29.5.2012 15:38

Χωρίς τμήμα τουρισμού και φέτος

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αναβολή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παίρνει η λειτουργία του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο μετά από αγώνες χρόνων όλων των εμπλεκομένων φορέων και της τοπικής κοινωνίας ιδρύθηκε στα χαρτιά αλλά ουδέποτε λειτούργησε. Η σχολή μένει πάλι εκτός μηχανογραφικών και άρα δε θα δεχτεί ούτε κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος φοιτητές παρά το ότι υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, πως η λειτουργία του δε θα είχε καμιά επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.
Διαμαρτυρία Πανεπιστημίου
Με ανακοίνωση του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διαμαρτύρεται έντονα για αυτή την αρνητική κατάσταση, την οποία χαρακτηρίζει κατάφορα άδικη και δηλώνει πως θα διεκδικήσει θεσμικά την αποκατάσταση της νομιμότητας σε αυτό το ζήτημα. Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
«Η ανακοίνωση στις 10/05/2012 του αριθμού εισακτέων ανά Τμήμα στην Ανώτατη Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, από τον Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, αναβάλλει για μια ακόμη φορά την έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η αναιτιολόγητη – για τρίτη συνεχή χρονιά - αυτή απόφαση θίγει τόσο τις υπερδεκαετείς προσπάθειές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όσο και ευρύτερα την αναβάθμιση των Τουριστικών Σπουδών της χώρας μας.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη διάρκεια των 3 αυτών χρόνων, δε σταμάτησε να υποστηρίζει και να προετοιμάζει τη λειτουργία του Τμήματος, καταβάλλοντας ουσιαστικές προσπάθειες για την ενίσχυσή του, με θεσμικές και ακαδημαϊκές ενέργειες, ενημερώνοντας παράλληλα συνεχώς το Υπουργείο σχετικά με την ετοιμότητά του και την ικανοποίηση των κριτηρίων που είχαν τεθεί (υποδομές, οικονομικά, επάρκεια διοικητικού προσωπικού, βιβλιοθήκης, προγράμματος σπουδών, κ.λπ.) ώστε να είναι σε θέση να υποδεχθεί τους νεοεισερχόμενους φοιτητές.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει ενημερώσει επίσης τους αρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Γ. Μπαμπινιώτη, Κ. Αρβανιτόπουλο και Α. Διαμαντοπούλου, τους δυο τελευταίους γραπτά και προφορικά, ότι το συγκεκριμένο Τμήμα μπορεί να λειτουργήσει άμεσα χωρίς να επιβαρύνει διόλου τον κρατικό προϋπολογισμό εφόσον διαθέτει ιδιόκτητα κτίρια και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Σημειώνεται ότι τα 6 εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ με αντικείμενο τον Τουρισμό καθώς και τα 17 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, που ανήκει στην ίδια Σχολή και είχε την πρωτοβουλία της ίδρυσης του συγκεκριμένου τμήματος, υπερ-επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας του νέου Τμήματος. Επιπλέον το Τμήμα αποτελεί τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή, πανεπιστημιακή μονάδα της χώρας με σημαντική διεθνή παρουσία, στην Έρευνα και την Εκπαίδευση (αριθμός αποφοίτων, αριθμός μεταπτυχιακών, αριθμός διδακτόρων, αριθμός ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών).
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καταγγέλλει ως κατάφορα άδικη, για την Τουριστική Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, αυτήν την απόφαση, η οποία στερεί για τρίτη συνεχή χρονιά τη χώρα από ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα Τουρισμού, το οποίο πληθώρα φορέων του κλάδου θεωρούν απαραίτητο για την αναβάθμιση του Τουριστικού Προϊόντος της χώρας. Πόσο μάλιστα που φέτος ξαναεντάσονται 14 Τμήματα ΤΕΙ στο Μηχανογραφικό, τα οποία δεν είχαν ενταχθεί πέρυσι, ενώ ειδικότερα στον Τουρισμό υπάρχουν 2 Τμήματα ΤΕΙ στην Αθήνα (Αθηνών και Πειραιά στο Αιγάλεω) και  επανεντάχθηκε το ΤΕΙ της Κρήτης, το οποίο πέρυσι δεν είχε εισακτέους.
Η Πρυτανική Αρχή σκοπεύει να ενημερώσει για την εκ νέου αναβολή της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Τμήματος Οικονομικής & Διοίκησης Τουρισμού, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τα ελληνικά κόμματα, τους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στο ζήτημα αυτό, διεκδικώντας παράλληλα θεσμικά την αποκατάσταση της νομιμότητας σε αυτό το ζήτημα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ