11.9.2013 15:35

Χίος το νησί της… μαστίχας (ΦΩΤΟ)

«ΠΟΥΑ» ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΛΛΗΜΕΝΕΣ ΤΣΙΧΛΕΣ

Απογευματάκι στην πλατεία Βουνακίου, έτυχε να «πέσω» πάνω σε ένα γκρουπ τουριστών που βρέθηκαν στο νησί με το κρουαζιερόπλοιο Salamis.

Οι κυρίες μιλούν Κυπριακά με τη γνωστή προφορά, χαμογελούν και συζητούν έντονα για το πού και πώς θα ψωνίσουν, ώσπου κάποια… κόλλησε στην πλατεία.

Μια τσίχλα είχε ενώσει το παπούτσι της με την πλάκα και δεν έλεγε να ξεκολλήσει από τη θέση του.

Είμαστε πουά!

Μόλις τότε συνειδητοποίησα πως η εικόνα της πλατείας από τα μαύρα στίγματα θυμίζει πουά πουκάμισο. Κάθε δέκα πόντους και μια τσίχλα, άλλες παλιές άλλες καινούργιες, άλλες ξερές κι άλλες δυστυχώς όπως αυτή που κόλλησε η Κύπρια φρέσκεςπου «ψαρεύουν» ανυποψίαστους διαβάτες.

«Υποψιασμένη» πια συνέχισα τη βόλτα μου στην Απλωταριά, όπου οι μανιώδεις οπαδοί της τσίχλας έχουν αφήσει παντού το αποτύπωμα τους

Η ίδια εικόνα και στο λιμάνι όπου προφανώς και από τα πεζοδρόμια καταλαβαίνει ο επισκέπτης πως η Χίος είναι το νησί της… μαστίχας.

Εδώ κι αλλού

Το πρόβλημα με τις χιλιάδες τσίχλες στα πεζοδρόμια δεν είναι τοπικό. Συναντάται παντού σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα υπάρχουν και πόλεις όπου οι δήμαρχοι προκειμένου να σταματήσουν το φαινόμενο επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα ή και άλλες όπως  το Μίλτον Κέινς της Μεγ. Βρετανίας  όπου σκέφτονται να προχωρήσουν σε απαγόρευση του μασήματος τσίχλας σε δημόσιους χώρους με την αιτιολόγηση πως το κόστος καθαρισμού για να αφαιρέσουν τις τσίχλες από τα πεζοδρόμια είναι πολύ υψηλό!

Και πού να ξεκολλήσουν

Και μιας και ο λόγος για τον καθαρισμό των πεζοδρομίων εννοείται πως η υπηρεσία καθαριότητας αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Περιορίζεται σε καθαρισμό και πλύσιμο των πεζοδρομίων και της πλατείας αλλά χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. «Μόνο όπου υπάρχει μάρμαρο με σπάτουλα και πολύ ξύσιμο μπορεί αν ξεκολλήσουν οι τσίχλες. Οπουδήποτε αλλού, όπως καις την Απλωταριά, οι τσίχλες είναι δύσκολο να ξεκολλήσουν. Παράλληλα έχει τοποθετήσει ειδικά κουτάκια πάνω σε λιγοστούς ομολογουμένως κάδους, μήπως και κάποιος με φιλότιμο πετάξει την τσίχλα του ή το αποτσίγαρο του μέσα σε αυτά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ