7.6.2013 13:33

Η εκδίκηση της Τάφρου

- ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΞΑΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ…ΑΙΩΝΕΣ

Ανοικτές πληγές αφήνει το έργο του Δήμου Χίου για την ανάπλαση της Τάφρου του Φρουρίου και την ανάδειξη της γέφυρας στο βόρειο τοίχος και την Porta Maggiore.

Ενόσω οι εργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο θαλάσσιος υδροφόρος ορίζοντας ανέβασε τη στάθμη του σε επίπεδα πέραν του κανονικού, θυμίζωντας σε όλους ότι η Τάφρος, αν και πέρασαν αιώνες, δεν απώλεσε ποτέ τον αρχικό προορισμό της.

Με τις χωματουργικές εργασίες από κάθε λάκκο που ανοίγονταν το νερό αποκαλύφθηκε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο θαλάσσιος ορίζοντας ανέκαθεν βρίσκοντνα ελάχιστα κάτω από την επιφάνεια της Τάφρου, γεγονός που όπως προκύπτει η μελέτη που συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (προφανώς από μηχανικό) δεν το προέβλεψε…  

 Η Τεχνική Υπηρεσία αναγκάστηκε να διακόψει τις εργασίες στην έναρξη της τουριστικής σεζόν και έτσι τώρα το θέαμα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι επισκέπτες σε συνδυασμό με τις χωματουρσγικές εργασίες που έχουν μείνει στα μισά, προκαλούν εύλογα ερωτηματικά αναφορικά με την ετοιμότητα και την πρόνοια των υπηρεσίων που βρέθηκαν μπροστά στον παράγοντα που δεν είχαν προβλέψει.

Τα προβλήματα

Ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Λάκης Τσακός και ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Παντελής Στεφάνου δηλώνουν ότι τα  περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από τον θαλάσσιο υδροφόρο ορίζοντα που είναι ψηλά, αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν και την πιθανότητα της υπόγειας τροφοδοσίας της τάφρου από τα βρόχινα νερά από παλιό πηγάδι που υπάρχει εκεί κοντά.

Παρ’ όλα αυτά, ο Λ. Τσακός δηλώνει ότι αυτή τη φορά βρίσκονται κοντά στην αντιμετώπιση και λύση του προβλήματος.

 «Περιμένουμε την ολική αποστράγγιση των νερών της βροχής και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στην  ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής της περιοχής της εισόδου», δηλώνει με όση βεβαιότητα μπορεί να του επιτρέπει η εξέλιξη ενός φαινόμενου που τους αιφνιδιάζει συνεχώς.

Μαζί με τα νερά λιμνάζει και δεν απορροφάται ένα σημαντικό ποσόν από τις πιστώσεις των 100 εκ. περίπου που έχουν διατεθεί για το συνολικό έργο των αναπλάσεων της Τάφρου της εισόδου και της γέφυρας του Κάστρου.

Θα βρουν άκρη;

Εν τω μεταξύ αξίζει να αναφερθεί ότι από την πρόθεση του Δήμου Χίου να μετατρέψει την Τάφρο σε καλλωπιστικό χώρο δεκάδες θέσεις στάθμευσης αφαιρέθηκαν από το κέντρο και δεν αντικαταστάθηκαν από άλλο οργανωμένο χώρο στάθμευσης, ενώ το μέλλον του έργου δείχνει αβέβαιο…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ