29.3.2016 16:23

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ρίχνει άγκυρα στη Χίο

ΜΕ ΔΥΟ ΤΑΧΥΠΛΟΑ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Δύο νέα ταχύπλοα σκάφη τα «Ειρήνη» και «Αθηνά» είναι τα νέα αποκτήματα του νεοσύστατου παραρτήματος στη Χίο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που μετά από χρόνια παρουσίας στα γειτονικά νησιά της Λέσβου και της Σάμου πλέον δραστηριοποιείται και στη Χίο.

Η ομάδα

Σκοπός της βάσης ετοιμότητας που ιδρύθηκε στη Χίο είναι η παροχή άμεσης βοήθειας σε καταστάσεις κρίσεις είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα, όποτε αυτή απαιτηθεί. Για τον σκοπό μάλιστα της εκπαίδευσης των 52 εθελοντών που αποτελούν την ομάδα της Χίου, βρίσκονται στο νησί Ολλανδοί διασώστες από την ολλανδική ομάδα διάσωσης που διαθέτει πάνω από 180 χρόνια παρουσίας στους τομείς της έρευνας και διάσωσης.

Η εγγραφή νέων μελών γίνεται δωρεάν με μία απλή αίτηση στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή της Ομάδας, ενώ η εκπαίδευση κυρίως στη θάλασσα είναι καθημερινή.

«Προς το παρόν ήμαστε στη διαδικασία εκπαίδευσης. Αργότερα ίσως να συνδράμουμε εθελοντικά στις προσπάθειες του Λιμεναρχείου για διάσωση ατόμων από τη θάλασσα. Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται στη σχολή Μηχανικών ενώ τα πρακτικά γίνονται με τα σκάφη που διαθέτουμε κάθε απόγευμα, από τους Ολλανδούς εκπαιδευτές, οι οποίοι αλλάζουν ανά δύο εβδομάδες ανάλογα με τον κύκλο των μαθημάτων», ανέφερε στον «π» ο Παντελής Μωυσάκης εκ μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Τα σκάφη

Σε ότι αφορά στα δύο σκάφη της ομάδας, είναι τύπου «Atlantic 75», δωρεά της Ολλανδικής Ομάδας Διάσωσης και είναι ειδικά σχεδιασμένα αποκλειστικά για θαλάσσιες επιχειρήσεις. Πέρα από τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτουν, τα σκάφη διαθέτουν ειδικό πλωτήρα ώστε να είναι πλήρως αβύθιστα, καθιστώντας τα έτσι παντός καιρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσημη λειτουργία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στη Χίο θα ξεκινήσει από τον προσεχή Μάιο, οπότε και υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των 52 εθελοντών. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ