11.4.2016 9:30

Η αθόρυβη εργάτρια

ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τον ρόλο, τις πρωτοβουλίες και το έργο που επιτελεί εδώ και πολλά χρόνια, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Φιλοδασική Ένωση Χίου, με την συνδρομή τις πειρσσότερες φορές χορηγών και δωρεών ιδιωτών.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το Δ.Σ. της Ένωσης:

Ολοι έχουμε ακούσει για τη ΦΕΧ, πολλοί τη γνωρίζουμε καλά, αρκετοί είναι και μέλη της. Η Φιλοδασική Ενωση Χίου εργάζεται αθόρυβα σε καθημερινή βάση για το πρασίνισμα των γυμνών βουνών της Χίου μας, φυτεύοντας, κλαδεύοντας, διανοίγοντας δασικές οδούς, ποτίζοντας…….. Κάθε μέρα, χωρίς καμμία διακοπή, τα συνεργεία της Φιλοδασικής, οι ακάματοι εργάτες της, βρίσκονται και σε άλλο μέρος, είτε για να σκάψουν σε κατάλληλα σημεία του εδάφους  και να διανοίξουν λάκκους, είτε για να πραγματοποιήσουν δενδροφύτευση, είτε για να περιποιηθούν δένδρα που έχουμε προγενέστερα φυτεύσει, είτε για να περιφράξουν εκτάσεις με νεαρά φυτά που χρήζουν προστασίας……. Οποιος περάσει από τον δρόμο προς τη Βολισσό θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την συνεχή και έντονη δραστηριότητα της Φιλοδασικής. 

Στη Φιλοδασική οφείλεται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αναδασώσεων, μια απλή περιήγηση στις πλαγιές του Αίπους, στο Θόλο, στη Λαγκάδα αλλά και στα Καρδάμυλα αρκεί για να διαπιστωθεί η συνεχής και άοκνη δραστηριότητά της. Οι δασικοί πυρήνες που έχουμε δημιουργήσει υπερβαίνουν τους 200 και οι ομβροδεξαμενές,  που έχουμε τοποθετήσει, χωρητικότητας 10 τόννων εκάστη ξεπερνούν τις 12. Οι ομβροδεξαμένες είναι αναγκαίες για το πότισμα των φυτών και για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών αλλά και για τα πτηνά του ουρανού αφού έχουμε εγκαταστήσει και φλοτέρ, ειδικά γι’αυτόν τον σκοπό.

 Οι φυτεύσεις γίνονται με δένδρα κατάλληλα για τις κλιματικές συνθήκες της Χίου, δεν περιοριζόμεθα, όμως μόνο στα υπάρχοντα γηγενή είδη αλλά προμηθευόμαστε και φυτεύουμε  και άλλες νέες ποικιλίες που μπορούν να ενσωματωθούν στη χιώτικη χλωρίδα, όπως το κανονικό είδος της κουκουναριάς, το πλαγιόκλαδο κυπαρίσσι, την τούγια, το γλαυκό κυπαρίσσι κλπ.

Εκτός από δένδρα η Φιλοδασική φυτεύει και θάμνους. Στο Αίπος υπήρχε μόνον ο σφένδαμος, στο Φλώρι υπήρχε μόνο αστυφίδα και διάσπαρτα κάποια αιωνόβια πουρνάρια. Εμείς εμπλουτίσαμε, λοιπόν,  τις φυτεύσεις μας και με νέες ποικιλίες θάμνων, ικανών να προσαρμοσθούν και να αναπτυχθούν στο χιώτικο περιβάλλον : κουμαριές, αροδάφνες, μυδική αλλά και πολλά δενδρολίβανα, φυτά που συνεισφέρουν πάρα πολύ στη μελισσοκομία, των οποίων ο αριθμός υπερβαίνει σήμερα τα 3.000.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο βαθμός επιτυχίας στις δενδροφυτεύσεις μας ανέρχεται σε ποσοστό 99 %, διότι γνωρίζουμε πώς να φυτεύσουμε το δένδρο ή το θάμνο, πότε να το ποτίσουμε και πώς να το προστατεύσουμε μέχρι να φθάσει σε σημείο ανάπτυξης κατά το οποίο να μη χρειάζεται πλέον ανθρώπινη φροντίδα.   Τα τελευταία χρόνια φυτεύουμε ετησίως γύρω στα 2.000 δενδρύλλια και θάμνους, έχοντας συνολικά δημιουργήσει από της έναρξης της δραστηριότητάς μας ως Ενωση πάνω από 200 δασικούς πυρήνες κι έχοντας φυτεύσει πάνω από 300.000 δένδρα και θάμνους. Υπήρξε χρονιά που εφυτεύσαμε 5.000 δενδρύλλια κάνοντας 3 πυρήνες των 30 στρεμμάτων, εξοπλισμένους με ομβροδεξαμενές, με χρηματοδότηση της εταιρείας «Χανδρής».

Δεν μπορούμε να μην ευχαριστήσουμε και το Δασαρχείο που μας προμήθευσε φέτος τα 2.000 δενδρύλλια που παραγγείλαμε.

Η Φιλοδασική λοιπόν επιτελεί στο ακέραιον την αποστολή της προς το δάσος και ευρύτερα τη φύση. Κατά τη διάρκεια των εργασιών μας προσέχουμε και φροντίζουμε την άγρια πανίδα και ενώ μεταμορφώνουμε σεληνιακά τοπία σε αληθινά δασικές εκτάσεις, γεμάτες πράσινο, μεριμνούμε παράλληλα και πάση θυσία για την προστασία της άγριας ζωής του βουνού και του δάσους, μη εγγίζοντας πχ φωληές πουλιών και εξασφαλίζοντας νερό για την επιβίωσή τους με υδατοδεξαμενές. Ετσι εξασφαλίζουμε την αρμονική συνύπαρξη άγριων ζώων και φυτών.

  Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό δείγμα των δραστηριοτήτων της Φιλοδασικής Ενωσης Χίου, τις οποίες πολλοί συμπατριώτες μας επιθυμούν να γνωρίζουν. Κι ακόμη πρέπει να πληροφορηθούν ότι όλα όσα κάνει η Φιλοδασική τα χρωστά στους ιδιώτες δωρητές της που αγαπούν το νησί και συνδράμουν οικονομικά για την κάλυψη των πάσης φύσεως δαπανών για την επιτέλεση του έργου της, δηλαδή εργατικά ημερομίσθια, αγορά δενδρυλίων κλπ.. Δραττόμενοι, λοιπόν, της παρούσας ευκαιρίας  καλούμε όποιον νοιάζεται για το νησί και την ομορφιά του, επιθυμεί την αύξηση των δασών, τόπων υγείας και ηρεμίας, αλλά και την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος να πλαισιώσει την Φιλοδασική και να την στηρίξει στην αδιάκοπη προσπάθειά της για την αναγέννηση της χιώτικης φύσης, του χιώτικου δάσους, του χιώτικου βουνού.-

 

    

Το ΔΣ της Φιλοδασικής

 

Πρόεδρος :            Γιαννούλης Κοκκινάκης

Αντιπρόεδρος :     Πέννυ Τασσοπούλου-Ατσάλη

Γεν.Γραμματέας : Γιώργος Μεργές

Ταμίας :                Λουκάς Κοσσένας

Μέλη :                   Βάσω Βαμβούρη

                              Περικλής Καρδασιλάρης

                              Νίκος Μακρίδης

 

 

            

                                

  

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ