22.1.2014 20:37

Η Ευκαιρία είναι πλοίο που περνά

Πληροφορούμαι ότι ολιγομελές κλιμάκιο της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής το δήμαρχο Χίου, θα επισκεφθεί την προσεχή Παρασκευή το Επιμελητήριο Σμύρνης και συγκεκριμένα τον πρόεδρο  του κ. Ντεμίρ Τας.

Βασικός σκοπός της επίσκεψης η εξομάλυνση των εκατέρωθεν σχέσεων, καθόσον υπάρχει «πικρία» εκ μέρους της Τουρκίας που τους προκάλεσε η χώρα μας εξαιτίας της μη υποστηρίξεις της υποψηφιότητας  της Σμύρνης  για την παγκόσμια έκθεση  Expo 2020  (υποστηρίξαμε το εμιράτο του Dubai).

Δεν θα σχολιάσω την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης εάν είναι σωστή ή άδικη για την Τουρκία, εκείνο όμως που μπορώ είναι τούτο.

Η Τουρκία, καλώς η κακώς, είναι κατά βάση ο μεγαλύτερος «αιμοδότης» τουριστών στη Χίο.

Οι μέχρι τώρα επαφές μας με τα Μικρασιατικά παράλια ανεξαρτήτως διακρατικών σχέσεων σε τοπικό επίπεδο παραμένουν άριστες.

Προσφάτως η οικονομία της Τουρκίας έχει μπει σε ένα κύκλο ύφεσης με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα μας, καθόσον αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αναταράξεις των μεταξύ μας σχέσεων.

Το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας κινδυνεύει να κλονιστεί, καθόσον η Τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 50% με αποτέλεσμα ο Τούρκος επισκέπτης να χρειάζεται τρεις (3) λίρες για ένα ευρώ, αντί για δύο (2) που ήταν πριν λίγων μηνών.

Η πρόσθετη αυτή επιβάρυνση κατά 50% για μια επίσκεψη στη Χίο, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη πικρία των Τούρκων, εκτιμώ ότι θα αποδειχθεί καταστροφική όχι σε βάθος χρόνου, αλλά σύντομα.

Με γνώμονα ότι τα προβλήματα δεν λύνονται αλλά προλαμβάνονται και επειδή οι ευκαιρίες είναι σαν το πλοίο, περνά για λίγο και όποιος ανέβει, θα πρέπει ως εχέφρονες να προλάβουμε το πρόβλημα, να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία, προς τούτο καταθέτω τη σκέψη:

Η τουρκική κοινή γνώμη περιμένει από εμάς ένα βήμα καλής θέλησης, ένα βήμα για βοήθεια του γείτονα προς γείτονα, αυτή τη στιγμή τη χρειάζεται.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη μέχρι τώρα δυναμική του τουριστικού ρεύματος από και προς την Τουρκία στο νησί μας.

Πρέπει να φανταζόμαστε την Τουρκία σαν ένα ενδιάμεσο σταθμό όπου υποδέχεται και προωθεί  τουρίστες από την Ευρώπη και όχι μόνο προς τα νησιά μας.

Για να αξιοποιήσουμε την παρούσα κατάσταση, πρέπει να συνδράμουμε όλοι  ούτως ώστε η αντιπροσωπεία του Δήμου αφενός να είναι αντιπροσωπευτική, πολυμελής και αφετέρου να μεταφέρει στην Τουρκία, πέραν των καλών προθέσεων και «δώρα»,   δώρα από το λαό της Χίου που να οικοδομούν μέτρα κοινής εμπιστοσύνης έστω και σε τοπικό επίπεδο. 

Τα δώρα αυτά πρέπει να είναι προς όφελος αμφοτέρων. Κατόπιν τούτου το Εμπορικό Επιμελητήριο Χίου, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Ξενοδόχων και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών πρέπει να αποφασίσουν (από κοινού) για μία το δυνατόν έκπτωση, ενδεικτικά της τάξης του 15 ή 20% σε όσους επισκέπτονται το νησί (Τούρκοι ή άλλων χωρών) μέσω Τουρκίας, προκειμένου έτσι να μειωθεί  το κόστος επίσκεψης στη Χίο πριν αυτό γίνει απαγορευτικό.

Η προσφορά έκπτωσης ισοδυναμεί με βοήθεια στα χαμηλά εισοδήματα των Τούρκων επισκεπτών μας και μπορεί να παρουσιαστεί σαν κίνηση καλής θέλησης από το δήμαρχο Χίου, προς τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης.

Σε συνέχεια των παραπάνω, η προσφορά της Χίου μπορεί να διαφημιστεί από τα Τουρκικά και Ευρωπαϊκά ΜΜΕ καθώς και με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στο Τελωνείο μας.

Προσοχή, εδώ πρέπει η αγορά της Χίου να δείξει τη μέγιστη συνέπεια των υποχρεώσεων της, καθόσον κάθε καταστρατήγηση της προσφοράς μπορεί να προκαλέσει  ανεπανόρθωτη  ζημιά στον τουρισμό μας.

Τα πλεονεκτήματα πολλά, εκτιμώ ότι εύκολα ο καθείς τα αντιλαμβάνεται. Εκείνο που χρειάζεται είναι τόλμη και δυναμικές αποφάσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ