27.12.2012 11:45

Χιώτισσα αντιπρόεδρος στην παιδική Helmepa

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΗΡΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Αντιπρόεδρος στο 19ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων - παιδιών του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», στο οποίο συμμετείχαν παιδιά από όλη την Ελλάδα εξελέγη μια μαθήτρια από τη Χίο.

Η 13χρονη Κατερίνα Σιδηρόγλου, μαθήτρια πέρσι της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλλιμασιάς, εκπροσώπησε το σχολείο της στο Συμβούλιο των αντιπροσώπων της παιδικής Helmepa κι εξελέγη στο προεδρείο.

Από όλα τα σχολεία της Χίου και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου το Δημοτικό Σχολείο Καλλιμασιάς την περσινή περίοδο συμμετείχε και πραγματοποίησε τις περισσότερες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος της Helmepa. Τα παιδιά είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες με επικεφαλής τις εκπαιδευτικούς Αφροδίτη Άρμεν, Ευαγγελία Νικηφοράκη και τη γυμνάστρια Νένα Πασχαλίδου. Η ομάδα της Νένας Πασχαλίδου και η Κατερίνα Σιδηρόγλου, ως αρχηγός της, επιλέχτηκαν να εκπροσωπήσουν το σχολείο στο συμβούλιο αντιπροσώπων που έγινε στις αρχές του μήνα στην Αθήνα.

Το συμβούλιο

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή 13 παιδιών-μελών, ηλικίας 5 έως13 ετών. Πρόκειται για τους αρχηγούς των πιο δραστήριων ομάδων του Προγράμματος στις περιοχές Άγιος Νικόλαος Κρήτης, Αγρίνιο, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Βάγια Βοιωτίας, Βόλος, Γαργαλιάνοι, Εξαπλάτανος Πέλλας, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κληματιά Ιωαννίνων, Ρόδος και Χίος. Στο πρόγραμμα πήραν εθελοντικά μέρος 4.454 παιδιά.

Οι μικροί μαθητές συνεδρίασαν στην Περιβαλλοντική Έκθεση της HELMEPA, που φιλοξενεί στο κτίριο της η εταιρεία μέλος Costamare Shipping Co. Αφού αντάλλαξαν εμπειρίες και συζήτησαν προτάσεις, τα παιδιά εξέλεξαν την Αθανασία Γκίκα, 11 ετών από την Αλεξανδρούπολη ως πρόεδρο του Συμβουλίου, με αντιπρόεδρο την Κατερίνα Σιδηρόγλου, 12 ετών από την Καλλιμασιά και γραμματέα τον Κωνσταντίνο Καφίδα, 9 ετών από το Βόλο.

Τις δράσεις του προγράμματος «Παιδική HELMEPA» σε σχέση με το πρόβλημα των απορριμμάτων σε θάλασσες και ακτές, παρουσίασε το στέλεχος του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, Μαρία Κτιστάκη.

Η εμπειρία

«Εσείς οι μεγάλοι που έχετε τη δύναμη να αλλάξετε κάποια πράγματα, σας παρακαλούμε να μειώσετε τους ρύπους, να κάνετε ανακύκλωση και να παροτρύνετε και τους άλλους ανθρώπους να προστατεύουν το περιβάλλον. Πώς θα ήταν να ζούσατε σε ένα σπίτι γεμάτο σκουπίδια;»

Σε αυτό το μήνυμα προς τους μεγάλους, ύστερα από τη συνέλευση, κατέληξαν τα παιδιά, ανάμεσα στο οποία και η Κατερίνα. «Συζητήσαμε τι προβλήματα αντιμετωπίζει ο τόπος μας, δείξαμε τις δραστηριότητες μας, γίναμε φίλοι», εξηγεί η Κατερίνα πώς εισέπραξε  τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο.

 «Με τα υπόλοιπα νησιά είτε στο Ν. Αιγαίο, είτε στο Ιόνιο, τα προβλήματα είναι τα ίδια. Διαφέρουμε όμως από τις ορεινές περιοχές, από τις περιοχές που έχουν λίμνες ή ποτάμια. Εκεί έχουν άλλα προβλήματα».

Με ανυπομονησία περιμένει δε τη συμμετοχή της στη συνεδρίαση της επόμενης χρονιάς, ως παλιό μέλος του Συμβουλίου που θα παραχωρήσει τη θέση του στο νέο… αίμα.

Το όνομα του σχολείου

«Το είχαμε θέσει στόχο. Είναι η δεύτερη χρονιά συμμετοχής μας στο πρόγραμμα. Βάλαμε στόχο να κάνουμε τις πιο πολλές δράσεις και υλοποιήσαμε συνολικά 30. Ήταν οι περισσότερες σε όλο το Β. Αιγαίο και γι αυτό εκπροσωπήσαμε εμείς την περιοχή στην Αθήνα. Το πρόγραμμα ευαισθητοποιεί τους μαθητές σε θέματα περιβάλλοντος και δια αυτών όλη την κοινωνία», εξηγεί η εκπαιδευτικός Ν. Πασχαλίδου.

Και φέτος τα παιδιά της Καλλιμασιάς συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Helmepa και η διάκριση έχει ανοίξει την όρεξη και γι άλλες ακόμη. «Φέτος πραγματοποιούμε το πρόγραμμα μαζί με την Ανθή Βαφειάδου, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Δ. Πυκνή, δασκάλες και οι δυο στο σχολείο.

Το ευχαριστώ και η ικανοποίηση για τους εκπαιδευτικούς είναι ότι ακούστηκε το όνομα του χωριού, του σχολείου και του νησιού γενικότερα», καταλήγει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ