20.12.2012 15:47

Η απάντηση της Κομισιόν για τη Χίο

«Μολονότι δεν μπορούμε να δώσουμε ξεκάθαρη απάντηση σε ένα θεωρητικό αίτημα, η εμπειρία δείχνει ότι οι φωτιές της Χίου είναι μάλλον απίθανο να θεωρούνταν επιλέξιμες για ένταξη του νησιού σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και αν η Ελλάδα είχε υποβάλει σχετικό αίτημα θα είχε χάσει χρόνο και χρήματα σε μία ανεπιτυχή αίτηση».
 
Αυτή ήταν η επίσημη απάντηση που έδωσε η εκπρόσωπος Tύπου της Κομισιόν στην «Κ», μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη σχετική επερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή.
 
Ειδικότερα, ο κ. Χουντής υπέβαλε ερώτημα στον αρμόδιο επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, για το αν η Χίος θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εκτάκτως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.
 
Η απάντηση που έδωσε η Επιτροπή ήταν ότι η Ελλάδα δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα ούτε μπορεί να υποβάλει στο μέλλον, καθώς η σχετική προθεσμία έχει παρέλθει. Ως εκ τούτου, η εντύπωση που δόθηκε ήταν ότι η Χίος θα μπορούσε να επωφεληθεί από χρήματα του Ταμείου και κάτι τέτοιο δεν έγινε, λόγω της αβελτηρίας που επέδειξε η Αθήνα. Η απάντηση που έδωσε στην «Κ» η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η εντύπωση αυτή ήταν εσφαλμένη.
 
Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. παρέχει έκτακτη χρηματική βοήθεια σε μεγάλες φυσικές καταστροφές, το κόστος των οποίων υπερβαίνει το 0,6% του ΑΕΠ του οικείου κράτους (για την Ελλάδα, 1,32 δισ. ευρώ). Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου η καταστροφή είναι γεωγραφικά εστιασμένη (νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές), μπορεί το αίτημα να εξεταστεί κατ’ εξαίρεση. Σύμφωνα, όμως, με την ανακοίνωση του υπ. Ανάπτυξης και την απάντηση της Κομισιόν, η Χίος δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις.
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ