21.6.2013 16:38

Χιωτάκια με γερή πένα

ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΧΙΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Μικρά ανήσυχα μυαλά, μαθητευόμενοι δημοσιογράφοι, ελεύθεροι ρεπόρτερ, αναλυτές και κωμικογράφοι, όλοι μαζί σε ένα θρανίο μοιρασμένοι στις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων μας, διοχετεύουν την περιέργεια, το ταλέντο και την ενεργητικότητα τους μέσα από τα μαθητικά έντυπα.

Οι σχολικές εφημερίδες δεν είναι νεόφερτο φρούτα  για τα σχολεία της Χίου. Σχεδόν κάθε σχολείο εκδίδει το δικό του έντυπο το οποίο κατά καιρούς ανανεώνεται, ενημερώνοντας για τις δραστηριότητες και τις δράσεις του σχολείου με κείμενα επεξεργασμένα και γραμμένα από τους ίδιους τους μαθητές με την επιμέλεια των δασκάλων.

Ο διαγωνισμός

Φέτος για πρώτη χρονιά η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου διοργάνωσε τον  «1ο Ετήσιο Διαγωνισμό Μαθητικού Εντύπου» στον οποίο συμμετείχαν σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Βορείου Αιγαίου, με έντυπα που εκδόθηκαν καθ’όλη τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους και μέχρι το μήνα Μάιο 2013.

Σκοπός του διαγωνισμού υπήρξε η ανάδειξη και επιβράβευση των πραγματικά πολύ αξιόλογων μαθητικών εντύπων που παράγονται από τους μαθητές πολλών σχολικών μονάδων της Περιφέρειάς μας με τη συνδρομή και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών μας. Κριτήρια αξιολόγησης αποτέλεσαν η πρωτοτυπία, η δημιουργικότητα, η ποικιλία της ύλης, η τήρηση των κανόνων αισθητικής, η ενασχόληση με καίρια κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, η καλή χρήση της γλώσσας κ.ά.

Οι πρωτιές

Τα χιώτικα βραβεία συνολικά ήταν τρία. Τα δυο για μαθητικά έντυπα δημοτικών σχολείων και το άλλο που μας εισάγει στη σύγχρονη εποχή για ηλεκτρονικό περιοδικό Γυμνασίου.

Συγκεκριμένα στην κατηγορία των Δημοτικών Σχολείων, δόθηκε 1ο βραβείο στο μαθητικό έντυπο «Η εφημεριδούλα μας», περιοδική έκδοση του 6/θέσιου Σχολικού Κέντρου Καρδαμύλων Χίου και 3ο βραβείο στο μαθητικό έντυπο «Ο μαθητόκοσμος του 7ου», έκδοση των μαθητών του 7ου Δ.Σ. Χίου.

Παράλληλα απονεμήθηκε βραβείο στην κατηγορία ηλεκτρονικής εφημερίδας στο Γυμνάσιο Κάμπου Χίου με το ηλεκτρονικό έντυπο «mantarinews».

Όλες τα σχολεία θα λάβουν ως έπαθλα βιβλία, καθώς επίσης και δωρεάν ετήσιες συνδρομές σε τοπικές εφημερίδες. Η αποστολή των βραβείων, επαίνων, διακρίσεων και επάθλων θα γίνει κατόπιν συνεννόησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Β. Αιγαίου με τις προαναφερθείσες Σχολικές Μονάδες.

Στα Καρδάμυλα

Ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τη διάκριση της μαθητικής εφημερίδας του σχολείου των Καρδαμύλων δήλωσε η διευθύντρια του, Κ. Παντελάκη. «Η εφημερίδα μας εκδίδεται εδώ και πολλά χρόνια, από το 1987. Είναι έγχρωμη και κάθε χρόνο βγάζουμε τρία τεύχη, αλλάζοντας τη θεματολογία μας ανάλογα την εποχή. Δυο δάσκαλοι ορίζονται κάθε χρόνο υπεύθυνοι οι οποίοι αναλαμβάνουν την έκδοση, επιλέγοντας τα θέματα και μοιράζοντας τα σε δασκάλους ανά τάξη. Οι μαθητές αναλαμβάνουν και γράφουν ο καθένας το κομμάτι του και κυρίως η Ε΄ και η ΣΤ΄ αναλαμβάνει την προώθηση της έκδοσης αφού με τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν θα καλύψουν τα έξοδα της», εξηγεί η διευθύντρια τους τρόπους λειτουργίας της συντακτικής ομάδας τους σχολείου.

Στη Χίο

Με την ίδια χαρά αντέδρασαν και οι εκπαιδευτικοί στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, αφού η αλήθεια είναι ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων βρήκε τα σχολεία κλειστά και ίσως οι περισσότεροι μαθητές να μην γνωρίζουν τη διάκριση της εφημερίδας τους.

Η οικονομική κρίση «αφαίρεσε» φέτος τον μαθητόκοσμο το χρώμα, αλλά δεν αφαίρεσε από δάσκαλους και παιδιά τη διάθεση και την όρεξη να ζωντανέψουν τις άδειες σελίδες του μαθητικού εντύπου με νέα, από τη σχολική ζωή, τις εκδηλώσεις, τις δράσεις κατά τη διάρκεια των περιβαλλοντικών προγραμμάτων, βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλα θέματα γενικού ενδιαφέροντος.

«Για το σχολείο μας για τους δασκάλους και τους μαθητές αυτή η διάκριση ήταν μια επιβράβευση για τους κόπους και την προσπάθεια όλων των χρόνων, και σίγουρα μας γεμίζει χαρά. Βγάζουμε τουλάχιστον 2-3 φύλλα κάθε χρόνο τα τελευταία δέκα χρόνια και η εφημερίδα μας δεν περιέχει μόνο θέματα του σχολείου αλλά θέματα που ενδιαφέρουν όλο τον κόσμο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του σχολείου Γ. Τσιροπινάς.

Και στον Κάμπο

Οι εποχές αλλάζουν, το χαρτί και το έντυπο δίνει τη σκυτάλη στον υπολογιστή και στο ποντίκι μεταφέροντας μας στο ηλεκτρονικό μέσο. Το «mantarinews» είναι το ηλεκτρονικό περιοδικό του Γυμνασίου Κάμπου που βραβεύθηκε στον ίδιο διαγωνισμό.

18 μαθητές και 4 καθηγητές δούλεψαν στα πλαίσια συγκεκριμένου προγράμματος κι έφτιαξαν από το μηδέν ένα ηλεκτρονικό έντυπο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα αντίστοιχα επαγγελματικά του είδους. «Χαρήκαμε για τη συγκεκριμένη διάκριση, ήταν μια επιβράβευση για την προσπάθεια που καταβάλλαμε. Το «mantarinews» είναι μια συλλογική δουλειά από εμάς τους εκπαιδευτικούς κι από 18 μαθητές που πραγματικά είχε διάρκεια μιας ολόκληρης χρονιάς. Στην ύλη του περιοδικού εμπεριέχονται άρθρα, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ για διάφορα θέματα σχολικού και άλλου ενδιαφέροντος”.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ