20.1.2014 10:53

Η δημοτική πρακτική δυσφημεί την κοινωνική οικονομία

* ΠΛΗΘΟΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΣΥΝΑΨΕΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΘΟΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Μεταξύ της αγωνίας της δημοτικής αρχής να χτυπήσει το τέρας της ανεργίας, δίχως όμως καμία αξιοκρατική μεθοδολογία, και της πάγιας στείρας άρνησης των συνδικαλιστικών εκπροσώπων συμπιέζεται δυσφημιστικά η κοινωνική οικονομία.

Η πλημμελής γνώση του αντικειμένου στο νησί μας αποδίδει αρνητική χροιά στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό εργαλείο εξόδου από την κρίση.

Ο κλάδος της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη απασχολεί 11.000.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει τον «τρίτο τομέα» της οικονομίας. Στη χώρα μας, έχει μόλις ανοίξει η συζήτηση σε πολιτικό και νομικό επίπεδο για το πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να ανθίσουν οι Κοιν.Σ.Επ. και, δυστυχώς, παρεκτρέπεται στην πρώτη απόπειρα εφαρμογής του στο νησί μας.

Σύμβαση – αχταρμάς

Το πρόβλημα ξεκινά από τη λανθασμένη ανάγνωση των Κοιν.Σ.Επ. από τη δημοτική αρχή. Στο άγχος της να αναδείξει παρεμβάσεις μείωσης της ανεργίας ή να καλύψει κενά προσωπικού σε διάφορους τομείς φέρνει σήμερα προς ψήφιση Προγραμματική Σύμβαση με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΑΚΜΗ», ύψους 70.000 ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει την πρόσληψη 10 εργαζομένων (3 εργατών, 2 διοικητικών υπαλλήλων και ενός πολιτικού μηχανικού, αρχαιολόγου, εκπαιδευτικού, περιβαντολλόγου και οικονομολόγου) με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου (για τους εργάτες), με αντικείμενο που προβληματίζει για την πολυπλοκότητα του και την πραγματική δυνατότητα με τόσο περιορισμένο αριθμό προσωπικού να υπάρξει σοβαρό παραδοτέο έργο.

Συγκεκριμένα, από τη σύμβαση προβλέπεται ότι θα αναπτυχθούν δράσεις για:

  • την πολιτιστική προώθηση, προβολή και προστασία του Κάστρου
  • την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων
  • τη διαχείριση υπαίθριων πολιτιστικών και περιβαλλοντικών χώρων, όπως ο Καστρομηνάς, ο Βοτανικός Κήπος και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
  • η λειτουργία και διαχείριση του Κοινωνικού Παντοπωλείου
  • και η περίθαλψη και προστασία των αδέσποτων ζώων, υπηρεσία την οποία η «ΑΚΜΗ» δεσμεύεται να προσφέρει εθελοντικά!

Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν ένα τόσο ογκώδες αντικείμενο να είναι εφικτά διαχειρίσιμο από μια ομάδα μόλις 11 εργαζομένων.

Το κατηγορώ

Από εντελώς διαφορετική σκοπιά εξαπέλυσαν πυρά σύσσωμοι οι συνδικαλιστικοί παράγοντες του τόπου και δημοτικές παρατάξεις.

«Η σύμβαση συμβάλει στην ανατροπή του Δημοσίου τομέα όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, Αλ. Γαϊτάνος. Χαρακτηρίζοντας την ως «νέο μνημονιακό φρούτο» κρίνει ότι αποσκοπεί στη διαιώνιση ενός ρουσφετολογικού – πελατειακού συστήματος εκ μέρους της δημοτικής αρχής, σε μια περίοδο κατά την οποία ο Δήμος δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις μισθολογικές ανάγκες της επόμενης περιόδου. Ο κ. Γαϊτάνος πρόσθεσε ότι αυτή η σύμβαση βλέπει το φως της δημοσιότητας όταν δημοτικοί υπάλληλοι βλέπουν την πόρτα της εξόδου κι όταν ο Δήμος κατακλύζεται από παιδιά με πτυχία, μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας, που συνωστίζονται χωρίς αντικείμενο ο ένας πάνω στον άλλο.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου επεσήμανε ότι μέσω των Κοιν.Σ.Επ. «θα προσλαμβάνονται εργαζόμενοι καθ’ υπόδειξη του κάθε δημάρχου με μισθό στα πλαίσια της νομιμότητας των 400 ευρώ». «Οι υπόλοιποι άνεργοι της Χίου που δεν απασχοληθούν, να κρατήσουν ότι δεν τους επέλεξε προσωπικά ο δήμαρχος», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι πλέον και η κοινωνία έχει τεράστιες ευθύνες αν αποδεχτεί τους σχεδιασμούς.

«Είναι η βήμα – βήμα μετεξέλιξη του Δήμου σε επιχείρηση», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Επιπλέον πρόσθεσε ότι η σύμβαση γίνεται φωτογραφικά με Εταιρεία που αντανακλά συγκεκριμένα πρόσωπα στο νησί μας, καθώς πρόεδρος της φέρεται βασικός διαχειριστής ηλεκτρονικής σελίδας ενημέρωσης. «Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι το Κάστρο θα σωθεί από μια τέτοια σύμβαση; Δυστυχώς ο Δήμος χτίζει μια Εταιρεία για να τη βοηθήσει στο έργο της», κατέληξε ο Γ. Αμπαζής.

Η μέση οδός

Η συνετή προσέγγιση του θέματος βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην τσαπατσουλιά της δημοτικής αρχής και τον αφορισμό των συνδικαλιστών. Με όχημα τις Κοιν.Σ.Επ. ο Δήμος έχει την ευκαιρία να παραχωρήσει τομείς από τη σημερινή ευθύνη του για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Στην περίπτωση της Προγραμματικής Σύμβασης που φτάνει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν συμβαίνει αυτό. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιεί την Κοιν.Σ.Επ. για να προσλάβει απλά εργαζόμενους, οι οποίοι, όσο κι αν το προσπαθήσουν, θα χαθούν στο εύρος των ευθυνών που τους μεταβιβάζει. Δεν γίνεται πουθενά αναφορά στο αναμενόμενο παραδοτέο έργο, ούτε προκύπτουν στοιχεία συνέχειας της επαγγελματικής προσπάθειας.

Ούτε φυσικά η προσέγγιση εκ μέρους των εκφραστών του συνδικαλισμού είναι η κατάλληλη. Δείχνουν ότι ενοχλούνται πολύ από το γεγονός της ανάμειξης του ιδιωτικού παράγοντα σε τομείς ευθύνης του Δήμου, περισσότερο γιατί αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα πρώιμο στάδιο ξηλώματος της μονιμότητας.

Υπάρχει και η μέση οδός. Το Δημοτικό Συμβούλιο να μη βιαστεί να πάρει απόφαση στην αποψινή του συνεδρίαση. Να ταχθεί υπέρ της δημιουργίας Κοιν.Σ.Επ., ώριμα να ορίσει πού βρίσκεται η μεγαλύτερη ανάγκη κάλυψης ευθυνών, τι οικονομικά περιθώρια στήριξης τους υπάρχουν και ποιοι τομείς κρίνονται κατάλληλοι για τη σύναψη συνεργασιών. Και να επανέλθει στο θέμα, μόνο όταν έχει καταλήξει με ευθύνη και σοβαρότητα. 

 

Διαβάστε επίσης:

Πυρ ομαδόν κατά της σύμβασης του Δήμου με την "ΑΚΜΗ" [ΒΙΝΤΕΟ]

ΕΚΧΩΡΕΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΕΝΑΝΤΙ 80.000 ΕΥΡΩ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ