12.12.2012 18:38

Η φωτιά τα έκαψε, το πριόνι τα αποτελειώνει

ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ

Το Δασαρχείο δεν έχει το μηχανισμό να ελέγξει και να προστατέψει τις καμένες δημοτικές εκτάσεις από την παράνομη υλοτόμηση. Αυτό ήταν κοινή ανησυχία όλων των εμπλεκόμενων με την προσπάθεια υλοτόμησης κι αναδόμησης του δάσους που θα ξεκινήσει από το Δήμο την άνοιξη.

Εκείνο που έπεσε προχθές όμως ως κεραυνός εν αιθρία ήταν πως ήδη στις περιοχές ελέγχου του δασαρχείου, εκεί όπου εκείνο έχει εξ’ ολοκλήρου την εποπτεία, την αδειοδότηση και τον έλεγχο για την υλοτόμηση των δέντρων, η παράνομη υλοτόμηση του δάσους έχει ήδη πάρει τρομακτικές και τραγικές για το περιβάλλον διαστάσεις.

 

Η αποκάλυψη

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής στο περιθώριο της συζήτησης, του θέματος για τον ορισμό της ποσότητας των ξύλων που θα επιτραπεί να δίνεται από την άνοιξη και μετά δωρεάν στους ιδιώτες που έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις, κατατέθηκε τεκμηριωμένα από δημοτικούς συμβούλους η καταγγελία πως κάποιοι ιδιώτες έχοντας πάρει άδεια από το Δασαρχείο κι εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του να τους ελέγξει, ήδη παρανομούν και κόβουν ξύλα ανεξέλεγκτα σε δασικές εκτάσεις.

 

«Αν δεν τους καταγγείλουν είναι συνεργοί»

Επώνυμες καταγγελίες ζητά το Δασαρχείο σε περίπτωση που δημότες εντοπίσουν ή υποψιαστούν παράνομη δραστηριότητα. «Δε συζητώ καθόλου τέτοια σενάρια αν είναι σε επίπεδο καφενείου. Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάποια επώνυμη ή κάποια ανώνυμη καταγγελία. Κάθε μέρα υπάρχει περίπολος του δασαρχείου έξω. Όποιος δει κάποιον που θεωρεί ότι είναι παράνομος, μπορεί να μας πάρει τηλέφωνο και να μας το καταγγείλει. Αν δεν το κάνει θα είναι συνεργός του» δήλωσε ο δασάρχης Κ. Μπέλλας.

Η ουσία είναι πως για ακόμη μια φορά ανάμεσα σε αρμοδιότητες, υπηρεσίες και νοοτροπίες πολιτών το παιχνίδι είναι χαμένο και το δάσος όχι μόνο καμένο αλλά και κατακουτσουρεμένο.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ