13.2.2014 12:21

Χαριστική βολή

ΙΚΑ ΚΑΙ ΕΟΠΥΥ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΝΕΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΖΩΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Νέα προβλήματα στην υγειονομική τους περίθαλψη και ασφάλιση, νέες καθυστερήσεις εξυπηρέτησης και πολύ περισσότερα έξοδα περιμένουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ, με δράστη το κράτος που ενδιαφέρεται μόνο να εισπράττει και να περικόπτει πιστώσεις για να δημιουργεί επίπλαστο δημοσιονομικό πλεόνασμα, χωρίς να ενδιαφέρεται και να φροντίζει για την παροχή και κάλυψη ακόμη και των πιο  αναγκαίων υπηρεσιών υγείας.

Από σήμερα, με την ψήφιση των υπολοίπων άρθρων του νομοσχεδίου για την υγεία καταργούνται ο ΕΟΠΥΥ και το ΙΚΑ και με τη δημιουργία του νέου οργανισμού του ΠΕΔΥ τίθενται σε διαθεσιμότητα οι γιατροί, το υγειονομικό, το νοσηλευτικό προσωπικό και πρέπει σε μια εβδομάδα από σήμερα να δηλώσουν στο υπουργείο Υγείας που επιθυμούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους λειτουργία. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των υλικών σε όλα τα υποκαταστήματα και προχωρούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νέου οργανογράμματος.

Επιλογές

Οι επιλογές είναι τρείς. Το νοσοκομείο, το ιδιωτικό τους ιατρείο ή το ΠΕΔΥ με τους νέους όρους και προϋποθέσεις συνεργασίας, με αιχμή του δόρατος την πλήρη και αποκλειστική οκτάωρη απασχόληση στον νέο οργανισμό και το κλείσιμο των ιατρείων τους.

Μετά από την πάροδο ενός μηνός το ΠΕΔΥ , ανάλογα με την εκδήλωση τοπικού ενδιαφέροντος θα προκυρήξει την κάλυψη των κενών θέσεων με γιατρούς από όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις μέχρις στιγμής εκφρασμένες προθέσεις των 20 συμβασιούχων γιατρών, δύο ενδιαφέρονται να μεταταχθούν στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι επιλέγουν την ιδιώτευση.

Από τους υπάρχοντες ιδιώτες δεν φαίνεται να είναι περισσότεροι από δύο αυτοί που πιθανά θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον ένταξης στο νέο ασφαλιστικό φορέα.

Μεταβατικό διάστημα

Στο μεταβατικό διάστημα του ενός μηνός, πιθανά ο οργανισμός θα κρατήσει τρείς ειδικότητες, χειρούργο, γενικό παθολόγο και παιδίατρο,. Για να εξυπηρετούν όσους ασφαλισμένους μπορούν.

Αν επιλέξει να μην τους κρατήσει, τότε το ΙΚΑ θα πάψει να λειτουργεί και οι ασφαλισμένοι θα ταλαιπωρηθούν και αυτό το μήνα, μέχρι να οριστικοποιηθεί το καθεστώς και η λειτουργία όλων των εξαρτώμενων ή συνεργαζόμενων φορέων.

Εξυπηρέτηση

Πρακτικά, μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εξυπηρετούνται από το υπερφορτωμένο και γι’ αυτό κορεσμένο νοσοκομείο, από τα αγροτικά ιατρεία, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι κλειστά, ή από τους 7 συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς που μπορούν να εξετάζουν δωρεάν έως 300 άτομα το μήνα.

Το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας και με τους άλλους ιδιώτες γιατρούς με καταβολή αντιτίμου 10 ευρώ, τα 5 εκ των οποίων θα αποδίδονται στον ΠΕΔΥ. Αυτή η παράμετρος δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά οι προοπτικές δεν είναι αισιόδοξες, αφού είναι δύσκολο οι γιατροί να δεχθούν αυτή τη μορφή συνεργασίας με τόσο μικρό κέρδος.

Το κτίριο

Δηλαδή, είναι πιθανόν σύντομα οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται και να ξοδεύονται ακόμη περισσότερο χωρίς ανταποδοτικότητα των θυσιών τους και το νέο ακριβοπληρωμένο κτίριο του ΙΚΑ να ερημώσει και να προστεθεί στα πολλά αναξιοποίητα δημόσια έργα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ