26.9.2012 10:11

Χίος: Το νησί των ημιτελών έργων

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΑΛ. ΓΑΪΤΑΝΟΥ, "ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ", ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 
"Μόνο η απαρίθμηση των ημιτελών έργων θα εξαντλούσε το χρόνο που έχω στη διάθεσή μου χωρίς να μπορέσω να αναπτύξω περαιτέρω το θέμα. Ο τίτλος « Χίος το νησί των ημιτελών έργων» αποδίδει πλήρως την εικόνα ενός τόπου, έμπλεου ανολοκλήρωτων έργων, ανίκανου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών του, ικανού όμως να προκαλέσει την αισθητική τους και να σκανδαλίσει τη νοημοσύνη τους για τη διασπάθιση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς απολύτως κανενός ουσιαστικού αποτελέσματος.   Καταρχήν το θέμα που συζητάμε σήμερα ως προς τη διατύπωση του και μόνο θεωρούμε ότι δεν αντιστοιχεί στη σοβαρότητα  του προβλήματος και των διαστάσεων που η τοπική κοινωνία ζει και αντιλαμβάνεται.
Έχουμε την εκτίμηση ως Παράταξη ότι η αποσπασματικότητα της προσέγγισης -υπό την έννοια της ενημέρωσης  για λίγα  έργα- λειτουργεί εκτονωτικά ως προς  τις ευθύνες που υπάρχουν και τις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν.
Η συγκεκριμένη συζήτηση όπως οργανώθηκε εξετάζει το έλασσον και παρακάμπτει το μείζον. Τα δικαιολογημένα ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία έχουν σχέση με την αναζήτηση   διοικητικών και ποινικών ευθυνών όσων σχεδίασαν, μελέτησαν και παρακολούθησαν τα έργα. Η κοινωνία ζητάει να εξηγηθεί η  σκοπιμότητα τους και να απαντηθεί κατά πόσο τα έργα αυτά εντάσσονται σε κάποιο ευρύτερο σχεδιασμό. Να αιτιολογηθούν  οι υπέρογκες υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς τους και γιατί αυτές δεν προϋπολογίστηκαν. Να εξηγηθούν οι αδικαιολόγητα μεγάλες καθυστερήσεις.
Κυρίως όμως να εξηγηθεί γιατί ειδικά στη Χίο δεκάδες έργα, αρδευτικά – υδρευτικά, οδοποιίας, λιμενικά, υποδομών εκπαίδευσης,  υγείας, πολιτισμού και τουρισμού στοιχειώνουν.  Ο Ανάβατος καταρρέει παρά το γεγονός ότι διασπαθίστηκαν εκατομμύρια ευρώ. Το Σαραπιό από ότι μας είπατε δεν υφίσταται πλέον σαν έργο όταν ήδη έχουν πεταχτεί εκατομμύρια ευρώ.      
Ίσως η απάντηση σε όλα αυτά να είναι εξαιρετικά απλή και οι ευθύνες πολύ μεγάλες. Το τοπικό πολιτικό προσωπικό και οι διαχειριστές του πακτωλού των χρημάτων  δεν ενδιαφέρθηκαν  για το μέλλον του τόπου. Οι χρηματοδοτήσεις ενδιέφεραν μόνο για να συντηρείται και να αναπτύσσεται το εργολαβικό κεφάλαιο να ικανοποιούνται οι πελατειακές δεσμεύσεις και να αναπαράγεται η εκλογική πελατεία.
Γνωρίζουμε ότι  στη Χίο τις δύο τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκε η στρεβλή τακτική απορρόφησης κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στο όνομα της ανάπτυξης. Η επίκληση της αφηρημένης και θολής εννοιολόγησης της ανάπτυξης σήμανε για τη Χίο έργα για τα έργα, χωματουργικά και μπετόν. Εντός μόνο του Γ’ ΚΠΣ  γύρω στα 310 εκ. ευρώ ήρθαν στη Χίο με εξαιρετικά φτωχό απολογισμό ως προς την σκοπιμότητα και το αποτέλεσμα των επενδύσεων αυτών. Η ίδια αντίληψη δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα με ανάλογης έμπνευσης και στόχευσης έργα όπως για παράδειγμα το νέο λιμάνι στο Κοντάρι στις εκβολές του χειμάρρου Κοκαλά λίγα μόλις μέτρα από το αεροδρόμιο Χίου . 
Επιπλέον σε όλα τα προηγούμενα έχουμε και δεκάδες άλλα έργα  τα οποία  ολοκληρώθηκαν αλλά  χωρίς να προσφέρουν πολλαπλασιαστικά στην τοπική οικονομία (μόνιμες θέσεις εργασίας, διάχυση ωφέλειας σε άλλους κλάδους της οικονομίας κ.α) και χωρίς αυτά να εντάσσονται σε ολοκληρωμένη αντίληψη ή  σχέδιο διαχείρισης για τον τόπο.
Η Χίος από τις αρχές τις δεκαετίας του ενενήντα έχει μετατραπεί από άκρη σε άκρη σε νεκροταφείο χρηματοδοτήσεων και χαμένων ευκαιριών με  χρήματα τα οποία μοιράστηκαν  αφειδώς σε εργολαβικά και πελατειακά συμφέροντα. Κάθε κατάσταση κρίσης ήταν μεγάλη ευκαιρία για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος χωρίς βέβαια αποτέλεσμα. Τρανταχτό παράδειγμα η υπόθεση του υδραργύρου στις αρχές τις δεκαετίας του ενενήντα και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που  ξοδεύτηκαν για φράγματα και λιμνοδεξαμενές.
Η κληρονομιά της κακοδιαχείρισης πέρα από τη σπατάλη χρηματοδοτήσεων προκάλεσε επιπλέον ζημιά στο ίδιο το νησί ξοδεύοντας επιπόλαια φυσικούς πόρους  ενώ  είναι βέβαιο ότι θα δεσμεύσει πόρους  για την ολοκλήρωση τους και για την περίοδο 2014-2020.
Εμείς ως Παράταξη το επόμενο διάστημα θα μελετήσουμε συγκεκριμένα ένα προς ένα τα μεγάλα έργα του νησιού όχι μόνο για να αποδοθούν ευθύνες, διότι ναι, κάποιοι επιτέλους   πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα, αλλά κυρίως διότι, δεν μπορούν τα έργα αυτά να παραμένουν σε αυτή την ημιτελή κατάσταση. Επιπλέον -και εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή  σε ότι αφορά το μέλλον- δεν μας βρίσκει σύμφωνους στο όνομα της ολοκλήρωσης τους να δεσμεύουμε περαιτέρω τους ήδη περιορισμένους πόρους για έργα που ποτέ δεν πρόκειται να καταστούν λειτουργικά. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτά αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και ως προς την ίδια την (αμφίβολη) σκοπιμότητα για την οποία χρηματοδοτήθηκαν". 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ