13.9.2013 19:40

Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη Δημιουργική Απασχόληση

ΠΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟΥ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Αν το δημόσιο είχε δυο μπούτια θα ήταν πες εύκολο να τα ξεμπερδέψει. Το πρόβλημα είναι ότι τα μπούτια του μοιάζουν με τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας. Βάζεις το ένα στη θέση του, ξεπετιέται αυτόματα το άλλο.

Αυτό που συμβαίνει στο κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στον Κοφινά, δεν έχει προηγούμενο κι ερμηνεύει γιατί η Αυτοδιοίκηση είναι πελαγωμένη ομοίως με την κεντρική Διοίκηση.

Το πρόγραμμα λειτουργεί χρόνια τώρα χωρίς οδηγό για τη μεταφορά των παιδιών (σ.σ. με ειδικές Ανάγκες). Βολεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια από την παράνομη κάλυψη της θέσης από απασχολούμενο στην ΕΝΑ Χίου, του οποίου μόλις τα ψωμιά έφτασαν στη συνταξιοδότηση κανένας ανευθυνοϋπεύθυνος από αιρετούς μέχρι διοικητικούς, δεν είχε μεριμνήσει για την αναπλήρωση.

Έτσι φτάσαμε οι εκπαιδευτές να βρίσκονται καθημερινά στον Κοφινά και να «χτυπούν κάρτα» αλλά παιδιά για να απασχολήσουν να μην υπάρχουν, απουσία οδηγού για τη μεταφορά τους.

Ο παραλογισμός

Το ακατόρθωτο είναι ότι στο πρόγραμμα που σχεδόν κάθε χρόνο ανανεώνει η ΕΕΤΑΑ, υπήρχε η χρηματοδότηση του με το ποσό της τάξης των 210.000 ευρώ, προβλέπεται η προκήρυξη θέσης οδηγού την οποία όμως οι δημοτικές υπηρεσίες, για λόγους που πρέπει να εξηγήσουν, δε μεριμνούν εγκαίρως να ζητήσουν και κάθε χρόνο το πρόβλημα επανεμφανίζεται. Φέτος που η «λύση της ΕΝΑ» δεν υπάρχει η εκπαιδευτική χρονιά ξεκίνησε και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι κλεισμένα στα σπίτια τους.

Χαοτική διαδρομή

Από την ώρα που το δημοτικό συμβούλιο επέμενε να διαχειριστεί ο Δήμος το πρόγραμμα, κάνοντας το χατίρι του Μ. Κοντούδη, που για τους δικούς του λόγους δεν τα ήθελε στη ΔΗΚΕΧ, άρχισε ο Γολγοθάς.

Οι υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας είτε είναι πολιτικά ακέφαλες, είτε υπηρεσιακά τελείως ανίκανες για να προγραμματίσουν τα στοιχειώδη.

Έτσι, ενώ το χρήμα για τη ροή του προγράμματος ουδέποτε στέρεψε, έστω κι αν παρουσιάζει κάποιες λογικές καθυστερήσεις, μια τα τηλέφωνα του ΚΔΑΠ κόβονται, γιατί το δημοτικό λογιστικό δεν έχει προβλέψει την πληρωμή τους, μια ο σύλλογος Γονέων ΑΜΕΑ καλύπτει τις δαπάνες για το πετρέλαιο, ασφάλισης του οχήματος ή τη σίτιση των παιδιών, μονίμως κάτι πάει στραβά και τα ΚΔΑΠ βρίσκεται σε υπολειτουργία. Ο ένας παραπέμπει μόνιμα στον άλλο για τις ευθύνες. Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Ηλ. Κλεισσάς μάλλον ουδέποτε πήρα ζεστά το ρόλο του. Η διοικητική προϊσταμένη Λ. Λύκου δηλώνει «είμαι υπάλληλος θέλω πολιτική απόφαση», οι από κάτω στη διοικητική ιεραρχία τη μια λένε αβγά την άλλη καλάθια και στο τέλος ο Δήμος εμφανίζει ατέλειωτα σημάδια αποσυντονισμού, παλεύοντας μονίμως να δώσει λύση με παράνομα μπαλώματα  και αποδυναμώνοντας τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες καθαριότητας αντί να κινηθεί για να προκηρύξει νομίμως μια θέση.

Η «καραμέλα»

Η εύκολη δικαιολογία είναι ότι  η τυχόν προκήρυξη προσκρούει στους ρυθμούς του ΑΣΕΠ. Κουραφέξαλα! Κανένα ΑΣΕΠ δε λέει όχι σε μια πρόσληψη με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκές πιστώσεις. Όχι ότι λείπουν οι αγκυλώσεις. Σε αυτές όμως αγκυλώνονται όλοι οι άχρηστοι εμπλεκόμενοι και καταδέχονται να στερούν από τα παιδιά με ειδικές ανάγκες τη μόνιμη δυνατότητα απασχόλησης. Σήμερα κιόλας ο δήμαρχος να καλέσει , χωρίς χρονοτρριβή στο γραφείο του, Κλεισσά, Λύκου και λοιπούς παρατρεχάμενους και να τους απαιτήσει να συντονιστούν και να δώσουν λύση. Επειδή το πρόβλημα, η ανευθυνότητα των δημοτικών παραγόντων το προκαλεί, να ζητήσει η μόνιμη λύση να δρομολογηθεί σε συντονισμό με την ΕΕΤΑΑ και άλλη εμβαλωματική να υπάρξει για να μην μένουν τα παιδιά κλεισμένα σπίτια τους.

Είναι θέμα ευαισθησίας κι αν όσοι έχουν την ευθύνη είναι ανίκανοι να το λύσουν, ας το ομολογήσουν στον Λαμπρινούδη να λάβει κι εκείνος τα μέτρα του. Τρία χρόνια κρατάει το δούλεμα…

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ