7.9.2012 10:15

Ή αλλάζει δεδομένα ή βουλιάζει

- ΔΙΧΩΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ, ΑΝΙΚΑΝΗ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

 

  1. Να μην τους επιρρίψουμε ευθύνες για την πτωτική τουριστική κίνηση στο νησί που για άλλη μια φορά καταγράφηκε. Ας την δικαιολογήσουμε και πάλι  θεωρώντας ότι εντάσσεται στα ευρύτερα πανελλαδικά πλαίσια που στον τουριστικό τομέα κινήθηκαν σε ρηχά νερά.
  2. Να μην τους χρεώσουμε το γεγονός ότι η τουριστική προβολή, είτε αφορά στη Χίο, είτε αφορά σε άλλες περιπτώσεις δεν αποδίδει όσο κι αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο.
  3. Να μην τους χρεώσουμε το γεγονός ότι μεταξύ των μελών της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής αναζητούμε κάποιον, έστω που να έχει διάθεση να σπάσει αυγά και με καινοτόμες προτάσεις να μας βγάλει από το βάλτο της αφάνειας.
  4. Να μην τους χρεώσουμε ούτε το γεγονός ότι βλέπουν τα charters να μειώνονται, τις αεροπορικές αφίξεις να συρρικνώνονται απειλητικά κι εκείνοι να αναζητούν μαγικές συνταγές προβολής... στην Τουρκία, τώρα που βρήκαμε παπά...
  5. Να μην ρωτήσουμε για τις φανφάρες περί στρατηγικού σχεδιασμού, υψηλών στόχων, τουριστικού Master Plan για τον τουρισμό.
  6. Να μην αναρωτηθούμε πόσα πράγματα άλλαξαν στην καθημερινότητα της πόλης ή στο νησί μετά από παρέμβασή ή νουθεσία της Επιτροπής Προβολής. Τουρισμός δεν είναι μόνο πως θα έρθει κάποιος ή πόσο ειδυλλιακός τόπος μπορείς να δείχνεις, αλλά ακόμη και η επαρκής σήμανση, οι καθαρές διαβάσεις, τα καθαρά πεζοδρόμια και τόσα άλλα  που θα έπρεπε να απασχολούν τα μέλη της παραπάνω Επιτροπής. 

 
Κάποια στιγμή όμως το ποτήρι ξεχειλίζει. Και αφού τα ίδια μέλη της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής δεν δείχνουν να διαθέτουν υψηλά αντανακλαστικά αυτοκριτικής (αν διέθεταν θα είχαν ζητήσει τουλάχιστον την αναδιοργάνωση του φορέα ή και την ριζική αντικατάστασή τους) ας γίνει μέσα από τούτες τις γραμμές.
 
Η Επιτροπή των μη ειδικών
Εδώ και χρόνια έχει καταδειχθεί ότι για να περπατήσει ένας φορέας με τέτοιο ευρύ αντικείμενο δράσης όπως είναι ο τουρισμός και η τουριστική προβολή θα πρέπει να στοχεύσει ψηλά. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο έχων τις καλές προθέσεις Κ. Μούνδρος (όντας «εξαρτώμενος» από την δημοτική παράταξη με την οποία εκλέχθηκε και άρα πλήρως συγκαταβατικός), ούτε βέβαια οι δημοτικοί υπάλληλοι που μετέχουν στον παραπάνω φορέα και γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι τις αμαρτίες και τα λάθη τα πληρώνουν πάντα οι αιρετοί, ενώ εκείνους δεν τους ακουμπά κανείς.
Ούτε βέβαια μπορεί να το κάνει ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου (ναι υπάρχει και τέτοιο μέλος στην Επιτροπή!) ή ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου που επανήλθε στις συνεδριάσεις του οργάνου μετά από απουσία πολλών μηνών.  Δεν μπορούν να σηκώνουν το φορτίο άνθρωποι παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο, άνθρωποι που πρωτίστως η επαγγελματική τους δραστηριότητα δεν σχετίζεται με το αντικείμενο του τουρισμού. Και η μισή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής, αν εξαιρέσεις τα μέλη- επαγγελματίες, απαρτίζεται από τέτοιους.
 
Το κακό παράδειγμα
Τι έκανε λοιπόν διαχρονικά η κάθε Δημοτική Αρχή;
Έβαζε πρόεδρο της Επιτροπής έναν αιρετό, έβαζε και μέλη δυο τρεις δημοτικούς υπαλλήλους που είχαν πέντε γνωριμίες στις δημόσιες σχέσεις και μια επαφή με περιοδικά και δημοσιογράφους ανά την Ελλάδα, έσπρωχνε και με τα χίλια ζόρια δίπλα τους επαγγελματίες γιατί χωρίς εκείνους ποιος να μιλήσει για τουρισμό και ποιος να πληρώσει και αυτό βαφτίζονταν σε μια νύχτα «Επιτροπή» και αναλάμβανε να προωθήσει τη Χίο και να κάνει δράσεις για την τουριστική ανάκαμψη του τόπου.
Αυτό όποιος θέλει το διαψεύδει. Η ουσία παραμένει... η λάθος συνταγή και το αποτέλεσμα μετράται εδώ και χρόνια με μόνιμο αρνητικό πρόσημο.
 
Η μη εμπιστοσύνη
Ποια θα ήταν η λογική σειρά των πραγμάτων;
Να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ή η Δημοτική Αρχή να μαζέψει βιογραφικά.
Να αναζητήσει εκεί έξω ανάμεσα στα παιδιά της, τα άνεργα, πέντε δέκα απόφοιτους τουριστικών σχολών, να απευθυνθεί και στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Τουρισμού της Χίου (τι στο καλό το έχουμε) να δει τι γίνεται και στην συνέχεια να ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ.
Νέες ιδέες, νέους ανθρώπους, νέες λογικές, νέες αντιλήψεις, σύγχρονες προσεγγίσεις. Αυτό το υλικό μαζί και με τους επαγγελματίες, μαζί και με λίγα χρήματα για αρχή, θα μπορούσε να αποτελέσει μια μαγιά προόδου και όχι μια χυλοπίτα κακοβρασμένη.
Αυτά θα έκανε όποιος είχε την έννοια να μην τσαλαβουτήσει,  αλλά να προχωρήσει σε κάτι άλλο μη δοκιμασμένο και ξεπερασμένο. Το τραγικό είναι ότι αλλού συμβαίνει... παντού συμβαίνει. 
Στη Χίο πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι υπάρχουν αιωνόβια μέλη της Επιτροπής (κάτι σαν την Ακαδημία) η απομάκρυνση των οποίων από την Τουριστική Προβολή θα αποτελέσει μέχρι και...βλασφημία! Αν είναι δυνατόν....
 
 
Συνεχίζουν ακάθεκτοι
Αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά και πάλι στην Ημερήσια Διάταξη των θεμάτων της Επιτροπής που θα συνεδριάσει στις 12 Σεπτέμβρη. Η έμπνευση περισσεύει. Η καινοτομία ξεχειλίζει.
Avanti....
 
1. Πρόσκληση σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και εθελοντικές ομάδες να επισκεφθούν το νησί μας, με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και παράλληλα τη συνδρομή τους σε θέματα περιβάλλοντος.
2. Ενίσχυση τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των Τούρκων επισκεπτών στο νησί μας.
3. Πρόταση μόνιμης ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λαυρίου – Μεστών με επέκταση προς Καρλόβασι Σάμου.
4. Κατάθεση προτάσεων για σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό, με στόχο τη βελτίωση της τουριστικής ανάπτυξης.
5. Κάλεσμα-πρόσκληση σε ομογενείς, ώστε να επισκέπτονται την ιδιαίτερη πατρίδα τους και να ενισχύουν τους δεσμούς με αυτή. 
6. Ενέργειες για παύση του μονοπωλίου στην αεροπορική σύνδεση Χίου με την Αθήνα και προσέγγιση σε άλλες αεροπορικές εταιρείες.
7. Προώθηση θρησκευτικού τουρισμού – συνάντηση με Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών για ενιαία δράση προς αυτή την κατεύθυνση.
8.  Αντικατάσταση μελών ΔΕΤΠ.
 
Θέλετε να ρωτήσετε κάποιο από τα μέλη της Επιτροπής να απαντήσει για ποιο από τα παραπάνω θέματα δεν έχει υπάρξει εξέλιξη;
Θέλετε να σας θυμίσουμε από πότε γράφουμε στον «π» για τη σύνδεση Λαύριο – Μεστά που τελικά επιτευχθεί από τη ΝΕΛ μετά από παρέμβαση Δήμου και Περιφέρειας;
Θέλετε να σας πούμε ποιοι δρομολόγησαν την βίζα για τους Τούρκους επισκέπτες;
Πέραν των άλλων το πρόβλημα της Επιτροπής είναι και χρονικό. Χάνουν που χάνουν καμιά πεντακοσαριά επεισόδια, κινδυνεύουμε κιόλας μετά από παρέμβασή τους να αλλάξουν και τα δεδομένα....
Όλα τα αόριστα, αδιευκρίνιστα, οι γενικότητες και οι ακατάπαυστες φλυαρίες της παραπάνω Επιτροπής, ας θεωρηθούν κάτι παραπάνω από δεδομένες.
 
 
Ας παρέμβει
Ας μην πάμε παρακάτω. Στις παραπάνω γραμμές δεν υπάρχει τίποτα το προσωπικό. Διατηρώ εξαιρετική άποψη ανθρώπινη και προσωπική για όλα τα μέλη της Επιτροπής. Όμως ο καλός άνθρωπος δεν σημαίνει και καλός στην δουλειά του.
Και επειδή δεν είναι μαγαζί τους (δεν θα μπορούσαν να το κρατήσουν ανοικτό ούτε μια εβδομάδα αν πλήρωναν όλες αυτές τις ιδέες από την τσέπη τους) ας το ξανασκεφτούν.
Μπορούν ακόμη και τώρα υπεύθυνα να αλλάξουν κάποια πράγματα, ακόμη και τους εαυτούς τους με άλλους καταλληλότερους.
 
Όσο εθελοτυφλούμε, κάνουμε ζημιά στον τόπο μας.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ