που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τους γάμους τους στη Χίο, δημιουργώντας μαι καινούργια τάση στην Τουρκία που λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις προβολής.

Από το καλοκαίρι στην Άνοιξη

Ένας τέτοιος γάμος Τούρκων πολιτών πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στη Χίο όταν το ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί σε ξενοδοχείο του Καρφά.  Περισσότεροι από 200 προσκεκλημένοι και ακολουθώντας πιστά τα έθιμα της τούρκικης τελετής παραβρέθηκαν και έζησαν μοναδικές στιγμές κάτω από τον ήχο της ελληνικής μουσικής και της ελληνικής κουζίνας.

Τον Απρίλιο προγραμματίζεται να τελεστεί ακόμη μια γαμήλια τελετή στο νησί μας. Οι μελλόνυμφοι είχαν βρεθεί για διακοπές το καλοκαίρι στη Χίο, γοητεύτηκαν από τις ομορφιές της και την φιλοξενία και αποφάσισαν το πρώτο τους κοινό βήμα στη ζωή να ξεκινήσει από εδώ. Ήδη έχουν προχωρήσει στα διαδικαστικά που απαιτούνται με κράτηση ξενοδοχείου, μουσικού παραγωγού και επιλογή μενού.

Απλά τα διαδικαστικά

Για την τέλεση ενός γάμου στην Τουρκία δεν είναι απαραίτητη όλη η γραφειοκρατική διαδικασία που συναντάται στα ελληνικά δεδομένα. Για έναν γάμο απαιτείται ένας Τούρκος αξιωματούχος και δυο μάρτυρες, ένας από την πλευρά της νύφης και ένας από την πλευρά του γαμπρού. Η τελετή δεν διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά και μπορεί να γίνει και υπαίθρια.

Η νύφη είναι υποχρεωμένη να φοράει μια κόκκινη κορδέλα στη μέση, δείγμα ότι η οικογένειά της συναινεί στην γαμήλια τελετή, ενώ σε αντίθεση με το ρύζι που ρίχνουμε στους ελληνικούς γάμους, στην Τουρκία συνηθίζεται η ζάχαρη και οι ξηροί καρποί που χαρακτηρίζουν την αφθονία στο γάμο.

Σε κάθε περίπτωση και σε αντίθεση με τις δικές προκαταλήψεις στο θέμα, οι γείτονες αποδεικνύονται για άλλη μια φορά προοδευτικότεροι από εμάς.

Κι αν οι δυο γάμοι που πραγματοποιούνται στη Χίο σας φαίνονται λίγοι, μην απορήσετε αν στο εγγύς μέλλον, τους δείτε να πληθαίνουν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ