5.3.2015 11:01

«Η αστυνομική μονταζιέρα με βάφτισε συμμορίτη»

Ο Γ. ΜΠΑΧΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΕΠΛΕΞΑΝ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΑΣΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ

Ανακριτής και εισαγγελέας κρυφογελούσαν μόλις είδαν τους υποδεικνυόμενους από την Αστυνομία ως εγκέφαλους της σπείρας για διακίνηση πλαστών πινάκων, το Χιώτη δημοσιογράφο Γ. Μπαχά και τον 87χρονο αντικέρ Γ. Βλαντή. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως ο Γ. Μπαχάς έχει τώρα τον Γολγοθά να σβήσει τα ίχνη μιας άδικης ρετσινιάς που συνοδεύει το όνομα του.

«Τα γεγονότα, όπως περιγράφονται στο δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στον καταγγέλλοντα πούλησα τον περασμένο Ιούνιο 20 συνολικά πίνακες και όχι 13, όπως αναφέρει η Αστυνομία. Από αυτούς η Εθνική Πινακοθήκη διαπίστωσε ότι οι 2 είναι πλαστοί και άλλοι δυο υπό αμφισβήτηση. Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ υπάρχουν πια σαφώς τα όρια του ανθρώπινου λάθους», δηλώνει στον «π» ο Χιώτης δημοσιογράφος.

Το μετάνιωσε

Γιατί όμως βρέθηκε ξαφνικά στο μάτι του κυκλώνα; «Εδώ και ένα διάστημα ο αγοραστής, για δικούς του λόγους, είχε μετανιώσει για την αγορά. Μου ζητούσε να του δώσω τα λεφτά πίσω, τα οποία, παρεπιμπτωντως, δεν ήταν 300.000 ευρώ, όπως γράφηκε. Από τον ίδιο έχω εισπράξει μόλις 108.000 ευρώ. Το αρνήθηκα κι εκείνος άρχισε να απειλεί ότι οι πίνακες ήταν πλαστοί. Μα εγώ κατά τη διαδικασία παράδοσης του έδινα ταυτόχρονα έγγραφο που ρητά ανέφερε “τους παρέδωσα προς εξέταση”. Είναι δυνατόν να διαπίστωσε ότι είναι πλαστοί 9 μήνες μετά;», αναρωτιέται.

Το παιδί και η τρέλα του

Ο Χιώτης με την αστείρευτη κοινωνική προσφορά δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για την τέχνη και τη συλλογή ειδών τέχνης. Ήταν το καύχημα του. «Ξέρετε πολλά μέλη συμμορίας που να επαίρονται για το έργο τους μεταξύ του φιλικού τους κύκλου;», προσθέτει.

Ούτε την οικονομική στενότητα της περιόδου για τον ίδιο έκρυψε, με αποκορύφωμα την αναστολή της έκδοσης του περιοδικού ΝΕΜΕΣΙΣ. Οι αποζημιώσεις για το προσωπικό και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία τον υποχρέωσαν για «το παιδί του», όπως αποκαλεί το περιοδικό, να βγάλει στο σφυρί αντικείμενα από την αγαπημένη του συλλογή.

«Αυτούς τους πίνακες τους έχω στο σπίτι μου εδώ και 25 χρόνια. Καμαρώνω τόσα χρόνια για τη γνησιότητα τους στους φίλους μου. Είναι δυνατόν τώρα να τους έβγαλαν πλαστούς;», αναρωτιέται.

Στη Χίο

Σοκαρισμένος από την τροπή των γεγονότων ο Γ. Μπαχάς επαναλαμβάνει αυτό που έχει πει και κατά το παρελθόν. Μεγάλο μέρος της συλλογής του έχει σκοπό μελλοντικά να το αφήσει σε φορείς του νησιού μας. Αυτούς που στηρίζει μόνιμα και στις καλές και στις δύσκολες για εκείνον οικονομικές περιόδους.

«Ντρέπομαι μόνο που εξ’ αιτίας μου βρέθηκε απολογούμενη, χωρίς να φταίει, και η Λ. Κανέλη. Η ίδια βέβαια μου είπε ότι η γνωριμία μας εδώ και 25 χρόνια δεν διαταράσσεται από κανένα δελτίο Τύπου της Αστυνομίας.»

Ο Γ. Μπαχάς πιστεύει ότι η υπόθεση του δεν θα καταλήξει καν στο ακροατήριο, δεν θα στοιχειοθετηθεί φάκελος κατηγορίας, μόλις οι ανακριτές επιληφθούν. Έχει μάλιστα την πρόθεση να ζητήσει από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη την παρέμβαση του για τον τρόπο με τον οποίο αυθαίρετα η Αστυνομία υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη. «Να καταδικαστώ πρώτα και μετά ας με κρεμάσουν ανάποδα. Τώρα υποβάλλομαι στην ταλαιπωρία να αμυνθώ για να διασώσω την υπόληψη μου. Πολύ φοβάμαι ότι πίσω από την υπόθεση βρίσκονται όσοι θέλουν να βλάψουν μέσω εμένα τη Λιάνα Κανέλη και την προσπάθεια να στηθεί ξανά στα πόδια της η ΝΕΜΕΣΙΣ», καταλήγει ο Γ. Μπαχάς, δηλώνοντας πάντως ότι καμιά επιχείρηση λάσπης δεν θα σταθεί ικανή να ανακόψει τη λατρεία του για τον πατρογονικό του τόπο, το νησί μας.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ