22.6.2015 10:20

Χωρίς μελέτες στην αρχή του νέου ΕΣΠΑ

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Ξυπόλυτη στ’ αγκάθια φαίνεται ότι οδεύει προς την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου η Χίος αφού μόλις δύο μήνες πριν την επίσημη έναρξη προσκλήσεων ένταξης έργων, το νησί μας συνεχίζει να ασχολείται με το τρέχον ΕΣΠΑ και τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να καταστήσει τα εν εξελίξει έργα λειτουργικά μέχρι το τέλος του 2015.

Όλα αυτά όταν σήμερα Δευτέρα πραγματοποιείται στη γειτονική Λέσβο, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2014 – 2020.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης αποτελείται από 36 μέλη με δικαίωμα ψήφου και 12 χωρίς δικαίωμα ψήφου και έχει σκοπό να παρακολουθεί την εφαρμογή και πρόοδο του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου και να εγκρίνει την εξειδίκευσή του, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το νέο ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον «π» ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Β. Αιγαίου Γ. Πλακωτάρης στη σημερινή συνεδρίαση θα υπάρξει εξειδίκευση των δράσεων που θα είναι επιλέξιμες στο νέο ΕΣΠΑ. Όπως εξήγησε ο συνολικός προϋπολογισμός για τα επόμενα 5 χρόνια είναι 300.000.000 ευρώ για ολόκληρη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενώ οι προσκλήσεις για εντάξεις έργων θα ξεκινήσουν από τις αρχές Σεπτεμβριου.

«Πρώτα να κλείσει το παρόν ΕΣΠΑ»

Την ίδια ώρα απροετοίμαστη ως προς το ζήτημα της ωρίμανσης νέων μελετών εμφανίζεται η Χίος με τον Μ. Βουρνού να σημειώνει στον «π» ότι προέχει το κλείσιμο της νέας προγραμματικής περιόδου.

«Είναι δεδομένο ότι οι δυνάμεις μας δεν επαρκούν για να μπορέσουμε να ωριμάσουμε νέες μελέτες. Προτεραιότητα είναι να κλείσει επιτυχώς το υπάρχον ΕΣΠΑ και στη συνέχεια τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας που έχουν επιφορτιστεί επί του παρόντος με την ολοκλήρωση των έργων που είναι σε εξέλιξη, να μπορέσουν να προετοιμάσουν νέες μελέτες», δήλωσε ο Δήμαρχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λ. Παπαλάνη ο οποίος μιλώντας στον «π» έθεσε το ζήτημα της μη χρηματοδότησης μελετών που όπως είπε αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια για την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Έχουμε κάποια πράγματα τα οποία έχουμε εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα αλλά δεν έχουμε καταφέρει να τα προχωρήσουμε στον βαθμό που εμείς θα θέλαμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπηρεσία έχει επιφορτιστεί κυρίως με την ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου που ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Θα πρέπει να τελειώσει λοιπόν το υπάρχον ΕΣΠΑ για να μπορέσουμε κι εμείς να αναθέσουμε σε στελέχη της Υπηρεσίας μας την εκπόνηση νέων μελετών. Αυτό όμως που προέχει είναι η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή να εξειδικεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους τομείς που είναι επιλέξιμοι από φέτος μέχρι το 2020», σημείωσε ο κ. Παπαλάνης.

Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης τον Δήμο Χίου θα εκπροσωπήσει ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης.

Αξιοποίηση κι όχι απλώς απορρόφηση

Αναφερόμενη στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, δήλωσε: «Ξεκινάει μία νέα Προγραμματική Περίοδος και το Βόρειο Αιγαίο έχει στη διάθεσή του ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο ανάπτυξης των νησιών, στοχεύοντας στην αξιοποίηση και όχι απλώς στην απορρόφηση των κονδυλίων. Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση και έλεγχος που το υψηλό επίπεδο των ανθρώπων που απαρτίζουν την Επιτροπή τα εξασφαλίζουν. Ειδικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε το έργο της Επιτροπής καθίσταται εξόχως σημαντικό».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ