25.6.2014 11:02

Η γραφειοκρατία... μας γέμισε κουνούπια

Ο ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΘΡΕΦΟΥΝ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Για άλλη μια φορά μας εκθέτουν τα αυτονόητα, τα πολύ απλά, τα πολύ... καθημερινά. Μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου οι δημότες διαπιστώνουν ότι οι χείμαρροι και οι ποταμοί δεν έχουν καθαριστεί. Το αντιλαμβάνονται απλά και μόνο από τα σύννεφα κουνουπιών και μυγών που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης, κατάσταση που παραδέχεται ανοικτά και η ΔΕΥΑ Χίου, με δηλώσεις του προέδρου της Μιχ. Φυτούση στον «π». 

Πρώτος... ο Παρθένης
Την αθρόα αναπαραγωγή των κουνουπιών επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες αλλά και το ότι δεν έχει καθαριστεί ο Παρθένης.
Ο Μιχάλης Φυτούσης υποστηρίζει ότι για το δεύτερο ευθύνονται η Κτηματική Υπηρεσία, το Λιμεναρχείο κι’ άλλες Περιφερειακές υπηρεσίες που δεν επιτρέπουν στη ΔΕΥΑ να καθαρίσει τις εκβολές και την κοίτη  του, στην θαλάσσια περιοχή της Φάρκαινας  για να φύγουν τα στάσιμα βαλτωμένα νερά.
«Πέρσι προσπαθήσαμε να καθαρίσουμε την εκβολή και την κοίτη στο γεφύρι αλλά με εντολή της Κτηματικής  διέκοψε το έργο το Λιμεναρχείο, επειδή είναι αιγιαλίτιδα ζώνη. Για ένα έργο που πρέπει να γίνεται κάθε είκοσι μέρες με ένα μήνα ζητούν  πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θα κάνουμε μήνες να  προσκομίσουμε τις άδειες, γι’ αυτό δεν έχουμε κάνει ακόμη τίποτα φέτος. Είναι θέμα κοινής λογικής, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Πρέπει να καθαρίζονται οι προσχώσεις στην εκβολή του, γιατί εμποδίζουν τα νερά να πάνε στη θάλασσα και δημιουργείται ένα έλος.  Ας μου απαντήσουν ποιος θα καθαρίσει τον Παρθένη», συμπληρώνει.

«Το άκρως αντίθετο»
Στην άλλη πλευρά  ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Παντελής Κριτής υποστηρίζει ότι όχι μόνο δεν έχουν απαγορεύσει καμία εργασία, αλλά αντίθετα στηρίζουν  και βοηθάνε την υλοποίηση των εργασιών ακόμη και με φυσική παρουσία.
«Φέτος μόνο στην Κώμη απαγορεύσαμε τη διαμόρφωση της παραλίας που προσπάθησε να κάνει ο δήμος, επειδή με την ισοπέδωση της θα ανέβει η στάθμη του άμμου, θα φράξει την εκβολή του χείμαρρου Κατράρη και θα δημιουργήσει πάλι συνθήκες βάλτου στα λιμνάζοντα νερά. Το φαινόμενο είναι σχεδόν μόνιμο σ’ αυτό το σημείο και το πρόβλημα είναι σημαντικό».

Ο καιρός
Η φετινή αύξηση των κουνουπιών οφείλεται και  στις καιρικές συνθήκες, όπως επισημαίνει ο ανάδοχος του έργου της απεντόμωσης Γιάννης Μυτιληναίος.
«Η υγρασία και οι βροχές ευνοούν την αναπαραγωγή και αύξηση τους.                        Με τη βροχή και την υγρασία στην ατμόσφαιρα  το υλικό δεν μένει στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να μην καταστρέφονται οι πληθυσμοί των εντόμων. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιστημονικά επιλέγεται η καθυστέρηση των ψεκασμών τους οποίους θα ολοκληρώσουμε όσο συντομότερα μας επιτρέψει ο καιρός».

Ανησυχία για αυξήσεις εντόμων
Για πρώτη φορά ωστόσο συζητείται ευρέως στην κοινωνία και άλλο ένα ζήτημα. Η ανησυχητική αύξηση των πληθυσμών των κατσαρίδων που παρουσιάζονται σε σημεία και περιοχές που δεν είχαν τέτοια φαινόμενα παλαιότερα, ακόμη και σε νεόκτιστα σπίτια. Όπως ισχυρίζονται από τη ΔΕΥΑ Χίου οι υπόνομοι έουν καθαριστεί και το θέμα δεν παρουσιάζει καμία διαφοροποίηση με άλλα χρόνια.
Τα φαινόμενα βέβαια... άλλα δείχνουν

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ