5.2.2013 18:49

Χορός αντιδράσεων από την απόφαση της επίταξης

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Ανακοινώθηκε και επίσημα η απόφαση για την πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων.

Ακολουθεί αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του ΥΝΑ:

"Ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην ακτοπλοΐα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου, ήταν πολυήμερος και εξαντλητικός.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης καταβλήθηκε, έντιμα και καλόπιστα, κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπούν τα αδιέξοδα, να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και να επανέλθει η ομαλότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή ιδιαίτερα των νησιών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου, είχαν διαρκείς επαφές και συνεργασία με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Στην τελευταία συνάντηση με την ΠΝΟ, που έλαβε χώρα χτες, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανταποκρίθηκε θετικά σε καίρια αιτήματα που είχαν θέσει επιτακτικά οι ναυτεργάτες, όπως η δέσμευση των ακτοπλόων για έναρξη διαπραγματεύσεων για συλλογική σύμβαση εργασίας, η διασφάλιση της χρηματοδότησης του Οίκου Ναύτου και η αναβάθμισή του και η αυτοτέλεια του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης στην ΠΝΟ τη χρηματοδότηση πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης των ναυτικών, μέσω κοινοτικών κονδυλίων.

Στην ίδια συνάντηση η ΠΝΟ ενημερώθηκε και για τη δέσμευση στην εξόφληση των οφειλών των ακτοπλοϊκών εταιρειών στους εργαζόμενους.

Οι διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου που αφορούν στην ακτοπλοΐα είναι απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση στο ακέραιο, τώρα και στο μέλλον, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και κατά συνέπεια τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών. Καμία διάταξη του νομοσχεδίου δεν επηρεάζει αρνητικά τη συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών.

Αιτήματα όπως η «μηδενική φορολόγηση» του εισοδήματος των ναυτικών και η συνολική επαναφορά «στο προ των μνημονίων καθεστώς» δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν,όπως για κανένα κλάδο, υπό την παρούσα δύσκολη συγκυρία για τον τόπο.

Πολλά από τα σωματεία των ναυτεργατών αντελήφθησαν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους και ζήτησαν την αναστολή της απεργίας. Δυστυχώς, οριακά επικράτησαν αρτηριοσκληρωτικές και μικροπολιτικές αντιλήψεις, που δεν επέτρεψαν αυτό να γίνει εφικτό, ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν και πάλι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας που διαθέτουν, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ενδοχώρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, που αποτελεί πνεύμονα ζωής για τη νησιωτική Ελλάδα, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων και εξουσιοδοτείται ο Υπουργός να προβεί σε επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτωντων ανωτέρω πλοίων".]

Τις βολές του Κ.Κ.Ε. με αφορμή την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών συγκεντρώνει ήδη η κυβέρνηση η οποία δια του υπουργού νωρίτερα ανακοίνωσε την επιστράτευση.

«Τα ψέματα, οι εκβιασμοί και η άγρια καταστολή, με την αξιοποίηση αντιδραστικών νόμων πρέπει να αποτύχει και να αποβεί σε βάρος της κυβέρνησης» σημειώνει μεταξύ άλλων το Κ.Κ.Ε.
Στην ίδια ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ιδίως των νησιών να σταθούν αλληλέγγυοι προς τους ναυτεργάτες ώστε να πάψουν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εφοπλιστές.

Όλη η εργατική τάξη τα λαϊκά στρώματα της πόλης και η φτωχή αγροτιά πρέπει να δώσουν περήφανη απάντηση καταλήγει το ΚΚΕ υπενθυμίζοντας ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

 

ΑΔΕΔΥ

Επίσης με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, καλώντας τη κυβέρνηση η να εγκαταλείψει την τακτική του αυταρχικού και να αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ αναφέρεται στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΝΟ ενώ τέλος η Εκτελεστική της Επιτροπή καλεί τη κυβέρνηση να σταματήσει την αδιάλλακτη στάση τους εκβιασμούς και την προσπάθεια ανάπτυξης κοινωνικού αυτοματισμού προχωρώντας στην ικανοποίησης των ναυτεργατικών αιτημάτων, τα οποία χαρακτηρίζει απολύτως σωστά και αυτονόητα.

Νεότερες πληροφορίες θέλουν την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ν.Ο. να ξανασχεδιάζει επί πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης για την επίταξη των ναυτεργατών. Ενώ στην Πύλη 3 μπροστά στο Άγιο Διονύση βρίσκονται συγκεντρωμένες δυνάμεις του ΠΑΜΕ που συμπαραστέκονται στους ναυτεργάτες.

ΠΕΝΕΝ

Σε δηλώσεις του σε ραδιοτηλεοπτικά ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού κ. Αντώνης Νταλακογιώργος σημείωσε ότι η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο τη χώρα και το λαό με τον αυταρχισμό που επιδεικνύει στις δίκαιες και νόμιμες διεκδικήσεις των εργαζομένων, ενώ χαρακτήρισε λόγια του αέρα χωρίς κανένα αντίκρισμα τις δηλώσεις περί καταβολής δεδουλευμένων το υπουργού.

Εργατικό Κέντρο Αθηνών

Για φόβο της κυβέρνησης και όχι για επίδειξη πυγμής κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθηνών σχολιάζοντας την επιστράτευση των ναυτεργατών.

Το ΕΚΑ καυτηριάζει την πολιτική της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι την ώρα που οι εφοπλιστές πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, οι ναυτεργάτες δεν έχουν να ζήσουν τις οικογένειες τους παραμένοντας απλήρωτοι και οδηγούμενοι στις στρατιές των ανέργων.

Στην ίδια ανακοίνωση καυτηριάζεται και η τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού ενώ το ΕΚΑ καταλήγει ότι οι κοινωνικοί αγώνες δεν ντύνονται στο χακί.

Το κλίμα τείνει εκρηκτικό καθώς όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν συγκεντρωμένες δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι διαδικασίες επίταξης έχουν ξεκινήσει και η ΠΝΟ συνεδριάζει ενόψει και του αποψινού απόπλου πλοίων αλλά και του αυριο – πρωινού καθώς ο χρόνος επίταξης σύμφωνα με τις πληροφορίες ξεκινά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η ΔΗΜΑΡ

Την αντίθεση της με το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά η οποία ωστόσο αφήνει να εννοηθεί πως την τελική ευθύνη για τις όποιες αποφάσεις έχει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Κατά της πολιτικής επιστράτευσης εξάλλου εμφανίστηκε σε συνέντευξη του και ο Πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών Ε.Ν. κ. Σάββας Τσιμπόγλου.

«Έχουμε κάνει 31 απεργίες με πολιτική επιστράτευση, δεν βλέπω λόγο για να αλλάξουμε στάση. Πολύ εύκολα λένε την λέξη επίταξη. Πρόκειται για αναγκαστική εργασία που γυρίζει τον τροχό της ιστορίας πολλά χρόνια πίσω», ανέφερε ο κ. Τσιμπόγλου.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ